ALOR SETAR: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta agar penyokong UMNO tidak membuat perbandingan kes pemenjaraan beliau dengan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata, dirinya dirujuk ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) selepas menjalani hukuman 10 tahun di penjara atas faktor kesihatan dan usia.
Menurutnya, ia bukan seperti didakwa penyokong Najib yang mendesak agar bekas Presiden UMNO itu berhak dipindahkan ke HRC berikutan Anwar juga diberikan layanan sama ketika menjalani hukuman penjara.
“Ada yang pertikai Anwar boleh dihantar ke HRC, kenapa Najib tak boleh. Dia (Najib) nak pi hak dia. Saya tak komen apa pun tetapi bila ada yang banding dengan saya, itu tak kena.
“Saya masuk ke pusat rehabilitasi selepas 10 tahun lebih duduk dalam penjara seorang, bercakap dengan lipas, nyamuk atau tikus.
"Ketika hadir ke mahkamah, baru boleh jumpa isteri (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail), jadi janganlah banding dengan Najib,” katanya ketika berucap pada program ceramah di Pusat Khidmat Rakyat ADUN Suka Menanti di sini pada malam Ahad.
Anwar tegaskan, beliau hanya dihantar ke pusat tersebut untuk mendapatkan rawatan pakar selepas menjalani pembedahan di bahu.
“Saya duduk dalam penjara dekat 11 tahun, mereka duduk seminggu tak sampai, mengadu sakit perut, sakit lutut macam-macam, baru (mereka) tahu.
“Saya nak bagi tahu betul-betul, saya tak mahu dendam. Kalau benar Najib sakit, doktor sahkan sakit, bagilah ubat jangan dera (keadaan), saya tak ada masalah (berhubung pemindahan Najib ke hospital rehabilitasi),” katanya.
Menurutnya, ketika dipenjara, beliau hanya tidur di lantai simen sebelum doktor menasihatkan supaya diberikan katil susulan keadaan tulang belakang yang semakin serius pada 2015.
“Masa dulu saya masuk (penjara), lempar atas lantai saja. Saya alami macam-macam, mata lebam, pecah mulut, gigi, telinga ketika itu 40 peratus hilang pendengaran. Itu pun selepas 10 tahun saya baru diberikan katil, Najib masuk terus dapat katil.
“Saya sebut bukan sebab nak banding tapi sebab orang UMNO pertikai apa beza? Bacalah semula kes saya, berbeza dengan kes Najib yang didakwa menerima RM42 juta dalam akaun,” ujarnya.
Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, selepas dibebaskan beliau ditawarkan untuk menjalani rawatan susulan oleh Presiden Turki di Istanbul.
“Selepas pembedahan dan masukkan besi, tidaklah pulih 100 peratus, namun alhamdulillah perubatan Turki begitu tinggi dan saya mampu pulih dengan baik. Jadi orang tahu apa berlaku sebenarnya, fitnahlah banyak mana pun,” katanya lagi.
Pada tahun 1999, Anwar dijatuhi hukuman penjara enam tahun kerana didapati bersalah atas penyalahgunaan kuasa.
Dua bulan kemudian, Anwar dijatuhi hukuman kedua selama sembilan tahun kerana didakwa melakukan kesalahan di luar tabii (liwat).
Bagaimanapun, pada 2004, Mahkamah Persekutuan Malaysia menggugurkan sabitan kesalahan liwat terhadap Anwar dan dikeluarkan pada 2 September kerana pihak pendakwa raya gagal mengemukakan bukti kukuh tanpa sebarang keraguan bahawa perbuatan meliwat tersebut telah berlaku.
Pada November 2006, beliau mengumumkan bertanding di Parlimen pada pilihan raya 2008.
Pada 16 Mei 2018, Anwar dibebaskan setelah hampir tiga tahun dipenjara selepas mendapat pengampunan diraja daripada Yang di-Pertuan Agong. -- Sinar Harian
Sinar Harian
Mon Sep 26 2022
Anwar berkata, dirinya dirujuk ke Hospital Rehabilitasi Cheras (HRC) selepas menjalani hukuman 10 tahun di penjara atas faktor kesihatan dan usia. - FB Anwar Ibrahim
NSL: Klinik beri peluang cungkil bakat generasi muda, bangun akar umbi
Klinik Netball Super League (NSL) yang dianjurkan Astro disifatkan sebagai antara platform terbaik untu mencungkil bakat pemain dalam kalangan generasi muda dan membantu pembangunan di peringkat akar umbi.
Agenda AWANI: Trump mahu Gaza, usir rakyat Palestin?
Bagaimana dunia perlu ‘bertindak’ sebagai respon terhadap kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang mahu ambil alih dan bina semula Gaza serta mengusir rakyat Palestin dari tanah air mereka? Diskusi 8.30 malam
Kerajaan belum muktamad Projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Penduduk harap jalan runtuh segera dibaiki, bahayakan pengguna
Penduduk harap kerja pembaikan jalan runtuh di laluan Kampung Rantau Panjang ke Kampung Besol Lama di Hulu Dungun akibat hakisan musim tengkujuh lalu perlu disegerakan bagi mengelakkan sebarang kejadian buruk.
