BANGKOK: Thailand tidak mengimport produk ais krim Haagen-Dazs yang dilaporkan mempunyai kandungan karsinogenik Ethylene Oxide (ETO) yang tinggi, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA).
Timbalan Ketua Setiausaha Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA), Weerachai Nolwachai berkata pemeriksaan mendapati Thailand tidak mengimport sebarang produk itu, setakat ini.
"Kami ingin memberi jaminan kepada orang ramai bahawa FDA sentiasa mematuhi pemeriksaan untuk semua produk import.
"FDA juga memantau dengan teliti isu keselamatan makanan di negara lain," katanya dalam satu kenyataan.
Sistem Amaran Pantas Kesatuan Eropah untuk Makanan dan Hidangan (EURASAFF) dalam satu laporan memaklumkan produk ais krim berperisa vanila dari Perancis itu mempunyai ETO melebihi had yang dibenarkan.
Bahan ETO adalah sebatian gas kimia bersifat karsinogenik dan sering digunakan bagi menjalankan fumigasi atau pewasapan untuk membunuh makhluk perosak seperti serangga.
BACA: Produk aiskrim Haagen-Dazs perisa vanilla dari pasaran Eropah ditarik balik - KKM
Selain itu, ia juga digunakan sebagai bahan aktif dalam bahan pencuci tetapi tidak dibenarkan penggunaannya pada permukaan yang bersentuhan makanan.
Negara termasuk Malaysia, Singapura dan Belgium mengarahkan ais krim Haagen-Dazs dengan perisa tertentu ditarik balik daripada jualan selepas mengesan kewujudan ETO.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Aug 14 2022
![Thailand tidak import produk ais krim Haagen-Dazs mengandungi bahan tercemar Thailand tidak import produk ais krim Haagen-Dazs mengandungi bahan tercemar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/51660212133_TBHAAGENjpg.jpg)
Negara termasuk Malaysia, Singapura dan Belgium mengarahkan ais krim Haagen-Dazs dengan perisa tertentu ditarik balik daripada jualan selepas mengesan kewujudan ETO. - Gambar hiasan/FB/Haagen-Dazs
10 Berita Pilihan - (15 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
El Salvador rampas 1.7 metrik tan kokain, tiga ditahan
Pihak berkuasa El Salvador mengumumkan rampasan 1.7 metrik tan dadah kokain dianggar bernilai US$44.8 juta dalam operasi pada 7 Februari lalu.
Yaman protes, bantah rancangan 'gila' Trump ingin ambil alih Gaza
Turut hadir di perhimpunan tersebut ialah Menteri Pertahanan Houthi Yaman, Mohammed Al-Atifi
Tiga tebusan Israel merdeka, 369 tahanan Palestin dibebaskan sebagai pertukaran
Tebusan Israel Iair Horn, Sagui Dekel-Chen dan Sasha Troufanov diserahkan kepada pasukan Palang Merah selepas perundingan di antara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) berjaya.
Lima resolusi rampas Kedah pada PRU akan datang
Konvensyen Perpaduan Kedah 2025 menggariskan lima resolusi yang dipersetujui bersama hasil garapan pandangan pimpinan dan akar umbi Pakatan Harapan (PH) serta Barisan Nasional (BN).
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, resolusi itu untuk hala tuju Kedah dalam Kerajaan Perpaduan dengan sasaran merampas kepimpinan kerajaan Kedah pada pilihan raya umum akan datang.
Bekas wartawan Utusan Melayu, Muhammad Basir meninggal dunia
Bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad, Muhammad Basir Abu Bakar meninggal dunia pada usia 46 tahun, di Hospital Serdang dekat sini, pada Sabtu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 15 Februari 2025.
![Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739634787_DatukAaronAgoDaga.jpg)
Perbuatan, kenyataan gugat keharmonian negara tidak boleh dikompromi - Aaron
Sebarang tindakan atau kenyataan yang boleh menggugat keharmonian antara kaum dan agama di negara ini tidak boleh diterima dan dikompromi, kata Menteri Perpaduan Negara Datuk Aaron Ago Dagang.
Enam bintang Running Man pukau 6,000 peminat di MIECC
Enam bintang program hiburan popular dari Korea Selatan, Running Man memukau lebih 6,000 peminat di konsert Running Man “Run 2 U” Live In Kuala Lumpur
Tumpuan Ahad – 16 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
![Sos dari AS ditahan di sempadan kerana mengandungi racun perosak - FDA Taiwan Sos dari AS ditahan di sempadan kerana mengandungi racun perosak - FDA Taiwan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/81727788107_tbFDATaiwanunsafe.jpg)
Sos dari AS ditahan di sempadan kerana mengandungi racun perosak - FDA Taiwan
Sebanyak 1,332kg sos Lea and Perrins yang diimport oleh Taiwan Hsin Lin Enterprise Co yang berpangkalan di Taipei, dikembalikan atau dimusnahkan di sempadan.
![FDA lulus Apple Airpods Pro 2 sebagai alat bantu dengar FDA lulus Apple Airpods Pro 2 sebagai alat bantu dengar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/41726239537_TBFDA.jpg)
FDA lulus Apple Airpods Pro 2 sebagai alat bantu dengar
Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) meluluskan perisian yang membolehkan versi terkini fon telinga Apple AirPods Pro bertindak sebagai alat bantu dengar.
![FDA AS lulus ujian darah baharu bagi saringan kanser kolon FDA AS lulus ujian darah baharu bagi saringan kanser kolon](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-03/71678116192_blood.jpg)
FDA AS lulus ujian darah baharu bagi saringan kanser kolon
Syarikat itu merancang untuk melancarkan produk ini dalam masa terdekat.
![FDA AS lulus ubat oral pertama Zurzuvae rawat kemurungan selepas bersalin FDA AS lulus ubat oral pertama Zurzuvae rawat kemurungan selepas bersalin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-08/71691217879_Zurzuvae.jpg)
FDA AS lulus ubat oral pertama Zurzuvae rawat kemurungan selepas bersalin
Ubat zuranolone, yang akan dijual di bawah jenama Zurzuvae, adalah rawatan oral pertama yang diluluskan oleh FDA yang dihasilkan untuk menangani kemurungan selepas bersalin.
![FDA AS lulus ubat Leqembi untuk rawat Alzheimer FDA AS lulus ubat Leqembi untuk rawat Alzheimer](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/41688790542_LEQEMBIAlzheimer.jpg)
FDA AS lulus ubat Leqembi untuk rawat Alzheimer
Leqembi berfungsi dengan mengurangkan amyloid plaques yang terbentuk di dalam otak, menurut FDA.
![Taiwan rampas serbuk protein mengandungi bahan pengawet terlarang Taiwan rampas serbuk protein mengandungi bahan pengawet terlarang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/81672149967_TaiwanFlag.jpg)
Taiwan rampas serbuk protein mengandungi bahan pengawet terlarang
Produk serbuk protein dadih susu yang diimport dari United Kingdom (UK) yang dirampas di sempadan Taiwan baru-baru ini, didapati mengandungi bahan pengawet yang dilarang
![Vaksin COVID-19: FDA cadang pemberian tahunan Vaksin COVID-19: FDA cadang pemberian tahunan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/81659462679_vaksinasisarawak.jpg)
Vaksin COVID-19: FDA cadang pemberian tahunan
Pemberian vaksin tersebut disifatkan seperti pemberian suntikan vaksin influenza bertujuan untuk memudahkan strategi COVID-19.
![Thailand tidak import produk ais krim Haagen-Dazs mengandungi bahan tercemar Thailand tidak import produk ais krim Haagen-Dazs mengandungi bahan tercemar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/51660212133_TBHAAGENjpg.jpg)
Thailand tidak import produk ais krim Haagen-Dazs mengandungi bahan tercemar
Weerachai Nolwachai berkata, pemeriksaan mendapati Thailand tidak mengimport sebarang produk itu, setakat ini.
![Vaksin COVID-19: FDA mahu dos penggalak sasar subvarian BA.4, BA.5 Omicron Vaksin COVID-19: FDA mahu dos penggalak sasar subvarian BA.4, BA.5 Omicron](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/71652936420_Vaccine.jpg)
Vaksin COVID-19: FDA mahu dos penggalak sasar subvarian BA.4, BA.5 Omicron
Jika diluluskan, ia menandakan perubahan besar pertama vaksin COVID-19.
![COVID-19: Pil Paxlovid mampu kurangkan kemasukan ke hospital COVID-19: Pil Paxlovid mampu kurangkan kemasukan ke hospital](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-01/41641012085_Paxlovidpills.jpg)
COVID-19: Pil Paxlovid mampu kurangkan kemasukan ke hospital
Terdapat bukti saintifik Paxlovid mampu mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian pesakit COVID-19 ringan hingga sederhana.