BANTING: Usaha kumpulan minoriti khususnya mereka yang pernah berada dalam kerajaan menyerang dasar dan inisiatif yang diperkenal oleh Kerajaan MADANI perlu diberi perhatian serta dibendung, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Beliau berkata walaupun hanya segelintir, tindakan individu terbabit perlu diberi perhatian agar usaha kumpulan antigolongan berkuasa ini tidak mempengaruhi pemikiran majoriti rakyat sehingga memberi kesan kepada perancangan yang direncana oleh kerajaan untuk kebaikan rakyat dan negara.
Merujuk isu pendaftaran Pangkalan Data Utama (PADU) sebagai contoh, Ahmad Zahid berkata walaupun dasar itu adalah baik tetapi serangan yang dibuat oleh kumpulan terbabit telah memberi kesan kepada pendaftaran rakyat dalam sistem tersebut.
"Apabila kerajaan merancang melaksanakan kaedah subsidi bersasar serta memperkenal PADU dan pendaftarannya, balingan kebencian dibuat dengan mengatakan Kementerian Ekonomi ingin menggali maklumat peribadi rakyat.
"Mereka ini tergolong dalam kumpulan minoriti atau tidak kurang 22 peratus daripada kumpulan antigolongan berkuasa yang akan menentang apa sahaja perkara baharu yang dibuat oleh kerajaan semasa," katanya.
Ahmad Zahid berkata demikian ketika berucap pada Majlis Santunan Kasih Ramadan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah di Masjid Jamek As-Solihin di sini hari ini.
Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu berkata semua pihak dalam kerajaan perlu bergerak seiring bagi memastikan usaha kumpulan minoriti ini dapat dibendung kerana jika tidak, mereka akan menjadi umpama 'biawak hidup' kepada sebarang perancangan memajukan negara.
Timbalan Perdana Menteri juga berkata kumpulan antigolongan berkuasa itu, yang gemar menggelar orang lain sebagai biawak hidup, sentiasa mencari salah orang lain dan menganggap diri mereka sahaja betul baik semasa dalam kerajaan mahupun ketika tidak menjadi kerajaan.
"Mereka ini masa dalam kerajaan ketuanya sentiasa salah dan bila di luar kerajaan, orang lain juga sentiasa disalahkan... ini yang harus dibendung sebab golongan sebegini memang ada dalam negara kita," katanya.
Justeru itu, Ahmad Zahid mengingatkan seluruh jentera kerajaan agar berpijak di bumi dan bekerja sehabis baik dalam melaksanakan amanah demi kesejahteraan rakyat serta negara.
"Untuk itu, setiap daripada kita perlu mengambil pendekatan bawah ke atas iaitu dekati rakyat di akar umbi dan guna maklumat diperoleh untuk rancang strategi memajukan golongan tersebut," katanya.
Pada majlis itu, beliau turut menyampaikan watikah pelantikan Lembaga Penasihat GiatMara Selangor dan sumbangan duit raya kepada 132 pelajar tahfiz serta anak yatim dalam kariah Masjid As-Solihin.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Mar 28 2024
Ahmad Zahid sewaktu menyampaikan ucapan pada Majlis Santunan Kasih Ramadan 2024 di pekarangan Masjid Jamek As-Solihin Kanchong Darat Banting hari ini. - Bernama
Harga runcit RON97, RON95 dan diesel kekal
Harga runcit petrol RON97 dan RON95 di seluruh negara masing-masing kekal pada paras RM3.43 dan RM2.05 seliter bagi tempoh 6 hingga 12 Feb ini.
Mahkamah tetapkan 28 April untuk pendengaran rayuan kes dadah Yasin
Mahkamah Rayuan menetapkan 28 April depan bagi mendengar rayuan Muhammad Yasin Sulaiman, yang kini sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup selepas disabitkan atas tiga kesalahan berkaitan dadah.
ASEAN 2025 | 5 Februari 2025
ASEAN 2025 hari ini bersama Pia Ernadya membawakan tumpuan berikut:
1. Malaysia seru ASEAN bersatu dalam tindakan iklim
2. Singapura terkesan tekanan tarif baharu AS ke atas Kanada, China dan Mexico
3. Thailand mahu Malaysia bantu perkukuh kerjasama pendidikan
1. Malaysia seru ASEAN bersatu dalam tindakan iklim
2. Singapura terkesan tekanan tarif baharu AS ke atas Kanada, China dan Mexico
3. Thailand mahu Malaysia bantu perkukuh kerjasama pendidikan
JAKIM berhak tarik balik sijil halal jika terdapat ketidakpatuhan
Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) mempunyai kuasa untuk menarik balik pensijilan halal yang diberikan kepada syarikat dan peniaga pada bila-bila masa sekiranya berlaku sebarang ketidakpatuhan.
