KUALA LUMPUR: Setiap calon Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka wajar berikrar untuk menggubal enakmen mengawal amalan lompat parti dan akauntabiliti politik sebagai manifesto masing-masing, bagi memastikan tidak berlaku 'episod katak' selepas PRN.
Pengerusi Bersih 2.0, Thomas Fann, berkata, ia adalah demi memperkasa 'ketuanan' pengundi', dimana langkah itu penting bagi mengelakkan wakil rakyat melompat parti sehingga menyebabkan berlakunya ketidakstabilan kerajaan.
"Wakil rakyat yang melompat atau dipecat parti sama ada kerana perbezaan politik atau mengejar kepentingan peribadi akan dihakimi oleh rakyat, sama ada mereka harus dipecat atau dikekalkan melalui petisyen.
"Bersih 2.0 menggesa agar calon dan parti politik yang akan bertanding dalam PRN Melaka untuk mengumumkan manifesto pilihan raya mereka dan dasar serta undang-undang yang akan digubal oleh mereka, sekiranya berkuasa untuk menyelesaikan kemelut politik akibat lompat parti," katanya dalam sidang media yang diadakan secara dalam talian di sini, pada Rabu.
Mengulas lanjut, Thomas memberitahu, meskipun memorandum persefahaman politik terjalin antara kerajaan Pusat dan Pakatan Harapan (PH), namun ia tidak dapat menstabilkan situasi politik selagi pembaharuan institusi politik dan demokrasi di negara ini tidak diangkat sebagai undang-undang pada peringkat Persekutuan serta negeri.
Agenda lain yang turut dicadang untuk dimasukkan dalam manifesto ialah meminda Perlembagaan negeri dan peraturan mesyuarat Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk mewajibkan undi pengesahan keabsahan untuk ketua menteri selepas perlantikan, tidak kira selepas pilihan raya atau pada pertengahan penggal.
"Ini untuk memperkasa keabsahan Ketua Menteri dan mengurangkan percubaan untuk menjatuhkannya," ujarnya lagi.
Astro Awani
Wed Oct 27 2021
![PRN Melaka: Elak 'episod katak', gubal enakmen antilompat parti - Bersih 2.0 PRN Melaka: Elak 'episod katak', gubal enakmen antilompat parti - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/41631678190_TBTHOMAS.jpg)
Thomas Fann menggesa agar calon dan parti politik yang akan bertanding dalam PRN Melaka untuk mengumumkan manifesto pilihan raya mereka dan dasar serta undang-undang yang akan digubal mereka. - Gambar fail/ Facebook/Bersih 2.0
10 Berita Pilihan - (5 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
AWANI 7:45 [5/2/2025] – Siasatan Op Sky | Trump mahu Gaza | Pemulihan populasi Harimau Malaya | Laluan haram disekat
- Trump rancang ambil alih Gaza, paksa warga Palestin pindah negara luar
- Sindiket syarikat perundingan kewangan, tiga selebriti ke SPRM esok
- Khazanah untung RM5.1 bilion, jangka 2025 bukan tahun mudah
- Harimau Malaya melawan kepupusan, ada tanda awal pemulihan populasi
- Sindiket syarikat perundingan kewangan, tiga selebriti ke SPRM esok
- Khazanah untung RM5.1 bilion, jangka 2025 bukan tahun mudah
- Harimau Malaya melawan kepupusan, ada tanda awal pemulihan populasi
![Thaipusam: 1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves Thaipusam: 1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-01/41706182231_TBTHAIPUSAM.jpg)
Thaipusam: 1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa ini.
#AWANI Tonight 5 Feb 2025
#AWANITonight with @cynthiaAWANI
1. Trump says U.S will take over Gaza, permanently resettle all Palestinians
2. Philippine lawmakers vote to impeach VP Sara Duterte
#AWANIEnglish #AWANINews
1. Trump says U.S will take over Gaza, permanently resettle all Palestinians
2. Philippine lawmakers vote to impeach VP Sara Duterte
#AWANIEnglish #AWANINews
![China tolak rancangan Trump untuk ambil alih Gaza, pindah jutaan penduduk Palestin China tolak rancangan Trump untuk ambil alih Gaza, pindah jutaan penduduk Palestin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/41732314016_TBChinaflag.jpg)
China tolak rancangan Trump untuk "ambil alih" Gaza, pindah jutaan penduduk Palestin
China pada Rabu menolak rancangan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, untuk "mengambil alih" Gaza dengan menyatakan ia menentang pemindahan paksa rakyat Palestin ke negara jiran.
AWANI Tonight: Trump's takeover plan will threaten regional stability
Trump's proposal for the U.S. to take over Gaza would displace millions of Palestinians, heighten tensions, and undermine the peace process, according to Prof. Datuk Dr. Rahmat Mohamad from MyAqsa Foundation.
AWANI Tonight: Thailand cuts power to Myanmar border areas linked to fraud
Thailand will suspend electricity supply to certain border areas shared with Myanmar to curb scam operations, with further discussions to be held by Prime Minister Paetongtarn Shinawatra and the National Security Council.
