DAP perlu menghormati budaya dan tatasusila rakyat negara ini yang majoritinya berbangsa Melayu dan beragama Islam.
Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee menegaskan, parti itu juga tidak sewajarnya bermain dengan sentimen agama dan kebebasan sosial untuk menarik undi menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.
"Dalam masyarakat majmuk seperti Malaysia, isu kaum, agama, budaya dan sosial tidak seharusnya dijadikan sentimen politik, ini memberi kesan negatif kepada keharmonian kaum," tegasnya dalam catatan terbaharu di laman blog umnobahagiancheras.blogspot.my miliknya.
BACA: Cukuplah Kit Siang, DAP perlu dipimpin tokoh seperti Tan Seng Giaw - Abdul Rahman
BACA: Larang PAS bantah pesta arak tindakan politik tidak matang
Beliau mengingatkan, percaturan politik perkauman DAP perlu ditolak oleh rakyat yang cintakan kepada prinsip demokrasi berparlimen.
"Setiap kali berlakunya PRU, DAP akan menjadi juara perkauman dengan membakar sentimen orang Cina supaya menolak calon Barisan Nasional (BN) dan UMNO khususnya.
"Kempen seperti itu sudah menjadi acuan perjuangan DAP yang melihat kekuatan orang Melayu dan UMNO sebagai benteng kukuh yang menghalang hasrat mereka selama ini," jelasnya.
Oleh sebab itu, Syed Ali yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Pesrekutuan berkata, DAP terpaksa memperkudakan beberapa parti serpihan yang mewakili orang Melayu seperti PKR, Amanah dan PPBM.
"Minoriti parti serpihan Melayu ini tergamak memperjudikan maruah dan harga diri kerana kemaruk kuasa dengan bertuankan DAP.
"DAP akan menerapkan budaya songsang dan melebarkan pertikaian isu agama dalam pakatan tersebut apabila parti serpihan gabungan itu hanya mengikut telunjuk DAP.
"Inilah sebenarnya ancaman besar kepada proses pembinaan tamadun dan budaya bangsa, akan berlaku kecelaruan dan akhirnya runtuh jika dibiarkan DAP berkuasa," tegasnya.
Syed Ali menegaskan, DAP sepatutnya sudah lama belajar menghormati aspirasi rakyat negara ini yang menolak apa juga bentuk budaya songsang dan tatacara hidup yang bercanggah dengan nilai kemanusiaan.
"Dalam sebuah negara yang mana Islam sebagai agama rasmi, DAP dilihat sengaja bermain dengan isu ketidakpuashatian dan keresahan bukan Islam.
"Tambah menyedihkan, ada pula segelintir pemimpin serpihan Melayu yang turut bersekongkol, membiarkan martabat Islam dipermainkan DAP sewenang-wenangnya ," tegasnya.
Katanya, parti itu juga sengaja membangkitkan soal-soal yang sudah pun termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan supaya tercetus kegelisahan di kalangan rakyat pelbagai kaum.
"Sentimen agama, bahasa kebangsaan dan kedudukan orang Melayu sentisa menjadi bahan politik DAP terutama menjelangnya PRU.
"Sukar untuk menepis dakwaan bahawa DAP sengaja mempergunakan isu perkauman dan keresahan orang Cina di negara ini, biarpun andaian sedemikian kemungkinan hanya persepsi," tegasnya.
Beliau mendakwa, DAP akan 'mati' jika mereka tidak bermain dengan sentimen agama dan isu perkauman untuk menunjukkan parti itu sebagai juara kepada sebahagian masyarakat Cina di negara ini.
"Langkah itu sebagai salah satu strategi DAP untuk menangih undi terutama bukan Melayu untuk menjayakan doktrin politik perkauman parti itu pada PRU akan datang.
"Oleh sebab itu, DAP hanya boleh 'hidup' di kawasan bandar besar dan negeri-negeri tertentu yang mempunyai majoriti pengundi Cina," ujarnya.
Mengambil contoh dalam isu pesta arak 'Better Beer Festival 2017', Syed Ali menegaskan sikap ekstrem dan tidak menghormati tatasusila masyarakat Islam menyerlahkan belang sebenar DAP.
"Isu tersebut bukan isu politik, tetapi membabitkan kepentingan dan kesucian Islam dan penganutnya, mengapa DAP begitu celupar menolak bantahan masyarakat umum?" soalnya.
Dalam isu itu, Syed Ali mahu pihak berkuasa berkaitan dengan isu penganjuran pesta arak berkenaan supaya tegas dan tidak tunduk kepada mana-mana tekanan atau desakan.
"Ini soal maruah dan kesucian agama Islam, orang Melayu, dan perkara itu (Islam) sudah menjadi teras kepada pembentukan negara kita biarpun dihuni oleh masyarakat pelbagai kaum," tegasnya.
Astro Awani
Mon Oct 02 2017
SYED ALI: DAP perlu menghormati budaya dan tatasusila rakyat negara ini yang majoritinya berbangsa Melayu dan beragama Islam - Gambar fail
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Pemimpin UMNO perlu perjelas isu kerjasama dengan DAP sebelum PRU16
Isu itu perlu diperjelaskan sehingga orang Melayu benar-benar faham, sebelum Pilihan Raya Umum ke-16 (PRU16).
Larangan penjualan arak: Pas Selangor sokong cadangan MBI
Langkah itu menghormati sensitiviti masyarakat Islam dan membantu menangani gejala sosial yang sering dikaitkan dengan penyalahgunaannya.
Siti Mastura bayar saman RM830,000 kepada tiga pemimpin DAP
Siti Mastura telah menyelesaikan pembayaran sebanyak RM830,034.75 dalam bentuk ganti rugi dan kos guaman kepada tiga pemimpin DAP.
Tindakan Pas politikkan sambutan Krismas tidak hormat hak rakyat berbilang bangsa - DAP
Tiga Ahli CEC DAP berkata, kepelbagaian etnik, ras, serta suku kaum di Malaysia perlu diraikan, difahami dan saling dihormati,
Pemilihan Ewon mantapkan kerjasama PH-GRS - Hajiji
Pemilihan Ewon Benedick sebagai Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sabah yang baharu diharap mampu memperkukuh kerjasama antara gabungan parti itu dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).
"Becoming Hannah" tidak pernah diharamkan KDN - Hannah
Hannah Yeoh memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa bukunya berjudul "Becoming Hannah: A Personal Journey," telah dicetak 18 kali dan tidak pernah diharamkan oleh KDN.
ADUN Pasir Bedamar Woo Kah Leong dipilih Ketua DAPSY 2024-2027
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Bedamar Woo Kah Leong dipilih Ketua Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) bagi tempoh 2024-2027.
Perselisihan tidak gambarkan seluruh situasi gabungan dalam Kerajaan - Loke
Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke, berkata dalam mana-mana gabungan dan kerjasama politik, pasti wujud perselisihan antara individu.
SPRM nafi keluar kenyataan penemuan RM94 juta di kediaman bekas menteri
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menafikan membuat kenyataan yang mendakwa bahawa RM94 juta ditemui di kediaman bekas menteri.
'Serangan politik kotor, mahu lagakan kami dalam DAP' - Young Syefura
Ahli Parlimen Bentong, Young Syefura Othman menafikan rakaman suara yang tersebar dalam menerusi satu video di laman sosial Facebook seorang pemimpin parti pembangkang adalah diri beliau.