TESLA merancang untuk membangunkan penggunaan bateri berasaskan besi yang lebih murah kepada versi trak elektrik semi berat dan kenderaan elektrik mampu milik.
Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk berkata, sebahagian besar trak elektrik akan berasaskan sel besi.
Musk sebelum ini telah banyak memperjuangkan teknologi bateri lithium iron phosphate (LPF) yang dikuasi oleh syarikat pembekal China.
Bagaimanapun meminta syarikat pembekal China membina kilang bateri di Amerika Syarikat (AS) adalah satu cabaran disebabkan ketegangan politik Washington dan Beijing.
Tesla berkata, dalam kertas kerjanya mengenai Pelan Induk Bahagian 3, ia akan menggunakan bateri LFP untuk trak elektrik 'jarak dekat' yang dipanggil 'semi ringan'.
Tesla Disember lalu mula menghantar trak semi elektriknya dengan jarak pemanduan yang lebih panjang iaitu 500 batu bagi setiap cas dan yang menggunakan bateri berasaskan nikel.
Tesla sebelum ini berkata, ia juga akan melancarkan versi jarak 300 batu.
Pembuat kereta itu berkata, kenderaan elektrik kecil yang dicadang akan menggunakan bateri LFP dengan kapasiti 53 kilowatt-jam (kWj) berbanding 75 kWj untuk Model Y dan Model 3.
Tesla akan mengurangkan kos pemasangan sebanyak separuh dalam kereta generasi akan datang yang akan dibina di kilangnya di Mexico dan di tempat lain.
ia juga akan menggunakan bateri LFP dalam kenderaan bersaiz sederhananya, Model 3 dan Model Y.
Pada masa ini, Tesla menggunakan bateri berasaskan nikel untuk kebanyakan kenderaan Model 3 dan Model Y yang dijual di Amerika Syarikat.
Musk menyebut kelimpahan dan harga besi yang lebih murah sebagai faktor utama mengatasi kelemahan yang menghalang penggunaan sel LFP di seluruh dunia.
Sel LFP juga cenderung kurang menimbulkan risiko kebakaran berbanding sel berasaskan nikel.
Tesla kini mendapatkan bateri LFP daripada Contemporary Amperex Technology China, yang tidak mempunyai kilang di Amerika Syarikat.
Pembekal Tesla Korea Selatan, LG Energy Solution berkata, ia merancang untuk membina bateri LFP di kilang Arizona.
Astro Awani
Fri Apr 07 2023
![Tesla rancang bangunkan bateri berasas besi untuk trak, kereta elektrik lebih murah Tesla rancang bangunkan bateri berasas besi untuk trak, kereta elektrik lebih murah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/71680823036_tesla.jpg)
Kenderaan elektrik kecil yang dicadang akan menggunakan bateri LFP dengan kapasiti 53 kWj berbanding 75 kWj untuk Model Y dan Model 3. - Foto fail/BERNAMA
1.5 juta pengunjung hadiri Sambutan Thaipusam di Batu Caves
Polis Selangor menganggarkan seramai 1.5 juta pengunjung memenuhi kawasan Batu Caves sempena sambutan Thaipusam, pada Selasa.
Kedudukan 25 negara teratas sukar, kecuali reformasi drastik
Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Pushpan Murugiah menegaskan perkara itu tidak mustahil jika reformasi secara drastik dilaksanakan bermula dari tahun ini.
![Sasaran jumlah dagangan AS$10b bakal buka peluang baharu dengan Malaysia - Erdogan Sasaran jumlah dagangan AS$10b bakal buka peluang baharu dengan Malaysia - Erdogan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739261538_AnwarIbrahimErdog.jpg)
Sasaran jumlah dagangan AS$10b bakal buka peluang baharu dengan Malaysia - Erdogan
Erdogan berkata, sasaran itu adalah selari dengan visi kedua-dua negara untuk meningkatkan mobiliti dan kepelbagaian dalam perdagangan dan pelaburan, yang bakal memanfaatkan Malaysia dan Turkiye.
![Nekmat nafi terlibat penyelewengan minyak diesel subsidi Nekmat nafi terlibat penyelewengan minyak diesel subsidi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739259519_nelayan.jpg)
Nekmat nafi terlibat penyelewengan minyak diesel subsidi
Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat) menafikan terlibat dalam kegiatan penyelewengan minyak diesel subsidi yang menggunakan lori dengan logo persatuan itu.
![Indeks Persepsi Rasuah: Sasaran Malaysia kedudukan 25 negara teratas sukar dicapai - C4 Indeks Persepsi Rasuah: Sasaran Malaysia kedudukan 25 negara teratas sukar dicapai - C4](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739259414_rasuah.jpg)
Indeks Persepsi Rasuah: Sasaran Malaysia kedudukan 25 negara teratas sukar dicapai - C4
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Pushpan Murugiah menegaskan perkara itu tidak mustahil jika reformasi secara drastik dilaksanakan bermula dari tahun ini.
