Dewan Ulama PAS Pusat menolak cadangan dari beberapa pihak yang mahu menjadikan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sebagai Ketua Pembangkang yang baharu menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Saya ada dengar suara yang mahukan Nurul Izzah sebagai Ketua Pembangkang, jadi memang tak sepatutnya lah... dia orang muda," kata Pemangku Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Dr Mahfodz Mohamed pada sidang media yang diadakan selepas persidangan Multaqa Ulama SeMalaysia kali ke-2 anjuran PAS yang diadakan di Stadium Tertutup MPSJ, Serdang Jaya pada Sabtu.
Kata Mahfodz, mereka lebih menyokong Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Ketua Pembangkang kerana beliau lebih berpengalaman dan lama di dalam PAS.
Anwar kini sedang menjalani hukuman penjara selama lima tahun di Penjara Sungai Buloh selepas rayuan terakhir kes liwatnya ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.
Haider Yutim
Sat Feb 21 2015
Dewan Ulama PAS Pusat menolak cadangan melantik Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar (gambar) sebagai Ketua Pembangkang yang baharu. - Gambar Fail
Syarikat subsidiari tidak berfungsi akan digabung atau ditutup
Syarikat subsidiari Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) akan distruktur semula melalui proses penggabungan bagi meningkatkan kecekapan operasi dan penjimatan kos.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup berkata penutupan syarikat yang tidak berdaya maju serta membebankan akaun kumpulan NAFAS juga akan dilaksanakan.
Kerajaan terus perkasa kesiapsiagaan ASEAN bagi muktamadkan DEFA
Malaysia, menerusi kepengerusian ASEAN pada tahun ini akan meneruskan usaha strategik untuk memastikan tahap kesiapsiagaan negara-negara ASEAN dalam memuktamadkan Perjanjian Rangka Kerja Ekonomi Digital (DEFA).
Parlimen: Kerajaan belum muktamad projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
2025 bukan tahun yang mudah - Khazanah
Khazanah Nasional menjangka tahun 2025 sebagai tahun mencabar dengan ketidaktentuan global dan kadar faedah tinggi, namun pelaburan jangka panjang dan inovasi akan menjadi tumpuan.
Pendirian Malaysia sama dengan negara Islam lain - PM
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau akan meneliti terlebih dahulu kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum mengulas lanjut.
Op Sky: Tiga selebriti hadir ke SPRM esok
Tiga selebriti akan hadir memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis, bagi membantu siasatan membabitkan sindiket syarikat perunding kewangan.
MBSA benar jualan mercun, bunga api di empat bazar Ramadan
MBSA hanya membenarkan jualan mercun dan bunga api di empat bazar Ramadan di bawah kendaliannya sepanjang Ramadan kali ini.
Dakwaan fitnah terhadap bekas Naib Canselor UKM: Polis rakam keterangan dua individu
Polis merakam keterangan dua individu daripada pengurusan tertinggi sebuah universiti awam tempatan berhubung dakwaan fitnah dan tohmahan membabitkan bekas Naib Canselor UKM.
Pendirian Malaysia terhadap Gaza sama dengan negara Islam lain - PM Anwar
Pendirian Malaysia sama seperti negara Islam lain mengenai situasi semasa di Gaza, Palestin.
Niaga AWANI Khas: Mencorak pelaburan mampan negara
Dinamik geoekonomi dan geopolitik menuntut syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) mempelbagaikan portfolio selain mencari alternatif dalam menampan ketidaktentuan tersebut.
Putus hubungan dengan DAP, ketetapan Muktamar PAS jelas - Dr Mujahid
Rabu lepas, Dewan Ulama sebulat suara meluluskan usul tergempar untuk memutuskan hubungan dengan DAP dalam Muktamar Tahunan PAS ke-61 tanpa bahas.
Memahami hukum hudud
Fakta mengenai hukum hudud dan pindaan yang dibuat mengenainya.
Dewan Ulama, Muslimat dan Pemuda PAS Pulau Pinang pertahan Abdul Hadi
Dewan Ulama, Muslimat dan Pemuda PAS Pulau Pinang menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang berhubung isu hudud.
Hudud: Kenapa perlu ikut kata DAP? - Dewan Ulama PAS
Dewan Ulama PAS Pusat hari ini tetap dengan pendirian mereka untuk melaksanakan hukum hudud, meskipun ianya ditentang oleh sekutu mereka DAP.
Nurul Izzah terlalu muda sebagai Ketua Pembangkang - Dewan Ulama PAS
Dewan Ulama PAS Pusat menolak cadangan melantik Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sebagai Ketua Pembangkang yang baharu.
PAS tidak kisah jika terpaksa keluar PR - Dewan Ulama
PAS bersedia jika parti itu ditakdirkan keluar daripada gabungan parti pembangkang berikutan perbezaan pendapat mengenai MB Selangor.