Perkhidmatan dan urus tadbir haji oleh kerajaan Arab Saudi tidak seharusnya dipolitikkan untuk kepentingan pihak-pihak tertentu.
Menegaskan demikian, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata Malaysia menyokong semua peraturan dan syarat dikuatkuasakan kerajaan Arab Saudi ke atas negara yang menghantar jemaah haji.
"Amat penting bagi semua negara Islam yang menghantar jemaah haji ke Tanah Suci memberikan kerjasama dan komitmen yang tinggi kepada pihak penganjur, kerajaan Arab Saudi.
"Keselamatan para jemaah haji akan lebih terjamin dengan adanya kerjasama dan komitmen ini," katanya dalam kenyataan di sini pada Isnin.
Katanya umat Islam perlu bersepakat dalam memastikan objektif utama melengkapkan ibadah haji dapat berjalan dengan baik dan lancar.
Segala peraturan dan syarat yang dikenakan adalah munasabah dan wajar bagi menjamin keselamatan para jemaah dan kelancaran urus tadbir pengurusan haji untuk jemaah Malaysia dan seluruh dunia, dari tahun ke tahun, kata beliau.
Jamil Khir berkata kerajaan Malaysia menghargai kerjasama dan bantuan yang diberi oleh kerajaan Arab Saudi itu.
Bernama
Tue Jun 14 2016

JAMIL KHIR: Keselamatan para jemaah haji akan lebih terjamin dengan adanya kerjasama dan komitmen ini. - Astro AWANI/Shahir Omar/Fail

Cabang PKR Sabah sokong jawatan Presiden, Timbalan Presiden tidak dipertandingkan
Cabang-cabang PKR Sabah dalam mesyuarat sehingga semalam menyokong usul supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti itu tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti pada Mei ini.

Pelajar perempuan Afghanistan dinafikan pendidikan mungkin lebih 4 juta menjelang 2030 - UNESCO
Sekatan yang dikenakan oleh Taliban terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan di Afghanistan telah menjejaskan kira-kira satu setengah juta pelajar.
The Future Is Female: IWD2025 — RYTHM Foundation: Building a Better Future
On this episode of #TheFutureIsFemale Melisa Idris speaks with Datin Seri Umayal Eswaran, Chairperson of RYTHM Foundation, the corporate social responsibility arm of QI Group, about its work which focuses on education, empowerment, and the environment.

Thailand tingkatkan keselamatan, jamin keselamatan selepas serangan di wilayah selatan
Kementerian Pertahanan Thailand memberi jaminan bahawa agensi keselamatan akan berusaha sedaya upaya untuk memastikan keselamatan penduduk di selatan Thailand.
#AWANIRingkas 9 Mac 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 9 Mac 2025
1️⃣ Jawatankuasa bencana siap siaga, pastikan keselamatan mangsa
2️⃣ Selangor sedia hulur bantuan kepada keluarga pelajar
3️⃣ Lori sedang ditunda kemalangan di Pendang
#awaniringkas
1️⃣ Jawatankuasa bencana siap siaga, pastikan keselamatan mangsa
2️⃣ Selangor sedia hulur bantuan kepada keluarga pelajar
3️⃣ Lori sedang ditunda kemalangan di Pendang
#awaniringkas
AWANI Ringkas: Lori sedang ditunda kemalangan di Pendang
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI 7:45 [9/3/2025] – Komen Rasis | Kekacauan Berulang Di Selatan Thailand | Amaran Keselamatan | Penilaian Tempoh Sebulan
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Pia Ernadya
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
- Perkauman di media sosial, polis beri amaran tindakan tegas
- Serangan di Sungai Golok, sengaja cetus huru hara
- Jangan ke selatan Thailand tempoh terdekat, amaran Kementerian Luar
- Bakar ibu, mahkamah arah anak jalani penilaian psikiatri
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
- Perkauman di media sosial, polis beri amaran tindakan tegas
- Serangan di Sungai Golok, sengaja cetus huru hara
- Jangan ke selatan Thailand tempoh terdekat, amaran Kementerian Luar
- Bakar ibu, mahkamah arah anak jalani penilaian psikiatri
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews

SUKMA: KBS perlu tetap dasar kekal sukan teras, tindakan pengguguran merugikan - Exco Johor
Kementerian Belia dan Sukan (KBS) perlu menetapkan satu dasar bagi mengekalkan sukan teras yang mampu menyumbang pingat pada kejohanan antarabangsa, agar tidak digugurkan pada temasya SUKMA.

Dua lelaki didenda miliki mercun, bunga api secara haram
Dua lelaki didenda di Mahkamah Majistret Dungun di sini hari ini selepas mengaku bersalah memiliki pelbagai jenis mercun dan bunga api tanpa permit.

Dana beli ubat kanser cukup, bapa Nur Sumayyah ucap terima kasih
Bapa kepada kanak-kanak berusia tujuh tahun yang menghidap kanser neuroblastoma berterima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang menyumbang dana pembelian ubat khas bagi rawatan penyakit itu.

Arab Saudi dilapor mungkin melabur pada AirAsia
Langkah ini juga selari dengan peralihan Arab Saudi dalam menarik lebih ramai pelancong ke negara mereka kebelakangan ini.

AS adakan perbincangan dengan Ukraine mengenai pertemuan di Arab Saudi
Perbincangan itu susulan surat daripada Zelenskyy kepada Trump, yang disifatkan oleh Witkoff sebagai "langkah pertama yang positif".

Arab Saudi tegas menolak sebarang pelanggaran hak rakyat Palestin - Menteri Luar
Jaminan antarabangsa dan resolusi PBB yang memastikan kelangsungan gencatan senjata di Semenanjung Gaza sangat diperlukan ketika ini, tegas Putera Faisal.

Vinicius enggan layan spekulasi ke Arab Saudi
Kemenangan 1-0 ke atas Real Sociedad dalam separuh akhir Copa del Rey pada Khamis merupakan penampilan ke-299 Vinicius untuk Real.

Arab Saudi anjur sidang kemuncak pembinaan semula Gaza
Arab Saudi dijadual menganjurkan sidang kemuncak peringkat tinggi pada Jumaat bagi membincangkan usaha pembinaan semula Semenanjung Gaza, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

Fasa pertama pembinaan bangunan terpanjang dunia The Line bermula
Pembinaan fasa pertama, Hidden Marina, telah dimulakan dan akan mempunyai keluasan lantai 21 juta meter persegi.

Rubio tegaskan keperluan penyelesaian Gaza Demi keselamatan serantau - Jabatan Negara AS
Rubio dan Mohammed memperbaharui komitmen mereka terhadap pelaksanaan gencatan senjata di Gaza serta usaha membebaskan semua tawanan.

1MDB: Azam Baki arah teruskan siasatan sehingga dapat bukti kukuh - Saksi
Menurut saksi, Azam mengarahkannya untuk terus menyiasat kes RM2.6 bilion melibatkan Najib, walaupun selepas bertemu dengan individu yang didakwa sebagai "penderma" dari Arab Saudi di Istana Riyadh.

Gencatan senjata Gaza: Penyatuan dunia Arab, hadiah besar daripada kedegilan Trump - Penganalisis
Kedegilan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dalam isu Palestin telah mencetuskan penyatuan dunia Arab termasuk dalam kalangan sekutu kuat Amerika Syarikat iaitu Arab Saudi, Mesir dan Jordan.

Pakistan, OIC kecam Netanyahu atas cadangan tubuh negara Palestin di Arab Saudi
Pakistan mengecam Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kerana mencadangkan agar sebuah negara Palestin ditubuhkan di Arab Saudi.