BANDAR HILIR: Empat pengerusi parti negeri yang mempertaruhkan nasib mereka pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka tewas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ditandingi.
Mereka masing-masing Ketua Badan Pimpinan Bersatu negeri, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen; Pengerusi DAP negeri, Datuk Tey Kok Kiew; Pengerusi Gerakan negeri, Datuk Seri Michael Gan Peng Nam dan Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Kamarudin Sidek.
Mohd Rafiq yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Melaka hanya meraih 3,979 undi di DUN Telok Mas, tewas dengan majoriti 2,076 undi kepada calon Barisan Nasional (BN), Datuk Abdul Razak Abdul Rahman yang memperoleh 6,052 undi.
Di kerusi itu, calon Pakatan Harapan (PH), Datuk Asraf Mukhlis Minghat memperoleh 3,891 undi dan calon Bebas, Muhammad Ariff Adly Mohammad (153).
Sementara itu, Kok Kiew yang sebelum ini selesa di kerusi DUN Bandar Hilir dengan majoriti 11,313 pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu juga tewas selepas berpindah ke kerusi DUN Bemban kali ini.
Beliau yang memperoleh 3,095 undi kalah dengan majoriti tipis 328 undi di tangan calon muka baharu PN, Dr Yadzil Yaakub yang meraih 4,211 undi.
Dalam pada itu, Peng Nam yang bertanding di DUN Ayer Keroh hanya meraih 2,479 undi berbanding dua lagi saingannya iaitu calon DAP, Kerk Chee Yee (9,459) dan calon BN Yong Fun Juan (3,835).
Di DUN Duyong pula, Kamarudin yang berdepan saingan enam penjuru tewas dalam percubaan kali kedua di kerusi sama.
Kerusi itu yang dimenangi DAP pada PRU lalu bertukar tangan kepada Mohd Noor Helmy Abu Halen daripada BN, yang mendapat 4,684 undi berbanding penyandang kerusi itu, Damian Yeo Shen Lie (4,484).
PRN Melaka menyaksikan kemenangan BN yang berjaya memperoleh kedudukan selesa dua pertiga majoriti.
Keputusan rasmi menunjukkan BN yang diwakili UMNO, MCA, dan MIC mendapat 21 kerusi daripada keseluruhan 28 kerusi.
Shuhada Abdul Kadir
Sat Nov 20 2021
![PRN Melaka: Empat pengerusi parti negeri tewas PRN Melaka: Empat pengerusi parti negeri tewas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/71637426846_KetuaBadanPimpinan.jpg)
Mohd Rafiq hanya meraih 3,979 undi di DUN Telok Mas, tewas dengan majoriti 2,076 undi kepada Abdul Razak yang memperoleh 6,052 undi. - Gambar fail
Atasi kegagalan CEO GLC urus operasi - PM Anwar
Pengauditan terhadap hampir 2,000 syarikat milik kerajaan menggunakan sistem e-SelfAudit berasaskan kecerdasan buatan (AI) bertujuan menangani beberapa kelemahan seperti kegagalan mengurus dan menyelia operasi syarikat serta kerugian yang berterusan.
Tiga lelaki didakwa terlibat rusuhan, miliki pisau
Lelaki terlibat rusuhan, mengaku bersalah, memiliki pisau dan didakwa di Mahkamah Majistret
Tujuh jalan sekitar Batu Caves ditutup bermula 9 hingga 14 Februari
Sempena perayaan Thaipusam yang akan disambut 11 Februari ini, tujuh jalan utama sekitar Batu Caves yang berada di bawah pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak akan ditutup bermula 8 Februari ini hingga 14 Februari.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Seorang PATI warga Indonesia dilaporkan meninggal dunia
Seorang lelaki warga Indonesia yang cedera akibat ditembak ketika menyerang anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) di perairan Tanjung Rhu, pada 24 Januari lalu meninggal dunia di Hospital Serdang pada Rabu.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, suspek sebelum ini menerima rawatan di hospital berkenaan dan dilaporkan dalam keadaan kritikal.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, suspek sebelum ini menerima rawatan di hospital berkenaan dan dilaporkan dalam keadaan kritikal.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Khamis, 6 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![Polis ingatkan bakal haji berwaspada tawaran visa mujamalah dan furada Polis ingatkan bakal haji berwaspada tawaran visa mujamalah dan furada](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-07/81721713319_RamliMohamedYoosuf.jpg)
Polis ingatkan bakal haji berwaspada tawaran visa mujamalah dan furada
Orang ramai terutama bakal jemaah haji diingatkan supaya sentiasa berhati-hati dengan tawaran pakej visa mujamalah atau furada.
