SHAH ALAM: Rata-rata tukang jahit bersyukur tempahan untuk menyiapkan baju raya bagi meraikan sambutan Aidilfitri pada tahun ini menunjukkan peningkatan berbanding sebelum ini.
Mohamad Firdaus Mohmad Bakari, 25, berkata, kira-kira 200 pasang baju raya tempahan diterima bermula November tahun lalu hingga awal Mac ini.
“Alhamdulillah, tempahan meningkat berbanding tahun lepas, saya berhenti ambil tempahan baju raya sejak awal Mac sebab bimbang tidak cukup masa nak siapkan semua,” katanya kepada Sinar Harian.
Bagaimanapun, tukang jahit berasal dari Muar, Johor itu mengakui dia terpaksa menaikkan sedikit upah susulan harga peralatan jahit turut mengalami peningkatan awal tahun ini.
“Saya sendiri pun tidak boleh nak tanggung semua sebab barangan keperluan menjahit makin mahal.
“Lagipun, saya juga ada sertai kelas menjahit, jadi dengan kemahiran dan harga barang ini saya padankan dengan upah yang diterima buat masa sekarang.
“Upah menjahit sekarang mengalami kenaikan sekitar RM5 hingga RM10 bagi sehelai pakaian, tetapi saya tidak naikkan harga terlalu melampau disebabkan lokasi saya adalah di luar bandar,” ujarnya.
Seorang lagi tukang jahit, Azira Mohd Rafek, 34, pula berkata, setakat November hingga awal Mac lalu, dia hanya mengambil tempahan raya tidak lebih daripada 150 pasang berikutan dia juga mengambil tempahan secara pukal.
Katanya, kos upah jahit baju terpaksa dinaikkan sekitar RM10 hingga RM20 berikutan kenaikan harga barang jahit dan juga pertambahan upah gaji pekerja.
“Kos upah berbeza mengikut kedai, misalnya sebelum ini baju kurung moden harga asas saya jual RM60, sekarang RM70 bergantung pada jenis rekaan yang diterima,” jelasnya.
Kenaikan harga barang
Menurut seorang lagi tukang jahit, Nor Ashimah Mohamad Nawawi, 34, antara barang yang mengalami kenaikan harga termasuklah zip, getah pinggang dan kertas gam.
“Saya terpaksa juga kenakan upah sekitar RM5 hingga RM10 bergantung pada jenis dan rekaan baju yang diminta.
“Contohnya, baju kurung pesak sekarang saya jual harga RM45, kalau dulu RM35.
“Awal Februari saya sudah tutup tempahan baju raya dan tahun ini saya terhad dalam 50 pasang sahaja kerana saya juga menerima tempahan menjahit langsir,” katanya yang sudah 25 tahun menjadi tukang jahit.
Sementara itu, bagi Nur Farhana Nor Sazali, 25, pada awalnya dia bimbang gara-gara tempahan yang diterima agak perlahan pada Mac lalu kerana kebiasaannya pelanggan akan menghantar dua bulan lebih awal untuk menempah baju raya.
“Bagaimanapun, setelah menghampiri Ramadan baru pelanggan kalut hendak buat tempahan jahit baju raya hingga ada beberapa permintaan pelanggan yang terpaksa saya tolak baru-baru ini.
“Buat masa ini, saya hanya ambil 100 helai baju sahaja kerana semua hantar dalam waktu yang terdekat jadi tidak mampu untuk ambil lebih kerana khuatir tidak sempat menyiapkan tempahan,” ujarnya.
*Artikel asal di Sinar Harian
Sinar Harian
Thu Apr 07 2022
![Upah jahit baju raya naik RM5 hingga RM20 Upah jahit baju raya naik RM5 hingga RM20](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/81649295211_TBBAJURAYA.jpg)
Gambar dari kiri: Nor Ashimah, Nur Farhana, Mohamad Firdaus. - Foto Sinar Harian
AWANI Pagi: Generasi Z manja dan lemah?
Diskusi #AWANIPagi 8.30 Khamis akan bersama Kaunselor Pelatih, Fakulti Pendidikan, Universiti Malaya, Nurul Afreen Naquiah Haminudin, mengupas mitos dan fakta tentang generasi ini.
