PENDANG: Tidak mustahil sekiranya Pas akan kembali membentuk tahaluf siyasi bersama DAP dalam masa terdekat.
Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan jika ia berlaku kerana Pas kini ‘berkawan’ dengan musuh politiknya, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Menurutnya, sehubungan itu Pas tidak berhak mengkritik mana-mana pakatan politik lain kerana parti itu juga mempunyai rekod bersekutu dengan parti politik lain demi kelangsungan politiknya sebelum ini.
“Jangan jatuh kerana ketakutan terhadap DAP yang ditimbulkan Pas dalam pilihan raya akan datang. Jangan takut untuk mengundi Pakatan Harapan (PH). Percayalah, tidak mustahil Presiden Pas akan laungkan pula ‘DAP kawan kita’ dalam tempoh dua tiga tahun nanti,” katanya ketika berucap pada Ceramah Jelajah Madani Kedah 2023 di Kubur Panjang, Pendang pada malam Isnin.
Hadir sama, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Pengerusi Amanah Kedah, Datuk Dr Ismail Salleh.
Mohamad yang juga bekas Timbalan Presiden Pas berkata, pendirian Pas tidak konsisten dan ia terbukti selepas parti Islam itu memutuskan untuk bekerjasama dengan bekas pesaingnya, Dr Mahathir sekali gus mengetepikan keyakinan politik mereka selain mendedahkan sikap kepura-puraan Pas.
"Kita boleh lihat ketika ini Pas semakin rapat dengan Mahathir untuk Proklamasi Melayu. Ini adalah ideologi yang mereka lawan ketika itu.
"Apa yang berlaku dengan pendirian mereka sebelum ini? Sebenarnya mereka akan ubah pendirian masing-masing berdasarkan keadaan," ujarnya.
Pada 1998, Pas dan DAP membentuk gabungan Barisan Alternatif bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Rakyat Malaysia untuk menentang gabungan pemerintah ketika itu (BN) sewaktu Mahathir menjadi Perdana Menteri.
Pada 2008, gabungan itu digantikan dengan penubuhan Pakatan Rakyat yang menggabungkan PKR, Pas dan DAP.
Bagaimanapun pada 2015, gabungan itu dibubarkan selepas DAP memutuskan Pakatan Rakyat tidak lagi wujud selepas parti itu menerima usul Muktamar Pas ke-61 dan memutuskan hubungan dua parti itu sekali gus menamatkan pakatan politik Pas-DAP.
Dalam pada itu, Mohamad secara sinis berterima kasih atas perikatan Pas dengan UMNO sebelum ini dan menyifatkan parti itu tidak boleh mengkritik PH apabila bersekutu dengan UMNO.
“Saya perlu berterima kasih kepada mereka (Pas) kerana mesra dengan UMNO melalui Muafakat Nasional sebelum ini, sekarang mereka tidak boleh kata apa-apa tentang kami (PH) bersekutu dengan UMNO.
"Bolehkah anda bayangkan 'fatwa' yang akan mereka keluarkan jika ini tidak berlaku? Pada masa itu jika anda sokong UMNO, mereka akan tuduh anda murtad!," katanya lagi.
Pada 2018, Pas dan UMNO menubuhkan Muafakat Nasional untuk menentang PH yang membentuk kerajaan pusat selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-14.
Sementara itu, Mohamad berkata, cubaan Pas untuk menanam rasa takut dan fanatik agama dalam kalangan umat Islam di negara ini berpotensi membawa kepada kejatuhan negara.
“Malangnya kerana kelakuan mereka, sekarang ada orang Islam yang mengembangkan pemikiran fanatik ini.
“Fikiran fanatik yang sama telah memusnahkan banyak negara seperti Sudan, Syria dan Iraq, nasib baik kita tidak pernah melihat pertempuran fizikal berlaku di sini,” jelasnya. - Sinar Harian
Sinar Harian
Tue May 09 2023
![Tidak mustahil Pas kembali berkawan dengan DAP - Mat Sabu Tidak mustahil Pas kembali berkawan dengan DAP - Mat Sabu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/71681623000_MohamadSabuKotaB.jpg)
Mohamad Sabu berkata, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan jika ia berlaku kerana Pas kini berkawan dengan musuh politiknya, Tun Dr Mahathir Mohamad. - Foto fail/BERNAMA
The Economy with Ibrahim Sani: Kegiatan Seperti Bola Sepak Dorong Pertumbuhan Lestari
Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Nik Ahmad membincangkan bagaimana kegiatan seperti bola sepak boleh mendorong pertumbuhan ekonomi yang lestari di peringkat akar umbi. Beliau menekankan pentingnya aktiviti komuniti dalam membina ekonomi yang mampan dan inklusif.
