Isu kemungkinan calon DAP tidak dapat menggunakan simbol roket dalam Pilihanraya Umum ke-13 akan menyebabkan kehilangan undi untuk Barisan Nasional, kata penganalisis politik Ibrahim Suffian.
Bagaimanapun katanya, kesan surat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) kepada DAP yang tidak mengiktiraf ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP mungkin terlalu teknikal untuk difahami oleh orang ramai.
Pengarah Merdeka Centre itu berkata sejauh mana isu itu akan memberi manfaat atau mendatangkan bencana kepada DAP masih sukar untuk diramalkan.
“Pada masa ini, isu ini memberikan kesan buruk kepada BN, sebab ia telah memberi persepsi yang negatif kepada kerajaan,” kata Ibrahim.
Beliau memberi contoh isu dakwat kekal yang melibatkan kos RM2.5 juta yang gagal diperkenalkan semasa pilihan raya umum 2008.
“Pada masa itu, ada pengundi yang mengundi secara protes kerana melihat isu itu sebagai satu kesilapan. Senario itu mungkin berlaku sekarang tetapi dalam skala lebih kecil,” katanya.
RoS memaklumkan kepada DAP melalui sepucuk surat pada Khamis bahawa ia tidak mengiktiraf pemegang-pemegang jawatan parti itu selepas pemilihan mereka pada 15 Disember dipertikaikan oleh ahli-ahlinya sendiri.
Kumpulan yang tidak bersetuju itu membuat aduan dan laporan kepada RoS dan perkara itu sedang disiasat.
DAP dalam reaksinya mengumumkan bahawa ia mungkin terpaksa menggunakan logo Pas dan PKR jika RoS tidak menarik balik surat itu pada hari Jumaat.
RoS dan Suruhanjaya Pilihan Raya bagaimanapun memaklumkan bahawa DAP masih boleh guna logonya sendiri kerana parti itu bukannya dibatalkan pendaftarannya.
DAP semalam menyampaikan dua watikah iaitu daripada parti itu sendiri dan Pas atau PKR kepada calon-calonnya yang akan dikemukakan hari ini, sebagai langkah berjaga-jaga.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang juga menitiskan air mata semasa memberikan sidang media memaklumkan mengenai dilema DAP dan menyalahkan UMNO dan MCA kerana mencetuskan kontroversi ini.
Sementara itu, penganalisis politik, Khoo Kay Peng berpendapat, DAP telah berjaya meraih keuntungan politik daripada isu ini.
“RoS ada sebab untuk menyiasat (parti itu) kerana memang terdapat keraguan dalam proses pemilihan pemegang jawatan DAP dan hal ini telah dilaporkan kepada RoS oleh ahli DAP sendiri,” katanya.
Menurut Khoo, DAP sepatutnya boleh mengelakkan isu tersebut daripada sampai ke peringkat ini sekiranya ia memaklumkan kepada RoS bahawa ia akan mengadakan satu pemilihan baru.
Bagaimanapun, DAP, katanya, telah memilih jalan untuk menunjukkan bahawa parti itu telah dianiaya.
DAP mengumumkan mahu bertanding di 53 kerusi Parlimen dan 103 kerusi Dewan Undangan Negeri.
RoS memulakan siasatan ke atas DAP selepas parti itu mengumumkan ada kesilapan dalam pemilihan parti itu.
Teoh El Sen
Fri Apr 19 2013
Lebih 18,000 pelarian kembali ke Afghanistan
Lebih 18,000 pelarian Afghanistan kembali ke tanah air dari negara jiran, Pakistan, bulan lepas, lapor Xinhua yang memetik media tempatan, Tolo, pada Sabtu.
Latvia henti kebergantungan grid elektrik Rusia
Latvia antara tiga negara baltik yang terbaharu mengambil keputusan dramatik memutuskan hubungan serta kebergantungan dengan grid kuasa elektrik dengan Rusia pada Sabtu. Pelan itu adalah sebagai sebahagian dari rancangan Latvia untuk memacu keselamatan dan mengintegrasikan hubungan dengan negara-negara dibawah Kesatuan Eropah (EU).
