JOHOR BAHRU: Polis Johor tidak menerima sebarang aduan kes jenayah membabitkan mangsa dalam kalangan warga Singapura sejak pembukaan sempadan antarabangsa pada 1 April lalu.
Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, ia termasuk tiada kes ragut atau samun dilaporkan membabitkan warga republik tersebut.
"Pihak polis hanya menerima laporan membabitkan kes pecah rumah warga Singapura di Bandar Seri Alam, Masai dan kejadian itu dipercayai sudah lama berlaku.
"Kami tidak menolak kemungkinan ia berlaku ketika tempoh dua tahun lalu apabila pandemik COVID-19 melanda negara.
"Ketika itu pemilik rumah berkenaan tidak dapat memasuki negara ini," katanya kepada pemberita dalam program Berbuka Puasa Ketua Polis Johor Bersama Anggota Bertugas Op Tambak di Angsana Johor Bahru Mall, pada Sabtu.
Menurut Kamarul Zaman, pemilik rumah sepatutnya memaklumkan kepada polis atau jiran sekiranya meninggalkan kediaman mereka untuk mencegah kejadian jenayah.
Tambah beliau, mengikut pemantauan pihaknya, aktiviti kunjungan warga asing termasuk Singapura ke pusat membeli-belah seperti Angsana Johor Bahru Mall dan Paradigm Mall juga tidak ada sebarang masalah.
"Lebih 1,600 pegawai dan anggota polis bertugas di 41 kawasan tumpuan pelancong dan orang ramai.
"Kawasan 'hot spot' yang dikenal pasti tinggi adalah melibatkan 10 kawasan di Johor Bahru selatan dan tiga di Johor Bahru utara," katanya.
*Berita asal di Sinar Harian
Sinar Harian
Sat Apr 09 2022
![Tiada laporan jenayah babit mangsa dari Singapura sejak sempadan dibuka Tiada laporan jenayah babit mangsa dari Singapura sejak sempadan dibuka](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/71649548507_TBKamarulZaman.jpg)
Kamarul Zaman hadir di Majlis Berbuka Puasa bersama anggota bertugas Op Tambak, pada Sabtu. -Foto Bernama
![Kerajaan digesa segera haramkan penjualan vape di kedai serbaneka - Sivaraj Kerajaan digesa segera haramkan penjualan vape di kedai serbaneka - Sivaraj](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739623455_SivarajChandran.jpg)
Kerajaan digesa segera haramkan penjualan vape di kedai serbaneka - Sivaraj
Kerajaan digesa untuk segera mengharamkan penjualan vape dan rokok elektronik di kedai serbaneka 24 jam, kedai runcit serta mana-mana premis yang memudahkan akses kepada golongan muda tanpa kawalan.
Agenda AWANI Asia: Potensi sukan ais dan salji
Diskusi dan analisis mengenai potensi dan manfaat penyertaan sukan musim sejuk seperti di temasya Sukan Musim Sejuk Asia ke-9 di Harbin dalam Agenda AWANI Asia jam 9 malam ini.
![Jangan perbesar isu pakar runding sambilan hospital digantung kerja - Zambry Jangan perbesar isu pakar runding sambilan hospital digantung kerja - Zambry](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/51734615702_ZambryAbdulKadir.jpg)
Jangan perbesar isu pakar runding sambilan hospital digantung kerja - Zambry
Zambry meminta semua pihak tidak memperbesarkan isu berkaitan penggantungan kerja seorang pakar runding sambilan di sebuah hospital universiti.
![Kerajaan Selangor bentang usul percepat siasatan kes Faisal Halim Kerajaan Selangor bentang usul percepat siasatan kes Faisal Halim](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/81698828303_NajwanHalimi.jpg)
Kerajaan Selangor bentang usul percepat siasatan kes Faisal Halim
Kerajaan negeri bersedia untuk sekali lagi membentangkan usul mempercepat siasatan kes membabitkan pemain Selangor FC Muhammad Faisal Halim pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor yang b
AWANI Ringkas 15 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 15 Februari 2025
1️⃣ Pemandu kereta buat pusingan ratusan kali sah skizofrenia
2️⃣ Thailand hantar 10 suspek kes penculikan, penipuan ke China
3️⃣ Parti putuskan pertandingan dua jawatan tertinggi - Anwar
#awaniringkas
1️⃣ Pemandu kereta buat pusingan ratusan kali sah skizofrenia
2️⃣ Thailand hantar 10 suspek kes penculikan, penipuan ke China
3️⃣ Parti putuskan pertandingan dua jawatan tertinggi - Anwar
#awaniringkas
AWANI Ringkas: Pemandu kereta buat pusingan ratusan kali sah skizofrenia
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Penggubal undang-undang main peranan pastikan kawalan dana politik telus - Azam Baki Penggubal undang-undang main peranan pastikan kawalan dana politik telus - Azam Baki](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737449983_TanSriAzamBaki.jpg)
Penggubal undang-undang main peranan pastikan kawalan dana politik telus - Azam Baki
Azam berkata kawalan secara telus dan berintegriti itu perlu memandangkan politik wang boleh membawa kepada risiko penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan.
