Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi Selasa menegaskan tiada bukti menunjukkan minyak masak sawit di dalam bungkusan yang dijual di pasaran mengandungi minyak terpakai yang dikitar semula.
Kementerian itu dalam satu kenyataan di sini, berkata penemuan tersebut hasil analisis saintifik Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) ke atas 421 sampel bungkusan minyak sawit dari seluruh negara sepanjang 2012 dan dari Januari hingga Ogos tahun ini.
Kenyataan itu menyebut MPOB sebagai badan yang bertanggungjawab memastikan minyak masak sawit dibungkus dan dijual di pasaran adalah berkualiti dan menepati piawaian, sentiasa melakukan pemantauan melalui pengambilan sampel.
Pada 31 Oktober lepas, beberapa akhbar tempatan menyiarkan artikel bertajuk 'Minyak Masak Kitar Semula' yang merujuk kepada kenyataan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bahawa hampir 90 peratus minyak masak di pasaran dipercayai hasil kegiatan kitar semula minyak masak.
"MPOB mengambil berat isu yang dibangkitkan ini dan akan terus memantau agar tidak berlaku pencemaran ke atas minyak sawit dalam bungkusan yang dijual," kata kenyataan itu.
Menurut Peraturan-peraturan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, tindakan undang-undang boleh diambil ke atas mana-mana pihak yang menjual bungkusan minyak sawit yang dicemari minyak terpakai atau bahan bendasing yang lain.
Kesalahan itu boleh dikenakan denda sehingga RM200,000 atau dipenjarakan sehingga dua tahun atau kedua-duanya.
Bernama
Tue Nov 12 2013
![Tiada bukti minyak masak sawit di pasaran mengandungi minyak terpakai - Kementerian Tiada bukti minyak masak sawit di pasaran mengandungi minyak terpakai - Kementerian](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2013-11/61384266345_295x200.jpg)
Lebih 18,000 pelarian kembali ke Afghanistan
Lebih 18,000 pelarian Afghanistan kembali ke tanah air dari negara jiran, Pakistan, bulan lepas, lapor Xinhua yang memetik media tempatan, Tolo, pada Sabtu.
Latvia henti kebergantungan grid elektrik Rusia
Latvia antara tiga negara baltik yang terbaharu mengambil keputusan dramatik memutuskan hubungan serta kebergantungan dengan grid kuasa elektrik dengan Rusia pada Sabtu. Pelan itu adalah sebagai sebahagian dari rancangan Latvia untuk memacu keselamatan dan mengintegrasikan hubungan dengan negara-negara dibawah Kesatuan Eropah (EU).
![Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739031607_TembakSetiaCityM.jpg)
Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis
Penembak itu bertindak melarikan diri dari pusat beli-belah tersebut, dia dipercayai masih berada di kawasan berhampiran.
[TERKINI] Polis sahkan kejadian tembakan di pusat membeli belah
Ratusan pengunjung yang sedang berada di dalam sebuah pusat beli-belah di Shah Alam berada dalam keadan cemas apabila dipercayai berlaku satu insiden tembak-menembak di lokasi berkenaan.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738916821_GazaPalestineHam.jpg)
Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera
Dalam tempoh 48 jam lepas sahaja, 26 lagi rakyat Palestin dilaporkan terbunuh, termasuk 22 mayat yang ditemukan daripada runtuhan.
Tumpuan Ahad – 9 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (8 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parti pimpinan Modi dijangka takluk New Delhi
Parti Perdana Menteri India Narendra Modi Bharatiya Janata Party (BJP), dijangka memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya dewan perundangan tempatan di Delhi. Trend pengiraan undi pada Sabtu menunjukkan BJP memenangi lebih daripada 45 kerusi dalam dewan perundangan 70 anggota, mengatasi Aam Aadmi Party (AAP) yang dipimpin bekas Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal.
![Minyak sawit Malaysia tembusi pasaran baharu dengan penerimaan global lebih besar - Zuraida Minyak sawit Malaysia tembusi pasaran baharu dengan penerimaan global lebih besar - Zuraida](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/51653752005_TBZuraida.jpg)
Minyak sawit Malaysia tembusi pasaran baharu dengan penerimaan global lebih besar - Zuraida
Minyak sawit Malaysia berjaya menembusi pasaran global baharu terutamanya di tiga negara iaitu, Estonia, Republik Czech dan Hungary.