Thai mahu Malaysia bantu perkukuh kerjasama pendidikan
Sebagai Pengerusi ASEAN 2025, Thailand mahu Malaysia bantu memperkukuhkan kerjasama dalam bidang pendidikan khususnya di peringkat awal persekolahan lebih-lebih lagi untuk menerapkan kemahiran mengajar bagi mencapai matlamat melahirkan modal insan yang mementingkan segala aspek kehidupan.
Singapura mungkin bukan sasaran tarif langsung AS, kata Vivian Balakrishnan
Amerika Syarikat mungkin tidak mengenakan tarif langsung ke atas barangan dari Singapura, kata menteri luarnya vivian balakrishnan.
Namun beliau tidak menolak kemungkinan Singapura masih akan merasakan kesan tidak langsung daripada tarif AS terhadap Kanada, China dan Mexico.
Namun beliau tidak menolak kemungkinan Singapura masih akan merasakan kesan tidak langsung daripada tarif AS terhadap Kanada, China dan Mexico.
Kerajaan terus perkasa kesiapsiagaan ASEAN bagi muktamadkan DEFA
Malaysia, menerusi kepengerusian ASEAN pada tahun ini akan meneruskan usaha strategik untuk memastikan tahap kesiapsiagaan negara-negara ASEAN dalam memuktamadkan Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA).
Thailand sekat bekalan elektrik ke Myanmar
Thailand memotong bekalan elektrik rentas sempadan ke lima lokasi di Myanmar pada hari Rabu (5 Feb), dalam usaha untuk membanteras pusat penipuan dalam talian yang disalahkan kerana menakutkan pelancong China.
KESUMA cadang laksana Skim Kemalangan Bukan Bencana Kerja
Ia bagi memastikan perlindungan 24 jam sehari dalam tujuh hari seminggu kepada pekerja yang layak semasa tempoh penggajian.
Penggabungan Nissan-Honda mungkin dibatalkan
Pembuat kereta Jepun Honda dan Nissan mungkin membatalkan perbincangan penggabungan, lapor akhbar Asahi Shimbun YANG memetik pelbagai sumber
Menurut akhbar itu, pembatalan itu satu langkah yang akan menimbulkan persoalan tentang langkah seterusnya untuk Nissan yang terjejas teruk.
Menurut akhbar itu, pembatalan itu satu langkah yang akan menimbulkan persoalan tentang langkah seterusnya untuk Nissan yang terjejas teruk.
Cadangan keluarkan MCA seperti 'bermimpi di siang hari' - Ahmad Zahid
Pengerusi BNDatuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini menegaskan gabungan itu tidak pernah membincangkan untuk mengeluarkan MCA sebaliknya komited untuk mengekalkan semangat jitu setiap parti komponen.
Ahmad Zahid yakin BN akan terus utuh dan relevan
Pengerusi BN percaya perkara itu mampu dicapai dengan kesepakatan dan semangat perjuangan yang tidak pernah luntur gabungan berkenaan.
Ahmad Zahid, Fadillah junjung titah Agong, Parlimen sebagai platform semak, imbang
Ahmad Zahid dan Fadillah menjunjung titah Sultan Ibrahim bahawa Parlimen mesti berfungsi sebagai platform semak dan imbang.
Malaysia diiktiraf lima negara utama aktif wakaf al-Quran peringkat global
Malaysia kini diiktiraf sebagai antara lima negara utama yang aktif dalam wakaf al-Quran peringkat global, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Industri getah tidak patut dilihat sebagai industri malap - CEO P2 Biotech
Inovasi P2 Tap yang dibangunkan syarikat P2 Biotech yang selaras dengan iltizam kerajaan untuk mengadaptasi teknologi moden seperti kecerdasan buatan (AI), automasi dan pertanian pintar.
KKDW peruntuk RM28 juta naik taraf jalan raya di Sungai Burung
Peruntukan itu diberikan kerana lokasi berkenaan merupakan tempat pelancongan menarik dan menjadi tumpuan orang ramai.
Sambutan Tahun Baharu Cina lebih meriah, hasil hubungan erat Malaysia-China - Ahmad Zahid
Persembahan formasi lebih 1,000 dron dari China menyinari langit di sekitar Menara Berkembar KLCC mencerminkan hubungan kukuh antara Malaysia dan China.
Ahmad Zahid meriahkan Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina MCA
Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran MCA berlangsung meriah dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Raikan Tahun Baharu Cina dengan semangat perpaduan, kegembiraan dan kasih sayang – TPM
Budaya dan tradisi dikongsi dalam kalangan rakyat bukan sahaja menjadi kekuatan, tetapi lambang kebanggaan bahawa Malaysia sebuah negara yang harmoni.
Tiga Jawatankuasa Kabinet di bawah kesihatan digabung - Ahmad Zahid
Tiga Jawatankuasa Kabinet di bawah Kementerian Kesihatan kini digabung menjadi Jawatankuasa Kabinet Kesihatan Nasional.