Lepaskan lapan das tembakan di pusat beli-belah, lelaki warga tempatan sedang dijejaki polis
Penembak itu bertindak melarikan diri dari pusat beli-belah tersebut, dia dipercayai masih berada di kawasan berhampiran.
[TERKINI] Polis sahkan kejadian tembakan di pusat membeli belah
Ratusan pengunjung yang sedang berada di dalam sebuah pusat beli-belah di Shah Alam berada dalam keadan cemas apabila dipercayai berlaku satu insiden tembak-menembak di lokasi berkenaan.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berdasarkan video yang tular, difahamkan pekerja premis pusat beli-belah itu telah membuat keputusan untuk menutup sementara pintu gulung (roll shutter) premis itu.
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Februari 2025.
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Angka korban di seluruh Gaza meningkat kepada 48,181, lebih 111,630 cedera
Dalam tempoh 48 jam lepas sahaja, 26 lagi rakyat Palestin dilaporkan terbunuh, termasuk 22 mayat yang ditemukan daripada runtuhan.
Tumpuan Ahad – 9 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
10 Berita Pilihan - (8 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Parti pimpinan Modi dijangka takluk New Delhi
Parti Perdana Menteri India Narendra Modi Bharatiya Janata Party (BJP), dijangka memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya dewan perundangan tempatan di Delhi. Trend pengiraan undi pada Sabtu menunjukkan BJP memenangi lebih daripada 45 kerusi dalam dewan perundangan 70 anggota, mengatasi Aam Aadmi Party (AAP) yang dipimpin bekas Ketua Menteri Delhi Arvind Kejriwal.
CEC seru tiada lagi pihak persoal pendirian DAP
Young Syefura Othman menyeru semua pihak sama ada kawan atau lawan agar tidak mempersoalkan asas perjuangan dan pendirian parti itu mengenai perkara-perkara asas dalam perlembagaan.
DAP pilih barisan CEC baharu, pengganti Guan Eng untuk hadapi PRU15
Guan Eng tidak boleh dipilih semula ke jawatan itu setelah mencapai had maksimum tiga penggal namun dijangka mempunyai pengaruh yang kuat.
DAP tidak akan bekerjasama dengan pemimpin kleptokrat - Guan Eng
DAP menegaskan bahawa tidak akan bekerjasama dengan UMNO melainkan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu membuat keputusan sebaliknya.
Pilihan raya Taiwan: Lebih 19 juta dijangka keluar mengundi
Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat (CEC), terdapat lebih 19.31 juta pengundi berdaftar akan mengundi di 22 bandar dan daerah.
DAP tunggu Ronnie Liu jawab surat tunjuk sebab
Menyifatkan kenyataan Liu sebagai tidak bertanggungjawab, Chong berkata pihaknya akan meneruskan proses sepatutnya berhubung isu itu.
"Saya terima pingat kerana hormati Yang Dipertua Negeri Melaka" - Tey
"Saya terima pingat Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) kerana menghormati anugerah yang diberikan oleh Yang Dipertua Negeri Tun Dr Mohd Khalil Yaakob," kata Pengerusi DAP Melaka, Datuk Tey Kok View.
Zakir Naik setuju debat dengan Ramasamy, dengan syarat...
Zakir Naik meletakkan beberapa syarat termasuk sesi debat itu mesti diadakan secara terbuka.
ROS diminta siasat pemilihan semula CEC DAP
Pemilihan semula CEC DAP yang diadakan pada 12 Nov lalu diminta disiasat semula kerana dipercayai tidak mematuhi undang-undang ditetapkan.
Pendaftaran PH, saya tidak campur tangan - TPM Ahmad Zahid
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan beliau tidak akan masuk campur dalam hal operasi Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).
Bekas anggota DAP dakwa tiada lagi demokrasi dalam parti
Mereka juga hairan berhubung tiada tindakan disiplin diambil terhadap Lim mengenai isu itu selain turut dilanda pelbagai kontroversi termasuk kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah.