Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali seharusnya tidak meminggir dan menggunakan kepakaran bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk pembangunan negeri.
Timbalan Dekan Fakulti Pengajian Sains Sosial Universiti Sains Malaysia, Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, Abdul Khalid sehingga kini harus diakui dilihat antara menteri besar paling berjaya di negeri itu selain tidak harus dilupakan hanya kerana faktor politik semata-mata.
"Abdul Khalid dilihat antara menteri besar yang berjaya di Selangor dan agak malang jika kepakarannya tidak digunakan lagi hanya kerana faktor politik.
"Wajar pihak berwajib membawa anjakan sikap dengan tidak meminggirkannya tetapi dibuka ruang untuk memantapkan pembangunan di Selangor," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Abdul Khalid dalam kenyataan media terakhirnya sebagai Menteri Besar Selangor pada Isnin memberitahu, menerusi dasar berjimat cermat dan perbelanjaan berhemah, rizab simpanan negeri Selangor meningkat kepada RM3.3 bilion.
Jelasnya, kegemilangan pentadbirannya membuktikan Selangor meneruskan tradisi sebagai pemangkin ekonomi negara dengan menyumbang lebih kurang 24 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia di samping kekal menjadi antara destinasi pelaburan terunggul negara.
Dalam pada itu jelas Dr Siva, masa depan Abdul Khalid sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) selepas ini dilihat masih cemerlang dan terus menyumbang kepada pembangunan negeri.
"Semua tahu Abdul Khalid hanya akan menjadi ADUN sahaja kini. Namun dia masih boleh menyumbang jika dilihat trek rekodnya," ujarnya.
Dr Siva turut mengulas mengenai cabaran besar yang akan dihadapi Azmin selepas menjadi Menteri Besar Selangor;
"Bagi Azmin, cabaran besar adalah untuk dilihat sebagai pemimpin yang boleh melahirkan pembaharuan berterusan jauh lebih baik dari Abdul Khalid dan cuba menyatukan semula pihak yang bertelagah sebelum ini dari krisis menteri besar," jelasnya.
Sementara itu, Azmin selepas Majlis Angkat Sumpah sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu memberitahu akan meneruskan dasar-dasar pentadbiran yang dilaksanakan oleh Abdul Khalid sebelum ini.
Bagaimanapun katanya, kedudukan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi negeri akan diteliti semula.
Wan Syamsul Amly
Tue Sep 23 2014
DR SIVA: Azmin perlu guna kepakaran Abdul Khalid untuk pembangunan Selangor - Gambar fail
AWANI Ringkas: Bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Mangsa banjir di Sabah menurun, Sarawak tidak berubah
Di Sabah, jumlah mangsa menurun kepada 94 orang berbanding 208 orang pada petang tadi.
Agenda AWANI: Keterjaminan Beras, Keluar Perangkap Kemiskinan
Apa rasional tuntutan golongan pesawah supaya harga lantai padi daripada RM1,300 per tan dinaikkan kepada RM1,800? Apa makna di sebalik cadangan ‘liberalisasi terpimpin’ industri beras negara? Diskusi 9 malam.
AWANI Ringkas: Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI 7:45 [3/2/2025] – Pertemuan Suara Rakyat | Kadar Bakal Ditetapkan | Siasatan Bukit Aman | 44 Tuduhan Caj Haram
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Fauzi Zin
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Agong titah, Parlimen bukan tempat maki hamun
- Tidak boleh elak kenaikan tarif elektrik , PM nafi kenaikan 14 peratus
- APMM tembak warga Indonesia, siasatan seludup senjata dan pendatang asing
- 30 pegawai Imigresen Indonesia dipecat, Kedutaan China buat laporan caj haram
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Agong titah, Parlimen bukan tempat maki hamun
- Tidak boleh elak kenaikan tarif elektrik , PM nafi kenaikan 14 peratus
- APMM tembak warga Indonesia, siasatan seludup senjata dan pendatang asing
- 30 pegawai Imigresen Indonesia dipecat, Kedutaan China buat laporan caj haram
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
AWANI Borneo [3/2/2025] – Titah Agong | Kisah Hidup Wan Junaidi
Tumpuan AWANI Borneo 3 Feb 2025 bersama Nickyson Nyambar
- JPBN Sarawak menilai kos baikpulih kerosakan infrastruktur akibat banjir