![KPPK sasar penggunaan lada tempatan di semua hotel KPPK sasar penggunaan lada tempatan di semua hotel](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/81661418265_TBZURAIDAjpg.jpg)
KPPK sasar penggunaan lada tempatan di semua hotel
Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menyasarkan penggunaan lada tempatan di semua hotel di seluruh negara, kata menterinya Datuk Zuraida Kamaruddin.
![Kerajaan Sarawak diharap peruntukkan lebih banyak kawasan untuk penanaman lada - Zuraida Kerajaan Sarawak diharap peruntukkan lebih banyak kawasan untuk penanaman lada - Zuraida](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/71661358930_TBzuraida.jpg)
Kerajaan Sarawak diharap peruntukkan lebih banyak kawasan untuk penanaman lada - Zuraida
Katanya, Sarawak mempunyai tanah yang luas, mampu menampung permintaan bekalan lada yang meningkat ketika ini.
![Manusia punca hidupan liar pupus, bukan minyak sawit - KPPK Manusia punca hidupan liar pupus, bukan minyak sawit - KPPK](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/51653752005_TBZuraida.jpg)
Manusia punca hidupan liar pupus, bukan minyak sawit - KPPK
Aktiviti pemburuan menjadi penyumbang utama kepada kemerosotan jumlah orang utan di Borneo sejak 200 tahun lepas, iaitu jauh sebelum bermulanya pembangunan minyak sawit sekitar 1970-an.
![KPPK harap proses pengambilan pekerja asing guna platform digital sepenuhnya KPPK harap proses pengambilan pekerja asing guna platform digital sepenuhnya](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-07/61657524233_TBzuraida.jpg)
KPPK harap proses pengambilan pekerja asing guna platform digital sepenuhnya
Pengambilan pekerja asing secara berperingkat kepada platform digital sepenuhnya memudahkan lagi proses berkenaan.
![Aktiviti penuaian kelapa sawit masih terjejas akibat kekurangan pekerja asing Aktiviti penuaian kelapa sawit masih terjejas akibat kekurangan pekerja asing](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/61626258228_LADANGSAWIT.jpg)
Aktiviti penuaian kelapa sawit masih terjejas akibat kekurangan pekerja asing
Aktiviti penuaian buah tandan segar dalam industri sawit negara masih lagi terjejas akibat kemasukan pekerja asing yang perlahan.
![Nilai eksport biokomposit negara catat RM4.3 bilion tahun lepas Nilai eksport biokomposit negara catat RM4.3 bilion tahun lepas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/41656062496_TBweejeckseng.jpg)
Nilai eksport biokomposit negara catat RM4.3 bilion tahun lepas
Industri biokomposit di Malaysia kini berkembang pesat dengan negara mencatatkan nilai eksport sebanyak RM4.3 bilion.
![Isu bekalan ayam: Promosi sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan Isu bekalan ayam: Promosi sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/61653967278_TBisirung.jpg)
Isu bekalan ayam: Promosi sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan
KPPK akan meningkatkan usaha mempromosikan penggunaan sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan bagi memastikan Malaysia mempunyai bekalan ayam yang mampan.
![Malaysia buka jalan raih semula bahagian pasaran di EU - Zuraida Malaysia buka jalan raih semula bahagian pasaran di EU - Zuraida](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/61626258228_LADANGSAWIT.jpg)
Malaysia buka jalan raih semula bahagian pasaran di EU - Zuraida
KPPK akan mengambil peluang akibat ketegangan politik di Eropah dan kekurangan minyak masak untuk mempromosikan minyak sawit Malaysia, dab membuka jalan bagi komoditi ini mmendapat bahagian di EU.
![Kementerian dan pihak berkepentingan bincang pelan lima tahun promosi minyak sawit Kementerian dan pihak berkepentingan bincang pelan lima tahun promosi minyak sawit](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/81637226507_LembagaMinyakSawit.jpg)
Kementerian dan pihak berkepentingan bincang pelan lima tahun promosi minyak sawit
Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, agensi dan penggiat industri akan bersama-sama merangka pelan lima tahun untuk mempromosikan minyak sawit Malaysia.