AWANI Tonight: Philippines: House votes to impeach VP Sara Duterte
The Philippine Lower House has endorsed an impeachment complaint against Vice President Sara Duterte, which will now move to the Upper House for trial, potentially leading to her removal from office and a lifetime ban from holding any future government position.
AWANI Ringkas: Mahkamah | Pertahanan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI Ringkas: Konflik Gaza | Titah Adendum
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![PRN Sarawak: 666,000 anak muda tidak dapat mengundi PRN Sarawak: 666,000 anak muda tidak dapat mengundi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/41636062362_bersih.jpg)
PRN Sarawak: 666,000 anak muda tidak dapat mengundi
Ini kerana pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran secara automatik dijadualkan berlangsung pada hujung tahun ini.
![PRN Melaka: Elak 'episod katak', gubal enakmen antilompat parti - Bersih 2.0 PRN Melaka: Elak 'episod katak', gubal enakmen antilompat parti - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/41631678190_TBTHOMAS.jpg)
PRN Melaka: Elak 'episod katak', gubal enakmen antilompat parti - Bersih 2.0
Calon PRN Melaka wajar berikrar untuk menggubal enakmen mengawal lompat parti dan akauntabiliti politik sebagai manifesto mereka, bagi memastikan tidak berlaku 'episod katak' selepas PRN.
![Cadangan Ahmad Maslan: Perbaiki sistem bukan menghukum rakyat - Bersih 2.0 Cadangan Ahmad Maslan: Perbaiki sistem bukan menghukum rakyat - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/41632907592_TBMASLAN.jpg)
Cadangan Ahmad Maslan: Perbaiki sistem bukan menghukum rakyat - Bersih 2.0
Bersih 2.0 berkata, biarpun untuk menggalakkan rakyat turun mengundi, ia adalah tidak selari dengan prinsip kebebasan memilih oleh rakyat.
![Reformasi Parlimen: Lantik Yang di-Pertua, Timbalan dengan semangat rentas parti - Bersih 2.0 Reformasi Parlimen: Lantik Yang di-Pertua, Timbalan dengan semangat rentas parti - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/41627656881_DewanRakyatsidang.jpg)
Reformasi Parlimen: Lantik Yang di-Pertua, Timbalan dengan semangat rentas parti - Bersih 2.0
Ia tidak harus dilihat sebagai monopoli parti-parti dalam kerajaan, lebih-lebih lagi untuk menunjukkan kekuasaan terhadap pembangkang.
![Jadikan undi lebih mudah dan selamat - Pengerusi Bersih 2.0 Jadikan undi lebih mudah dan selamat - Pengerusi Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-08/61628243261_TBThomasFann.jpg)
Jadikan undi lebih mudah dan selamat - Pengerusi Bersih 2.0
andemik COVID-19 yang merebak sejak dua tahun lepas sekaligus telah menyekat dan menyukarkan hak mengundi dan akses kepada pengundian.
![Kempen Pilihan Raya Pecat sasar kembalikan hak sepenuhnya kepada rakyat Kempen Pilihan Raya Pecat sasar kembalikan hak sepenuhnya kepada rakyat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-04/71617247210_TBVotingday.jpg)
Kempen Pilihan Raya Pecat sasar kembalikan hak sepenuhnya kepada rakyat
Pilihan Raya Pecat imbang kekuatan yang diberi pengundi kepada pemimpin dengan cara kembalikan dan beri mereka kuasa untuk pecat mana-mana pemimpin.
![Perlu ada akta larang wakil rakyat jadi pengerusi GLC/ GLIC - Bersih 2.0 Perlu ada akta larang wakil rakyat jadi pengerusi GLC/ GLIC - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/51602477678_Bersih.jpg)
Perlu ada akta larang wakil rakyat jadi pengerusi GLC/ GLIC - Bersih 2.0
Bersih 2.0 berkata, Akta GLC baharu harus digubal untuk mengawal proses pelantikan pengerusi atau presiden badan tersebut.
![Persempadanan: Patuhi perlembagaan dan prinsip kesaksamaan - Bersih 2.0 Persempadanan: Patuhi perlembagaan dan prinsip kesaksamaan - Bersih 2.0](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-10/51602477678_Bersih.jpg)
Persempadanan: Patuhi perlembagaan dan prinsip kesaksamaan - Bersih 2.0
Bersih 2.0 sifatkan kenyataan Khairuddin menunjukkan niat untuk melukis sempadan dengan pembahagian tidak sekata bagi memenangkan parti beliau.
![Madius Tangau cabar Anwar tubuhkan Kabinet bayangan Madius Tangau cabar Anwar tubuhkan Kabinet bayangan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-03/81614839731_anwarMadiusTangau.jpg)
Madius Tangau cabar Anwar tubuhkan Kabinet bayangan
Presiden UPKO, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata pihak pembangkang tidak boleh lagi melengahkan masa dan perlu bertindak pantas sebelum terlambat.
![Hulur bantuan waktu berkempen tak salah - Muhyiddin Hulur bantuan waktu berkempen tak salah - Muhyiddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-09/71569644754_TBtanjungpiaiprk.jpg)
"Hulur bantuan waktu berkempen tak salah" - Muhyiddin
Tiada salahnya Pakatan Harapan umum bantuan kepada rakyat, walaupun sewaktu dalam tempoh berkempen