- Parlimen bukan tempat bertegang urat, tabur fitnah - Agong
- 'Pejuang Dari Rimba Ke Astana' dedah keperibadian Tun Wan Junaidi
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
#AWANInews
- JPBN Sarawak menilai kos baikpulih kerosakan infrastruktur akibat banjir
- Parlimen bukan tempat bertegang urat, tabur fitnah - Agong
- 'Pejuang Dari Rimba Ke Astana' dedah keperibadian Tun Wan Junaidi
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
#AWANInews
#AWANIRingkas 3 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 3 Februari 2025
1️⃣ Suami isteri ditahan dipercayai dera anak
2️⃣ Lebih 800 kes kesihatan dikesan di PPS
3️⃣ Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
#awaniringkas
1️⃣ Suami isteri ditahan dipercayai dera anak
2️⃣ Lebih 800 kes kesihatan dikesan di PPS
3️⃣ Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
#awaniringkas
Agenda AWANI: Keterjaminan Beras, Keluar Perangkap Kemiskinan
Apa rasional tuntutan golongan pesawah supaya harga lantai padi daripada RM1,300 per tan dinaikkan kepada RM1,800? Apa makna di sebalik cadangan ‘liberalisasi terpimpin’ industri beras negara? Diskusi 9 malam
[TERKINI] SPRM sahkan tiga selebriti dipanggil minggu ini
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan akan memanggil tiga selebriti termasuk penyanyi terkenal pada minggu ini bagi membantu siasatan berkaitan sindiket tawar pinjaman melibatkan syarikat perunding kewangan yang tumpas dalam Op Sky.
Tentera Israel bom bangunan di kem pelarian Tebing Barat
Kepulan asap menyelubungi bandar Palestin di mana tentera Israel menjalankan operasi ketenteraan besar-besaran selama hampir dua minggu, atas alasan menyasarkan pejuang Palestin dan bertujuan merampas simpanan senjata mereka.
PM ingatkan syarikat jaga kepentingan bumiputera tidak khianati amanah
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan syarikat yang menjaga kepentingan bumiputera supaya tidak mengkhianati amanah diletakkan dalam menjaga kepentingan golongan itu.
Bersih gesa PM Anwar henti amalan lantikan politik dalam GLC
Amalan lantikan politik yang sudah diamalkan oleh pentadbiran sebelum ini, dakwanya, telah menyebabkan rasuah dan salah urus GLC.
Rakyat kecewa, letih wakil rakyat senang lompat parti - ISMA
Negara akan menjadi tidak stabil, pelabur akan semakin bimbang dan ramai yang akan keluar dari melakukan perniagaan dan pelaburan di negara kita.
PRK Port Dickson: Hishammuddin tak setuju tiada calon BN
Hishammuddin bagaimanapun menghormati keputusan itu kerana ia melibatkan suara daripada semua pihak termasuk akar umbi.
Calon Tun M jadi PM: Kalau saya pelabur saya fikir dua tiga kali - Khairy
Mengulas pemilihan pengerusi PPBM, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri sekiranya Pakatan Harapan menang PRU14 akan datang, tidak mustahil jawatan itu hanya akan dipegang sementara waktu.
Muhyiddin sendiri harus redakan gerakan Bersih - Bastien
Bastien Onn berkata ia merupakan strategi yang memungkinkan gerakan Merah menghentikan sebarang cubaan provokasi daripada kumpulan Bersih sendiri.
1MDB: Anwar tidak mungkin terlibat dalam pemalsuan fakta, kata Nurul Izzah
Nurul Izzah menyifatkan tuduhan yang dilemparkan terhadap ayahnya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan terlibat dalam pemalsuan dokumen 1MDB sebagai tidak masuk akal.
Qazaf: Bekas Ketua Pendakwa Syarie mohon semakan dan notis rayuan Anwar
Bekas Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain dan dua yang lain memfailkan permohonan untuk mengetepikan semakan dan notis rayuan dikemukakan Datuk Seri Anwar Ibrahim
Pakatan Rakyat cadang empat langkah hadapi penurunan harga minyak, junaman ringgit
Kerajaan disifatkan perlu menghentikan budaya pembaziran serta cara hidup mewah dan boros pada situasi penurunan harga minyak dan junaman ringgit akhir-akhir ini.
Pengajaran buat PAS kerana bekerjasama dengan Anwar, kata Tun M
Kemelut antara golongan ulama dan profesional yang melanda PAS harus diambil pengajaran oleh parti itu kerana ia hasil kerjasama mereka dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Tun M.