![Chad umum Kabinet baharu Chad umum Kabinet baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738898086_TBMahamatIdriss.jpg)
Chad umum Kabinet baharu
Senarai anggota Kabinet dibacakan menerusi televisyen nasional dan platform dalam talian kepresidenan Chad.
Grab dan GoTo percepat perbincangan penggabungan bagi atasi kerugian
Grab Holdings Ltd dan GoTo Group mempercepatkan perbincangan penggabungan dan mensasarkan untuk memeterai perjanjian tahun ini juga, bagi mengatasi kerugian yang berlarutan dalam pasaran Internet yang sangat sengit di Asia Tenggara.
![Mesir tolak pemindahan rakyat Palestin, ingatkan natijah buruk kestabilan serantau Mesir tolak pemindahan rakyat Palestin, ingatkan natijah buruk kestabilan serantau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81737951686_PalestiniansGaza.jpg)
Mesir tolak pemindahan rakyat Palestin, ingatkan natijah buruk kestabilan serantau
Mesir beri amaran akibat buruk yang mungkin timbul daripada tindakan tidak bertanggungjawab ini.
AWANI Ringkas: Mangsa di Sabah meningkat, Sarawak menurun
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Grab-GoTo, ini 6 implikasi apabila digabungkan Grab-GoTo, ini 6 implikasi apabila digabungkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738896678_TBgrabgoto.jpg)
Grab-GoTo, ini 6 implikasi apabila digabungkan
Penggabungan Grab dan GoTo mencetuskan perbincangan mengenai kawalan pasaran, persaingan serta kesannya terhadap pengguna dan tenaga kerja di Malaysia.
Malaysia berpotensi jadi hub Semikonduktor global
Menurut Pengarah & Penganalisis, Research Institute for Indonesia, Thailand and Singapore (ITS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Md Shukri Shuib. ini kerana industri semikonduktor di negara ini berjaya menunjukkan kemajuan yang pesat sehingga mampu mengatasi negara Taiwan.
![Pelakon veteran, Roslan Saleh meninggal dunia Pelakon veteran, Roslan Saleh meninggal dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81738895856_TBBelasungkawaRosl.jpg)
Pelakon veteran, Roslan Saleh meninggal dunia
Jenazah Allahyarham Roslan akan dibawa ke Masjid Tanah, Melaka untuk dikebumikan dijangka selepas solat Jumaat.
AWANI Pagi: Generasi Z manja dan lemah?
Diskusi #AWANIPagi 8.30 Khamis akan bersama Kaunselor Pelatih, Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya, Nurul Afreen Naquiah Haminudin, mengupas mitos dan fakta tentang generasi ini.
#AWANIpagi #AWANInews
#AWANIpagi #AWANInews
![Banjir di Sabah, Sarawak kembali meningkat pagi ini Banjir di Sabah, Sarawak kembali meningkat pagi ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738894824_TBbanjirsabah.jpg)
Banjir di Sabah, Sarawak kembali meningkat pagi ini
Di Sarawak, mangsa banjir meningkat kepada 4,705 orang di 24 PPS berbanding 4,341 orang malam tadi.
![Ibu mentua Presiden Pas meninggal dunia Ibu mentua Presiden Pas meninggal dunia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/61731491114_DayangAbdullah.jpg)
Ibu mentua Presiden Pas meninggal dunia
Ibu mentua Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang, Dayang Abdullah, 90, meninggal dunia tengah malam tadi.
![Abdul Hadi desak kerajaan tidak tutup pintu untuk diberi nasihat Abdul Hadi desak kerajaan tidak tutup pintu untuk diberi nasihat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/41726292792_AbdulHadiAwang.jpg)
Abdul Hadi desak kerajaan tidak tutup pintu untuk diberi nasihat
Kerajaan didesak tidak menutup pintu untuk ditegur dan diberi nasihat bagi menjamin keadilan di negara ini dapat terus ditegakkan.