RMHC Malaysia rasmi rumah RMH ketiga, bantu 4000 keluarga sejuak beroperasi
Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia) merasmikan Rumah Ronald McDonald (RMH) di Hospital Tunku Azizah (HTA), sempena meraikan pencapaian empat tahun fasiliti itu.
Bakal haji diwajibkan suntik vaksin Meningococcal
Semua bakal haji diwajibkan menerima suntikan vaksin Meningococcal manakala vaksin COVID-19 dan influenza pula, diwajibkan kepada kumpulan sasar.
![MAIM siasat dakwaan wanita gagal dapat bantuan, terpaksa tidur di surau MAIM siasat dakwaan wanita gagal dapat bantuan, terpaksa tidur di surau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739618148_RahmadMariman.jpg)
MAIM siasat dakwaan wanita gagal dapat bantuan, terpaksa tidur di surau
Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) akan menyiasat dakwaan berhubung seorang wanita gagal mendapatkan bantuan daripada agensi itu sehingga terpaksa berlindung di sebuah surau.
![Dua beranak maut: Pengawal keselamatan terkilan tak jenguk kereta mangsa Dua beranak maut: Pengawal keselamatan terkilan tak jenguk kereta mangsa](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737787759_insiden.jpg)
Dua beranak maut: Pengawal keselamatan terkilan tak jenguk kereta mangsa
Seorang pengawal keselamatan meluahkan rasa terkilan tidak menjenguk kereta BMW di mana dua beranak ditemukan maut pada Khamis.
![Tender projek LRT Johor Bahru belum dibuka - Loke Tender projek LRT Johor Bahru belum dibuka - Loke](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81737795195_tbKTMBAnthonyLoke.jpg)
Tender projek LRT Johor Bahru belum dibuka - Loke
Tender untuk projek transit aliran ringan (LRT) Johor Baharu masih belum dibuka lagi.
![Polis tahan dua lelaki tempatan dalam insiden kejar-mengejar di Johor Polis tahan dua lelaki tempatan dalam insiden kejar-mengejar di Johor](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61737267971_PDRM.jpg)
Polis tahan dua lelaki tempatan dalam insiden kejar-mengejar di Johor
Polis Johor menahan dua lelaki tempatan dalam insiden kejar-mengejar dari jalan Harmonium hingga ke susur keluar pekan Ulu Tiram malam tadi.
![Puspakom jalankan siasatan dalaman isu video tular petugas ditampar Puspakom jalankan siasatan dalaman isu video tular petugas ditampar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61737218381_Puspakom.jpg)
Puspakom jalankan siasatan dalaman isu video tular petugas ditampar
Puspakom telah menjalankan siasatan dalaman bagi mengetahui punca kejadian seorang pelanggan menampar petugas pemeriksa kenderaan.
![Pasangan 'kekasih gelap' berdepan tali gantung Pasangan 'kekasih gelap' berdepan tali gantung](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/41736497078_TBKEKASIHGELAP.jpg)
Pasangan 'kekasih gelap' berdepan tali gantung
Pasangan kekasih gelap berdepan hukuman mati di Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat bagi enam pertuduhan mengedar dan memiliki dadah, bulan lalu.
![Lelaki maut dengan empat kesan tembakan Lelaki maut dengan empat kesan tembakan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71733411229_DatukMKumar.jpg)
Lelaki maut dengan empat kesan tembakan
Ketua Polis Johor, Datuk M Kumar berkata, satu pasukan khas dari Jabatan Siasatan Jenayah telah ditubuhkan untuk siasatan secara menyeluruh.
![Taktik bungkus dadah guna plastik menyerupai wang kertas tumpas Taktik bungkus dadah guna plastik menyerupai wang kertas tumpas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/71734940381_dadah.jpg)
Taktik bungkus dadah guna plastik menyerupai wang kertas tumpas
Polis berjaya menumpaskan sebuah sindiket pengedaran dadah yang menggunakan pembungkus plastik menyerupai wang kertas untuk mengelirukan pihak berkuasa.
![Mangsa banjir di Johor kekal 36 orang petang ini Mangsa banjir di Johor kekal 36 orang petang ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41734342219_tbPPSBANJIR.jpg)
Mangsa banjir di Johor kekal 36 orang petang ini
Kesemua mangsa masih berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) Balai Raya Kampung Batu Badak di Segamat.
![Pembantu stor mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual Pembantu stor mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81734327510_tbpembantustorama.jpg)
Pembantu stor mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual
Seorang pembantu stor mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun.
![TBQ Amal tarik balik laporan polis anak jagaan dikasari guru sekolah TBQ Amal tarik balik laporan polis anak jagaan dikasari guru sekolah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/41731923077_TBLOGOPOLISGENERIC.jpg)
TBQ Amal tarik balik laporan polis anak jagaan dikasari guru sekolah
Pusat Jagaan Tenang Bersama Qadar (TBQ Amal) menarik balik laporan polis berkaitan isu pelajar di bawah jagaannya yang didakwa dikasari guru di sebuah sekolah di Johor Bahru.