[TERKINI] Majlis Penandatangan MoU dan Sidang Media Bersama PM Anwar dan Presiden Türki
Ikuti Majlis Penandatangan MoU dan sidang media bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan di Putrajaya.
![Malaysia-Turkiye terus fokus kukuhkan hubungan bilateral Malaysia-Turkiye terus fokus kukuhkan hubungan bilateral](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739259031_AnwarErdoganPutr.jpg)
Malaysia-Turkiye terus fokus kukuhkan hubungan bilateral
Pertemuan empat mata di antara Anwar dan Erdogan menyentuh fokus memperkukuhkan lagi hubungan bilateral, selain bertukar-tukar pandangan tentang isu serantau dan global.
Korea Utara kecam kapal selam nuklear AS di Busan
Kementerian Pertahanan Korea Utara menuduh Amerika Syarikat menimbulkan ancaman keselamatan serius dengan menghantar kapal selam nuklear ke pelabuhan Korea Selatan.
Menurut laporan agensi berita KCNA, pasukan tenteranya bersedia mengambil tindakan yang diperlukan.
Menurut laporan agensi berita KCNA, pasukan tenteranya bersedia mengambil tindakan yang diperlukan.
PM puji kejayaan Turkish Airlines, seru Malaysia ikut jejak
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan penghargaan kepada Kerajaan Turkiye atas keyakinan dan kepercayaan kepada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) untuk terus mengendalikan Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gökçen (ISGA).
Menurutnya lagi, Malaysia perlu belajar bagaimana transformasi lapangan terbang di Turkiye dan Turkish Airlines berjaya menjadi lebih efisien dan semakin mendapat perhatian dunia.
Menurutnya lagi, Malaysia perlu belajar bagaimana transformasi lapangan terbang di Turkiye dan Turkish Airlines berjaya menjadi lebih efisien dan semakin mendapat perhatian dunia.
![Lawatan Erdogan: Malaysia, Turkiye jalin kerjasama strategik melalui 11 MoU Lawatan Erdogan: Malaysia, Turkiye jalin kerjasama strategik melalui 11 MoU](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739258841_RecepTayyipErdoan.jpg)
Lawatan Erdogan: Malaysia, Turkiye jalin kerjasama strategik melalui 11 MoU
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan hari ini menyaksikan pertukaran 11 perjanjian persefahaman (MoU) di antara dua negara.
![Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you” Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you”](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739236340_SamAltman.jpg)
Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you”
Reaksi Sam Altman kepada Musk: "Tapi kami sudi beli Twitter dengan harga AS$9.74 bilion jika anda mahu."
![Musk akan diarahkan cari penipuan dan salah guna berbilion dolar di Washington - Trump Musk akan diarahkan cari penipuan dan salah guna berbilion dolar di Washington - Trump](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/81732680289_ElonMusk.jpg)
Musk akan diarahkan cari "penipuan dan salah guna" berbilion dolar di Washington - Trump
Trump akan mengarahkan Elon Musk, Ketua Jabatan Kecekapan Kerajaan (DOGE), untuk mengenal pasti "ratusan bilion dolar penipuan dan salah guna" di Washington.
![Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738711886_ErrolMusk.jpg)
Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan
Errol Musk yang menetap di Afrika Selatan jadi perantara anaknya dan Presiden Cyril Ramaphosa dalam diplomasi tertutup.
![PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738703766_elonmuskIsrael.jpg)
PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump
Walaupun tidak memegang sebarang jawatan rasmi dalam kerajaan AS, namun, Musk sangat berpengaruh dalam pentadbiran Trump.
![Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024 Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737453660_tbElonMusk.jpg)
Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024
'Pelaburan' Musk telah memberikannya akses tanpa precedent (duluan) kepada pentadbiran baharu Presiden AS.
![Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik” Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik”](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737860800_DonaldTrumpKeirStar.jpg)
Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik”
Bagaimanapun, sekutu Trump, Elon Musk mengkritik Starmer dan beberapa kali mendesak agar beliau disingkirkan daripada jawatan PM UK.
![Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71735816852_tbElonMusk.jpg)
Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X
Elon Musk dilaporkan tidak berpuas hati dengan perniagaan platform dalam taliannya, X.
![Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737442436_TBELONMUSKHAND.jpg)
Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi
Musk dikecam gara-gara membuat isyarat tangan menyerupai tabik Nazi ketika berucap pada majlis angkat sumpah Presiden baharu Amerika Syarikat, Donald Trump.
![Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81733218525_ElonMuskjpg.jpg)
Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit
Elon Musk berjanji pada Sabtu untuk membantu pentadbiran baharu Amerika Syarikat (AS) memperbaiki sistem teknologi maklumat (IT) kerajaan.
![SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/71672115339_ElonMusk.jpg)
SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter
Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat umum bahawa ia menyaman jutawan Elon Musk berkaitan pengambilalihan Twitter.