CHUKAI: Pusat kawalan operasi di Balai Polis Air Putih bagi operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa tragedi kepala air di Jeram Air Putih di sini dipindahkan ke Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cheneh, hari ini.
Ketua Zon 2 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Penguasa Kanan II, Azman Alias, berkata operasi pusat kawalan SAR di BBP Cheneh juga akan dibantu BBP Chukai dengan pengecilan skala pencarian mulai esok.
"Kita dah masuk hari ketujuh SAR tetapi belum menemui apa-apa petunjuk keberadaan mangsa ke-10 iaitu Putri Nor Fatin Karim, 14.
"Kita merancang untuk tindakan selanjutnya dengan skala pencarian diperkecilkan di peringkat BBP Cheneh dan BBP Chukai. Penglibatan agensi penyelamat yang lain untuk operasi SAR seterusnya bergantung kepada pentadbiran agensi masing-masing," katanya ketika ditemui media di sini, hari ini.
Beliau berkata skop pencarian seterusnya akan dibuat secara pemantauan dan pencarian harian dari semasa ke semasa oleh kedua-dua BBP terlibat di bawah seliaan Balai Polis Air Putih.
Azman berkata usaha pencarian seterusnya masih kekal di sektor sedia ada dan perancangan serta kaedah pencarian diserahkan sepenuhnya atas penilaian BBP masing-masing.
"Pasukan penyelamat akan bertindak berdasarkan petunjuk baharu kedudukan mangsa termasuk kaedah selaman dari semasa ke semasa," katanya sambil memaklumkan operasi hari ini ditangguhkan pada jam 6 petang.
Pada masa sama, Azman memaklumkan Pusat Kawalan Hadapan JBPM di Kampung Seberang Tayor di sektor B dan Jeti Awam Kampung Pasir Minal di sektor C pula ditutup sepenuhnya.
Terdahulu, Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Hanyan Ramlan mengumumkan Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Pusat Kawalan Operasi berkenaan telah ditutup pada Rabu lalu.
Memasuki hari ketujuh operasi SAR, Putri Nor Fatin adalah satu-satunya daripada 10 mangsa tragedi kepala air Jeram Air Putih, di sini yang belum dijumpai.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Jul 08 2023
![Tragedi kepala air: Pusat kawalan operasi SAR dipindahkan ke BBP Cheneh Tragedi kepala air: Pusat kawalan operasi SAR dipindahkan ke BBP Cheneh](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/81688818090_Pusatkawalanoperas.jpg)
Operasi pusat kawalan SAR di BBP Cheneh juga akan dibantu BBP Chukai dengan pengecilan skala pencarian mulai esok. - Twitter/@bernamadotcom
![X naikkan harga langganan X Premium+ sekali lagi, kini RM177 sebulan X naikkan harga langganan X Premium+ sekali lagi, kini RM177 sebulan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41740113007_XPremium.jpg)
X naikkan harga langganan X Premium+ sekali lagi, kini RM177 sebulan
X telah meningkatkan harga langganan untuk pelan X Premium kepada RM177 sebulan, selepas peningkatan sebelumnya pada Disember 2024.
![Warga emas hilang ketika memancing ditemukan lemas Warga emas hilang ketika memancing ditemukan lemas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61740113560_wargaemashilang.jpg)
Warga emas hilang ketika memancing ditemukan lemas
Mayat mangsa dijumpai oleh orang awam selepas timbul di Jeti Pink Rompin pagi ini pada jarak 2.5 kilometer dari lokasi mangsa dipercayai terjatuh.
![Veteran DAP, Kulasegaran tarik diri pemilihan parti Veteran DAP, Kulasegaran tarik diri pemilihan parti](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41740110951_kulasegaran.jpg)
Veteran DAP, Kulasegaran tarik diri pemilihan parti
M Kulasegaran mengumumkan keputusan untuk tidak mempertahankan jawatan dalam Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu bagi memberi laluan kepada kepimpinan baharu.
![Man Tiger tidak mengaku cuba bunuh suami isteri Man Tiger tidak mengaku cuba bunuh suami isteri](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61740111871_ManTiger.jpg)
Man Tiger tidak mengaku cuba bunuh suami isteri
Suspek ditahan dalam tempoh 24 jam selepas kejadian dan mempunyai 27 rekod jenayah lampau berkaitan jenayah dan dadah.
3 bas meletup di Tel Aviv, polis Israel tuduh pengganas
Tiga buah bas meletup, di Tel Aviv pada Khamis dalam kejadian yang didakwa oleh polis Israel sebagai serangan pengganas.
Inflasi Januari 2025, apa pendorong situasi dan prestasi terkini?
Untuk mengulas lanjut angka terkini inflasi ini, kita bersama Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai, Provost, Malaysia University of Science & Technology MUST.
![Jabatan Kesihatan rampas gula-gula kenyal dijual dekat sekolah Mohamad Fahmi Jabatan Kesihatan rampas gula-gula kenyal dijual dekat sekolah Mohamad Fahmi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41740112864_TBGulaGula.jpg)
Jabatan Kesihatan rampas gula-gula kenyal dijual dekat sekolah Mohamad Fahmi
JKN Pulau Pinang sedang siasat lebih lanjut keselamatan produk makanan itu, tindakan selanjutnya akan diselaras di peringkat ibu pejabat.
![Bapa dakwa anak autistik didera di taska, ada kesan lebam Bapa dakwa anak autistik didera di taska, ada kesan lebam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51740110580_anakautisme.jpg)
Bapa dakwa anak autistik didera di taska, ada kesan lebam
Seorang kanak-kanak autistik, didakwa menjadi mangsa dera di taska apabila bapanya menemukan kesan lebam yang besar pada belakang badan ketika ingin memandikan anak sulungnya itu.