![Pas perlu lupakan Muafakat Nasional, tumpu strategi baharu - Khairy Pas perlu lupakan Muafakat Nasional, tumpu strategi baharu - Khairy](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/41727172767_KeluarSekejapKJ.jpg)
Pas perlu lupakan Muafakat Nasional, tumpu strategi baharu - Khairy
Khairy Jamaluddin sarankan Pas fokus strategi baharu dan tidak lagi bergantung pada Muafakat Nasional yang dianggap tidak relevan.
![Annuar sifatkan Pas konsisten dalam perjuangan, pilihan tepat pimpin ummah Malaysia Annuar sifatkan Pas konsisten dalam perjuangan, pilihan tepat pimpin ummah Malaysia](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726381991_tbTanSriAnnuarMus.jpg)
Annuar sifatkan Pas konsisten dalam perjuangan, pilihan tepat pimpin ummah Malaysia
Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat, Tan Sri Annuar Musa yakin PAS adalah pilihan yang tepat untuk memimpin ummah di Malaysia.
![Pas yakin sokongan pengundi Melayu akan terus meningkat Pas yakin sokongan pengundi Melayu akan terus meningkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/51726370608_RosliAbdulJabar.jpg)
Pas yakin sokongan pengundi Melayu akan terus meningkat
PAS melihat sokongan pengundi Melayu terhadap parti itu semakin meningkat.
![Pensijilan halal: Pas selar kenyataan DAP dakwa Teresa tidak langgar undang-undang Pensijilan halal: Pas selar kenyataan DAP dakwa Teresa tidak langgar undang-undang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/71720932890_TBAhmadFadhlijp.jpg)
Pensijilan halal: Pas selar kenyataan DAP dakwa Teresa tidak langgar undang-undang
Pas menyelar kenyataan DAP mempertahankan dan yakin Teresa Kok tidak bersalah dalam membuat kenyataan berhubung isu halal.
![Ketika jadi kerajaan, apa agenda Islam yang dibawa Pas? soal Presiden UMNO Ketika jadi kerajaan, apa agenda Islam yang dibawa Pas? soal Presiden UMNO](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/51724383713_perhimpunanagungum.jpg)
"Ketika jadi kerajaan, apa agenda Islam yang dibawa Pas?" soal Presiden UMNO
Presiden UMNO sindir Pas dengan menyifatkan parti itu sebagai kura-kura, menyorokkan kepala dan menjual prinsip tatkala berada di tampuk kuasa.
![Pas minta kerajaan teliti jangkaan kenaikan harga di kantin sekolah - Khairil Nizam Pas minta kerajaan teliti jangkaan kenaikan harga di kantin sekolah - Khairil Nizam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/41723011870_Hentikanintimidasi.jpg)
Pas minta kerajaan teliti jangkaan kenaikan harga di kantin sekolah - Khairil Nizam
Kerajaan perlu meneliti dan mengambil kira keadaan pengusaha kantin sekolah yang kebanyakannya adalah warga emas dan pengusaha kecil-kecilan.
![Masih terlalu awal bincang pertukaran Mohd Shukri - Pas Masih terlalu awal bincang pertukaran Mohd Shukri - Pas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/61714881308_tbAhmadFadhliShaar.jpg)
Masih terlalu awal bincang pertukaran Mohd Shukri - Pas
Masih terlalu awal untuk membincangkan isu pertukaran kepemimpinan di Perlis susulan Menteri Besar, Mohd Shukri Ramli kini disiasat SPRM.
![Syor RUU halang pertukaran kerajaan: Pas sifatkan sebagai langkah terdesak Syor RUU halang pertukaran kerajaan: Pas sifatkan sebagai langkah terdesak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-01/81705202758_TBMASHUP.jpg)
Syor RUU halang pertukaran kerajaan: Pas sifatkan sebagai langkah terdesak
Pas menyifatkan syor mewujudkan satu RUU bagi menghalang pertukaran kerajaan sehingga ke akhir penggal sebagai kenyataan terdesak untuk terus kekal berkuasa.