KOTA KINABALU: Kepimpinan Datuk Seri Hajiji Noor selaku Ketua Menteri Sabah terus kukuh apabila Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) hari ini menyatakan sokongan kepada beliau.
Presidennya, Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, sokongan itu kekal dari dahulu lagi dan PBRS akan memberi kerjasama sepenuhnya bagi menjayakan agenda pembangunan Sabah dalam Kerajaan Perpaduan Malaysia.
"Sokongan kami masih kekal dan tidak berubah sejak Datuk Seri Hajiji Noor diberikan mandat untuk menerajui pentadbiran Sabah pada tahun 2020.
"Pendirian ini juga merupakan manifestasi terhadap kecemerlangan kepimpinan beliau khususnya dalam memastikan kestabilan politik dan perpaduan di Sabah terus terjamin," katanya dalam satu kenyataan media di sini pada Selasa.
Selain itu, Arthur yang juga Ahli Parlimen Pensiangan turut menegaskan bahawa keutamaan ketika ini adalah untuk memastikan agenda pembangunan dan pertumbuhan ekonomi di Sabah terus meningkat.
"Disamping itu, kita juga berusaha untuk memastikan isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dapat diselesaikan dengan segera demi kebaikan rakyat Sabah," tegasnya.
Terdahulu, Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir telah mengambil ketetapan memberi sokongan dan mendukung Kerajaan Perpaduan Sabah di bawah pimpinan Hajiji selaku Ketua Menteri.
Sokongan itu turut diikuti oleh satu kenyataan daripada MCA Sabah bahawa parti itu tidak pernah terlibat dalam sebaeang usaha untuk menggulingkan kepimpinan Hajiji.
Mirlen Axtius
Tue Feb 14 2023
Arthur (kanan) dalam pertemuan dengan Hajiji Noor di pejabatnya di Menara Kinabalu.
China tolak rancangan Trump untuk "ambil alih" Gaza, pindah jutaan penduduk Palestin
China pada Rabu menolak rancangan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, untuk "mengambil alih" Gaza dengan menyatakan ia menentang pemindahan paksa rakyat Palestin ke negara jiran.
AWANI Tonight: Trump's takeover plan will threaten regional stability
Trump's proposal for the U.S. to take over Gaza would displace millions of Palestinians, heighten tensions, and undermine the peace process, according to Prof. Datuk Dr. Rahmat Mohamad from MyAqsa Foundation.
AWANI Tonight: Thailand cuts power to Myanmar border areas linked to fraud
Thailand will suspend electricity supply to certain border areas shared with Myanmar to curb scam operations, with further discussions to be held by Prime Minister Paetongtarn Shinawatra and the National Security Council.
AWANI Tonight: Philippines: House votes to impeach VP Sara Duterte
The Philippine Lower House has endorsed an impeachment complaint against Vice President Sara Duterte, which will now move to the Upper House for trial, potentially leading to her removal from office and a lifetime ban from holding any future government position.
AWANI Ringkas: Mahkamah | Pertahanan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Konflik Gaza | Titah Adendum
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Petronas, anak syarikat tidak perlu dilesenkan laksana pengoperasian petroleum di Sarawak
Petronas serta anak syarikatnya tidak perlu dilesenkan dan tidak tertakluk kepada sebarang prosedur tambahan untuk melaksanakan pengoperasian petroleum di Sarawak.
JKM pastikan bantuan makanan cukup untuk mangsa banjir di Sabah, Sarawak
Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sentiasa memastikan bantuan bekalan makanan mencukupi bagi mangsa banjir yang berlindung di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sabah dan Sarawak.
agenda 9pm 0502
Langganan 5G di seluruh negara cecah 18.19 juta setakat suku keempat 2024 - Fahmi
Pengguna rangkaian 5G di seluruh negara mencecah 53.35 peratus atau 18.19 juta langganan setakat suku keempat tahun lepas, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.
BN mesti dikembalikan di pentas politik, pentadbiran Sabah - PBRS
Barisan Nasional (BN) mesti dikembalikan semula ke pentas utama politik dan pentadbiran Sabah menerusi Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan datang.
Jasad mendiang Joseph Kurup tiba di Kota Kinabalu
Jasad mendiang Tan Sri Joseph Kurup tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada jam 11.20 malam tadi.
Usaha gigih kerajaan noktahkan tuntutan kumpulan Sulu - Pemimpin Sabah
Kerjasama erat dan usaha gigih semua pihak berjaya menghasilkan keputusan yang amat bermakna buat rakyat Sabah dalam menangkis tuntutan kumpulan Sulu terhadap Malaysia.
Hajiji terus dapat sokongan kini PBRS kekal beri kerjasama majukan Sabah
Kepimpinan Datuk Seri Hajiji Noor selaku Ketua Menteri Sabah terus kukuh apabila Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) hari ini menyatakan sokongan kepada beliau.
UPKO, PBRS fokus usaha bangunkan Sabah
Datuk Ewon Benedick dan Datuk Arthur Joseph Kurup akan menjalin kerjasama melalui kementerian masing-masing bagi pembangunan di negeri Sabah.
Arthur Kurup ganti bapa sebagai Presiden PBRS
Datuk Arthur Joseph Kurup sah dilantik sebagai Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) baharu menggantikan bapanya, Tan Sri Joseph Kurup berkuat kuasa serta-merta.
PRU15: Pertembungan GRS-PBRS di Ranau.. Siapa untung, siapa rugi?
Parlimen Ranau menyaksikan saingan lima penjuru pada PRU15.
PRU15: Pertembungan komponen GRS-BN di beberapa kerusi, kerjasama GRS-BN goyah?
Antara kerusi yang terlibat adalah di Parlimen Ranau yang menyaksikan bekas penyandangnya Datuk Ewon Ebin dilapor mencalonkan diri di kerusi berkenaan atas tiket Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), sal
PRU15: PBRS mahu pucuk pimpinan BN adil dalam agihan kerusi
Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) meminta pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) agar memberi peruntukan agihan kerusi yang adil untuk ditandingi parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).
PRU15: STAR sedia bertembung BN jika PBRS mahu bergerak solo - Rizal
Parti Solidariti Tanahairku (STAR) sedia bertembung dengan Barisan Nasional (BN) sekiranya parti komponennya, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) berkeras ingin bergerak solo di Sabah.