'Nak beli baju raya, rancang kewangan terlebih dahulu' - Pakar
Masyarakat disaran untuk berbelanja secara berhemah dan tidak membiarkan perancangan kewangan mereka tersasar semata-mata kerana ingin memenuhi gaya hidup atau mengikut trend menjelang perayaan Aidilfitri.
[TERKINI] Inflasi Malaysia kekal 1.7 peratus pada Januari 2025 - DOSM
Inflasi Malaysia kekal 1.7 peratus pada Januari 2025 dengan mata indeks mencatatkan 133.6 berbanding 131.4 pada bulan yang sama tahun sebelumnya. Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) melaporkan hari ini mengenai keluaran Indeks Harga Pengguna (IHP), Januari 2025.
![Tragedi kepala air Lembah Maksina: Tiga mayat ditemukan bawah kayu balak Tragedi kepala air Lembah Maksina: Tiga mayat ditemukan bawah kayu balak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/61714971581_tbrivertrekkingma.jpg)
Tragedi kepala air Lembah Maksina: Tiga mayat ditemukan bawah kayu balak
Operasi mencari dan menyelamat dilakukan sejak malam tadi sebaik pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 8.28 malam.
![Tragedi kepala air Lembah Maksina: 6 dikhuatiri lemas, dua cedera Tragedi kepala air Lembah Maksina: 6 dikhuatiri lemas, dua cedera](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/81714951443_tbTragedikepalaair.jpg)
Tragedi kepala air Lembah Maksina: 6 dikhuatiri lemas, dua cedera
Sembilan peserta river trekking pula selamat selepas terperangkap di Lembah Maksina, Makuau, Lahad Datu akibat banjir kilat malam tadi.
![Tragedi kepala air: Jenazah tiga beradik dikebumi satu liang lahad Tragedi kepala air: Jenazah tiga beradik dikebumi satu liang lahad](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/81707397518_Tragedikepalaair.jpg)
Tragedi kepala air: Jenazah tiga beradik dikebumi satu liang lahad
Jenazah tiga beradik mangsa tragedi kepala air di Sungai Kenjur, Kampung Poh, Bidor selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pekan Bidor, pada Khamis.
![Tragedi kepala air: Operasi SAR meliputi kawasan lebih 59 km persegi Tragedi kepala air: Operasi SAR meliputi kawasan lebih 59 km persegi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/61689158254_JeramAirPutihKem.jpg)
Tragedi kepala air: Operasi SAR meliputi kawasan lebih 59 km persegi
Operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa tragedi kepala air Jeram Air Putih, Kemaman telah meliputi 100 peratus kawasan pencarian.
![Tragedi kepala air: Pusat kawalan operasi SAR dipindahkan ke BBP Cheneh Tragedi kepala air: Pusat kawalan operasi SAR dipindahkan ke BBP Cheneh](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/81688818090_Pusatkawalanoperas.jpg)
Tragedi kepala air: Pusat kawalan operasi SAR dipindahkan ke BBP Cheneh
Operasi pusat kawalan SAR di BBP Cheneh juga akan dibantu BBP Chukai dengan pengecilan skala pencarian mulai esok.
![Tragedi kepala air: Pencarian mangsa terakhir fokus di sektor A Tragedi kepala air: Pencarian mangsa terakhir fokus di sektor A](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/61688783463_JeramAirPutih.jpg)
Tragedi kepala air: Pencarian mangsa terakhir fokus di sektor A
Pencarian di sektor B dan C turut akan dilakukan, namun dengan skala yang lebih kecil.
![Tragedi kepala air: Jenazah Muhammad Fikri selamat dikebumi Tragedi kepala air: Jenazah Muhammad Fikri selamat dikebumi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/71688778564_JeramAirPutih.jpg)
Tragedi kepala air: Jenazah Muhammad Fikri selamat dikebumi
Mangsa kesembilan tragedi kepala air di Jeram Air Putih, Kemaman, dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Parit Kuda, Semerah.
![Tragedi kepala air: Pasukan SAR buat usungan dengan batang kayu Tragedi kepala air: Pasukan SAR buat usungan dengan batang kayu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/61688724959_Pasukanpenyelamat.jpg)
Tragedi kepala air: Pasukan SAR buat usungan dengan batang kayu
Anggota pasukan SAR tragedi kepala air Jeram Air Putih bukan sekadar mengerah keringat malah menunjukkan kesungguhan mereka dalam memastikan semua mangsa segera dibawa 'pulang'.
![Tragedi kepala air: Operasi SAR kesan dua lagi mangsa diteruskan Tragedi kepala air: Operasi SAR kesan dua lagi mangsa diteruskan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/51688610453_kemaman.jpg)
Tragedi kepala air: Operasi SAR kesan dua lagi mangsa diteruskan
Operasi itu melibatkan seramai 279 anggota dari pelbagai agensi termasuk JBPM, PDRM dan PGA selain turut dibantu orang awam.
![Tragedi kepala air: Gagal temui petunjuk, PKTK polis ditutup Tragedi kepala air: Gagal temui petunjuk, PKTK polis ditutup](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-02/51646057371_KetuaPolisDaerahK.jpg)
Tragedi kepala air: Gagal temui petunjuk, PKTK polis ditutup
Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) di Pusat Kawalan Operasi di Balai Polis Air Putih di sini, ditutup petang ini selepas pencarian mangsa tragedi kepala air pada hari keempat operasi mencari dan menye