#AWANIpagi #AWANInews
#AWANIpagi #AWANInews
![Scomi Energy dinyah senarai dari Bursa Malaysia pada 12 Feb kerana gagal kemuka pelan regularisasi Scomi Energy dinyah senarai dari Bursa Malaysia pada 12 Feb kerana gagal kemuka pelan regularisasi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738893978_TBscomi.jpg)
Scomi Energy dinyah senarai dari Bursa Malaysia pada 12 Feb kerana gagal kemuka pelan regularisasi
Bursa Securities tolak permohonan Scomi Energy untuk lanjutan masa bagi mengemukakan pelan regularisasi dan mengekalkan tarikh akhir 31 Jan 2025.
Grab x GoTo: Gabungan Strategik atau Risiko Tinggi?
Penggabungan Grab dan GoTo dijangka mengubah landskap superapp di ASEAN. Adakah ini langkah strategik untuk keuntungan mampan atau sekadar usaha bertahan? Kupas cabaran, peluang, serta impaknya terhadap pengguna, pelabur, dan ekosistem digital serantau.
![Senarai muktamad peluasan skop, semakan kadar SST diwarta suku pertama 2025 - MOF Senarai muktamad peluasan skop, semakan kadar SST diwarta suku pertama 2025 - MOF](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-02/51707719807_SST.jpg)
Senarai muktamad peluasan skop, semakan kadar SST diwarta suku pertama 2025 - MOF
Kerajaan sedang giat mengadakan sesi libat urus dengan kementerian dan pihak industri bagi memuktamadkan skop dan kadar cukai yang terlibat.
Masa depan sistem kesihatan Malaysia: Dari polisi ke transformasi
Kesihatan bukan sekadar rawatan, ia tentang inovasi, polisi yang kukuh, dan akses untuk semua. Future Healthcare Asia 2025 akan menghubungkan pemimpin kesihatan untuk membincangkan cabaran terbesar dalam sektor ini, daripada kekurangan tenaga kerja hingga kepada integrasi teknologi dalam sistem perubatan. Sertai perbincangan untuk mengetahui lebih lanjut bersama Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Galen Centre for Health and Social Policy, Azrul Mohd Khalib.
Grab dan GoTo percepat perbincangan penggabungan bagi atasi kerugian
Grab Holdings Ltd dan GoTo Group mempercepatkan perbincangan penggabungan dan mensasarkan untuk memeterai perjanjian tahun ini juga, bagi mengatasi kerugian yang berlarutan dalam pasaran Internet yang sangat sengit di Asia Tenggara.
![Agong jalani rawatan di luar negara - Istana Negara Agong jalani rawatan di luar negara - Istana Negara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738891696_SultanIbrahimSulta.jpg)
Agong jalani rawatan di luar negara - Istana Negara
Istana Negara memaklumkan perkara itu telah disembah maklum kepada Majlis Raja-Raja dan Kerajaan Persekutuan.
Malaysia Berpotensi Jadi Hab Semikonduktor Global
Menurut Pengarah & Penganalisis, Research Institute for Indonesia, Thailand and Singapore (ITS) Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Md Shukri Shuib.. ini kerana industri semikonduktor di negara ini berjaya menunjukkan kemajuan yang pesat sehingga mampu mengatasi negara Taiwan.
![Ringgit dibuka lebih tinggi berbanding dolar AS Ringgit dibuka lebih tinggi berbanding dolar AS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41735562009_ringgitduit.jpg)
Ringgit dibuka lebih tinggi berbanding dolar AS
Pada 8 pagi, ringgit mengukuh kepada 4.4230/4375 berbanding dolar AS daripada 4.4320/4385 semasa ditutup pada Khamis.
![Permohonan UPU sesi 2025/2026 dibuka 10 Feb - KPT Permohonan UPU sesi 2025/2026 dibuka 10 Feb - KPT](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-09/51695453945_PelajarUniversiti.jpg)
Permohonan UPU sesi 2025/2026 dibuka 10 Feb - KPT
Permohonan kemasukan pelajar bagi Sesi Akademik 2025/2026 melalui UPUOnline dibuka mulai 10 Februari hingga 14 Mac 2025 untuk Fasa Pertama.
![Upah jahit baju raya naik RM5 hingga RM20 Upah jahit baju raya naik RM5 hingga RM20](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/81649295211_TBBAJURAYA.jpg)
Upah jahit baju raya naik RM5 hingga RM20
Mohamad Firdaus Mohmad Bakari berkata, kira-kira 200 pasang baju raya tempahan diterima bermula November tahun lalu hingga awal Mac ini.