Pelancong cedera jatuh dari tingkat tujuh pusat beli-belah
Seorang pelancong warga asing cedera di kepala selepas terjatuh dari tingkat tujuh sebuah pusat beli-belah di Persiaran Gurney hari ini.
Ringgit terus ditutup tinggi berbanding dolar AS
Pada 6 petang, ringgit menokok kepada 4.4200/4260 berbanding dolar AS daripada 4.4400/4495 ketika ditutup pada Selasa.
Gencatan Senjata Gaza: Trump akan berdepan lebih banyak tentangan selepas Jordan, Arab Saudi - Penganalisis
Profesor Adjung Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff berkata Amerika Syarikat dibawah kepimpinan Presiden Donald Trump akan berdepan dengan lebih banyak tentangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai isu Palestin. Jelasnya, selepas sekutu rapat Jordan dan Arab Saudi menolak cadangan Trump mengenai penguasaan Amerika Syarikat di Gaza, lebih banyak negara akan menzahirkan bantahan yang sama. #AgendaAWANI
Gencatan Senjata Gaza: ‘Trump pemimpin tidak waras, penuh retorik, ditolak dunia’ - Penganalisis
Profesor Jabatan Hubungan Antarabangsa, Keselamatan dan Undang-undang Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Prof. Dr. Mizan Mohammad Aslam berkata kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang mahu mengambil alih Gaza menonjolkan keperibadiannya sebagai seorang pemimpin yang tidak waras dan hanya penuh dengan retorik. Jelasnya, sekiranya Amerika Syarikat terus bersikap sedemikian, maka negara tersebut akan berdepan dengan penolakan besar-besaran oleh masyarakat antarabangsa. #AgendaAWANI
Perang Dagang Global: Tonjolkan ASEAN sebagai rantau dagang stabil, adil - Penganalisis
Felo Dasar Kanan Institut Penyelidikan Ekonomi untuk ASEAN dan Asia Timur (ERIA), Dr. Intan Murnira Ramli berkata ASEAN perlu menonjolkan kelebihannya sebagai sebuah rantau dagang yang stabil dan adil kepada semua negara-negara dunia yang mahu menjalankan perniagaan. Jelasnya, keyakinan ini berpaksikan kepada sikap ASEAN yang berpegang teguh kepada piagamnya dan peraturan-peraturan di bawah Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO). #AgendaAWANI
Percepat integrasi ekonomi ASEAN, tangani tekanan dasar ekonomi AS – Penganalisis
Felo Dasar Kanan Institut Penyelidikan Ekonomi untuk ASEAN dan Asia Timur (ERIA), Dr. Intan Murnira Ramli berkata ASEAN perlu segera mengintegrasikan ekonomi negara-negara rantau ini untuk mengurangkan impak dasar ekonomi Amerika Syarikat yang dilihat menekan. Jelasnya, langkah ini boleh dicapai melalui Pelan Strategik Komuniti Ekonomi ASEAN 2025-2030 yang akan dimuktamadkan seterusnya meningkatkan pelaburan antara negara-negara anggota ASEAN. #AgendaAWANI
Pendirian Malaysia terhadap Gaza sama dengan negara Islam lain - PM Anwar
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Presiden Uzbekistan diberi sambutan rasmi di Perdana Putra
Presiden Shavkat Mirziyoyev disambut oleh Perdana Menteri Anwar sebaik tiba pada 10 pagi, sebelum lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan.
[KOLUMNIS] Malaysia sebagai nakhoda ASEAN: Menangani dan mendepani cabaran global
Misi kepengerusian Malaysia pada tahun ini meletakkan beberapa keutamaan antaranya Visi Komuniti ASEAN 2045.
Tarif elektrik: "Ini penyakit marah, bukan fakta ekonomi" - PM
Anwar Ibrahim menegaskan bahawa kenaikan tarif elektrik yang akan dilaksanakan hanya melibatkan sektor industri serta golongan berpendapatan tinggi, tanpa memberi kesan kepada 85 peratus rakyat.
Malaysia tidak akan tergesa-gesa respons ketidaktentuan geopolitik, ekonomi global - PM Anwar
Malaysia ambil pendekatan bebas dan berkecuali, sekali gus membolehkan Malaysia menjalin hubungan dengan semua negara tanpa terikat kepada mana-mana blok kuasa.
Presiden Uzbekistan adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Selasa
Presiden Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev akan mengadakan lawatan rasmi ke Malaysia selama dua hari bermula Selasa.
Tarif elektrik naik 14 peratus tidak benar - PM
Dakwaan bahawa tarif asas elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus pada Julai ini adalah tidak benar, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Caruman KWSP pekerja asing akan ditetapkan dua peratus - PM
Kerajaan akan menetapkan kadar caruman KWSP sebanyak dua peratus kepada pekerja asing berbanding 12 peratus yang dicadangkan sebelum ini.
[KOLUMNIS] Timor-Leste dalam sebuah bingkai
Penyertaan Timor-Leste ke dalam ASEAN melihatkan bagaimana medium filem dan sinema mampu memainkan peranan yang signifikan.
Terus julang sikap saling mengasihi, menghormati dalam memacu negara - PM Anwar
Roh ihsan yang sentiasa menekankan tentang kepentingan mengasihi, menghormati dan menghargai sesama warga nusa dan bangsa perlu terus dijulang dalam memacu pembangunan negara bersama-sama.