Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi Selasa menegaskan tiada bukti menunjukkan minyak masak sawit di dalam bungkusan yang dijual di pasaran mengandungi minyak terpakai yang dikitar semula.
Kementerian itu dalam satu kenyataan di sini, berkata penemuan tersebut hasil analisis saintifik Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) ke atas 421 sampel bungkusan minyak sawit dari seluruh negara sepanjang 2012 dan dari Januari hingga Ogos tahun ini.
Kenyataan itu menyebut MPOB sebagai badan yang bertanggungjawab memastikan minyak masak sawit dibungkus dan dijual di pasaran adalah berkualiti dan menepati piawaian, sentiasa melakukan pemantauan melalui pengambilan sampel.
Pada 31 Oktober lepas, beberapa akhbar tempatan menyiarkan artikel bertajuk 'Minyak Masak Kitar Semula' yang merujuk kepada kenyataan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bahawa hampir 90 peratus minyak masak di pasaran dipercayai hasil kegiatan kitar semula minyak masak.
"MPOB mengambil berat isu yang dibangkitkan ini dan akan terus memantau agar tidak berlaku pencemaran ke atas minyak sawit dalam bungkusan yang dijual," kata kenyataan itu.
Menurut Peraturan-peraturan Lembaga Minyak Sawit Malaysia, tindakan undang-undang boleh diambil ke atas mana-mana pihak yang menjual bungkusan minyak sawit yang dicemari minyak terpakai atau bahan bendasing yang lain.
Kesalahan itu boleh dikenakan denda sehingga RM200,000 atau dipenjarakan sehingga dua tahun atau kedua-duanya.
Bernama
Tue Nov 12 2013


Eropah jadi pengimport senjata terbesar AS buat kali pertama dalam 20 tahun - SIPRI
Eropah mengatasi Asia Barat sebagai pengimport senjata terbesar dari Amerika Syarikat (AS) bagi tempoh 2020-2024, meraih gelaran itu buat kali pertama dalam tempoh dua dekad.

Industri acara perniagaan P.Pinang jana RM1.29 bilion pada 2024 - Chow
Industri acara perniagaan di Pulau Pinang mencatatkan anggaran impak ekonomi (EEI) sebanyak RM1.29 bilion pada tahun lepas, peningkatan signifikan sebanyak 24.8 peratus berbanding 2023.

Bertrand yakin pelantikan Ken Nee bantu skuad terjun negara
Katanya, Ken Nee tahu apa diperlukan untuk kembali meraih kejayaan dan sentiasa peka dengan perkembangan teknik dan peraturan terjun terkini.

Lelaki maut, kereta rempuh belakang lori treler
Sebuah kereta Perodua Myvi telah melanggar belakang sebuah lori treler, mengakibatkan seorang lelaki tersepit di dalam kenderaan.

Phuket catat pendapatan pelancongan tertinggi di Thailand pada 2024 melebihi 490 bilion baht
Phuket, destinasi pelancongan utama Thailand mencatatkan pendapatan pelancongan tertinggi pada 2024 dengan menjana lebih 490 bilion baht (100 baht = RM13.08).

Hannah yakin kepimpinan Ahmad Shapawi untuk teraju YAKEB
Katanya, pengalaman luas Ahmad Shapawi dapat membantu membela kebajikan bekas atlet negara dan memastikan mereka dapat sokongan sewajarnya.

Program berteraskan teknologi bakal perkasa sektor pertanian di Bentong
Pihaknya telah kenal pasti produk yang kini di peringkat PoC bagi membantu pemain industri menggunakan teknologi dalam sektor pertanian.

21 lokasi dikenal pasti untuk pembangunan tapak perpaduan
Pembangunan tapak perpaduan akan dilaksanakan melalui Projek Pembangunan Ruang Sosial dan Ruang Fizikal di KRT Perumahan Strata Kos Rendah.

Kerajaan perkukuh usaha pastikan Malaysia diiktiraf destinasi pelaburan, rakan dagang dipercayai
Malaysia berpotensi mendapat manfaat daripada peralihan perdagangan global yang berlaku akibat ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China.
Calon BN sudah disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.

Minyak sawit Malaysia tembusi pasaran baharu dengan penerimaan global lebih besar - Zuraida
Minyak sawit Malaysia berjaya menembusi pasaran global baharu terutamanya di tiga negara iaitu, Estonia, Republik Czech dan Hungary.

KPPK sasar penggunaan lada tempatan di semua hotel
Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menyasarkan penggunaan lada tempatan di semua hotel di seluruh negara, kata menterinya Datuk Zuraida Kamaruddin.

Kerajaan Sarawak diharap peruntukkan lebih banyak kawasan untuk penanaman lada - Zuraida
Katanya, Sarawak mempunyai tanah yang luas, mampu menampung permintaan bekalan lada yang meningkat ketika ini.

Manusia punca hidupan liar pupus, bukan minyak sawit - KPPK
Aktiviti pemburuan menjadi penyumbang utama kepada kemerosotan jumlah orang utan di Borneo sejak 200 tahun lepas, iaitu jauh sebelum bermulanya pembangunan minyak sawit sekitar 1970-an.

KPPK harap proses pengambilan pekerja asing guna platform digital sepenuhnya
Pengambilan pekerja asing secara berperingkat kepada platform digital sepenuhnya memudahkan lagi proses berkenaan.

Aktiviti penuaian kelapa sawit masih terjejas akibat kekurangan pekerja asing
Aktiviti penuaian buah tandan segar dalam industri sawit negara masih lagi terjejas akibat kemasukan pekerja asing yang perlahan.

Nilai eksport biokomposit negara catat RM4.3 bilion tahun lepas
Industri biokomposit di Malaysia kini berkembang pesat dengan negara mencatatkan nilai eksport sebanyak RM4.3 bilion.

Isu bekalan ayam: Promosi sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan
KPPK akan meningkatkan usaha mempromosikan penggunaan sisa isirung sawit sebagai makanan haiwan bagi memastikan Malaysia mempunyai bekalan ayam yang mampan.

Malaysia buka jalan raih semula bahagian pasaran di EU - Zuraida
KPPK akan mengambil peluang akibat ketegangan politik di Eropah dan kekurangan minyak masak untuk mempromosikan minyak sawit Malaysia, dab membuka jalan bagi komoditi ini mmendapat bahagian di EU.

Kementerian dan pihak berkepentingan bincang pelan lima tahun promosi minyak sawit
Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, agensi dan penggiat industri akan bersama-sama merangka pelan lima tahun untuk mempromosikan minyak sawit Malaysia.