![Selepas kehilangan anak, pasangan bersyukur ditawarkan rawatan IVF TAFF Selepas kehilangan anak, pasangan bersyukur ditawarkan rawatan IVF TAFF](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51738848754_TBAZIZAHIVF.jpg)
Selepas kehilangan anak, pasangan bersyukur ditawarkan rawatan IVF TAFF
Pasangan suami isteri ini tidak menyangka penderitaan mereka mendapat perhatian istimewa Tengku Ampuan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
![Polis Indonesia sahkan pempengaruh Malaysia buat cerita palsu Polis Indonesia sahkan pempengaruh Malaysia buat cerita palsu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738856163_pempengaruhscam.jpg)
Polis Indonesia sahkan pempengaruh Malaysia buat cerita palsu
Pempengaruh Malaysia, Ammar Mohd Nzahan dan Aras yang menghasilkan kandungan media sosial di Kota Bandung, Jawa Barat, Indonesia, rupanya berlakon mengenai kehilangan teman mereka di sebuah hutan.
Tumpuan Jumaat – 7 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
![Kejayaan PRN Melaka mampu diterjemah di enam negeri - Ab Rauf Kejayaan PRN Melaka mampu diterjemah di enam negeri - Ab Rauf](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/81686546015_TBRaufYusoh.jpg)
Kejayaan PRN Melaka mampu diterjemah di enam negeri - Ab Rauf
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh yakin kejayaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang lalu mampu diulangi.
![Banjir: 'Kami dah muak, tak tahulah mengundi ke tidak PRU15 ini' - Penduduk Durian Tunggal Banjir: 'Kami dah muak, tak tahulah mengundi ke tidak PRU15 ini' - Penduduk Durian Tunggal](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/61666524910_banjir.jpg)
Banjir: 'Kami dah muak, tak tahulah mengundi ke tidak PRU15 ini' - Penduduk Durian Tunggal
Pilihan raya datang lagi dan pemimpin silih berganti, namun masalah banjir yang membelenggu penduduk Durian Tunggal, di sini sejak berbelas tahun lalu, bagai tiada kesudahan.
![Mahkamah tolak petisyen cabar keputusan DUN Sungai Udang Mahkamah tolak petisyen cabar keputusan DUN Sungai Udang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-06/71654667848_SyuhahadaAbdKadir.jpg)
Mahkamah tolak petisyen cabar keputusan DUN Sungai Udang
Mahkamah Pilihan Raya hari ini menolak petisyen untuk mencabar keputusan pilihan raya bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Udang Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, November lalu.
![PRU15: PKR tidak boleh tanding bersendirian - Amirudin PRU15: PKR tidak boleh tanding bersendirian - Amirudin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/81649688483_MenteriBesarSelang.jpg)
PRU15: PKR tidak boleh tanding bersendirian - Amirudin
Amirudin berkata ia berdasarkan dua kajian lapangan sewaktu Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor sebelum ini.
![Saya masih Ketua Menteri Melaka - Sulaiman nafi dakwaan lepaskan jawatan Saya masih Ketua Menteri Melaka - Sulaiman nafi dakwaan lepaskan jawatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/61651999595_TBSULAIMANMDALI.jpg)
"Saya masih Ketua Menteri Melaka" - Sulaiman nafi dakwaan lepaskan jawatan
Sulaiman sangkal dakwaan segelintir pihak kononnya beliau sudah meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka.
![UMNO Melaka tutup rapat pintu rundingan dengan Norhizam UMNO Melaka tutup rapat pintu rundingan dengan Norhizam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-10/41633523785_norhizam.jpg)
UMNO Melaka tutup rapat pintu rundingan dengan Norhizam
Parti itu mempunyai ramai tokoh yang lebih baik daripada bekas pemimpin tersebut yang jelas tidak setia dengan pucuk pimpinan kerajaan negeri.
![ADUN Sungai Udang gagal rayu bantah petisyen pilihan raya calon BN ADUN Sungai Udang gagal rayu bantah petisyen pilihan raya calon BN](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/41637480106_SungaiUdangDrMohd.jpg)
ADUN Sungai Udang gagal rayu bantah petisyen pilihan raya calon BN
Hakim berkata keputusan Mahkamah Pilihan Raya dalam menolak bantahan awal Mohd Aleef, adalah tidak boleh dirayu ke Mahkamah Persekutuan.
![Tiada laporan politik wang pada PRN Melaka - SPRM Tiada laporan politik wang pada PRN Melaka - SPRM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-11/41636902519_TBPRNMELAKA.jpg)
Tiada laporan politik wang pada PRN Melaka - SPRM
Pihak SPRM tidak menerima sebarang laporan daripada individu mahupun parti politik berhubung sebarang salah guna atau kegiatan politik wang sepanjang proses pilihan raya itu berjalan.
![PRN Johor: Peratusan keluar mengundi mungkin lebih rendah dari jangkaan SPR, PRN Melaka - Penganalisis PRN Johor: Peratusan keluar mengundi mungkin lebih rendah dari jangkaan SPR, PRN Melaka - Penganalisis](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-03/71647065547_TBPRNJOHOR.jpg)
PRN Johor: Peratusan keluar mengundi mungkin lebih rendah dari jangkaan SPR, PRN Melaka - Penganalisis
Penganalisis jangka sehingga pukul 6 petang, peratusan keluar mengundi sekitar 50 hingga 60 peratus sahaja.
![Kerajaan negeri Melaka berjaya laksana 58 inisitiaf aku janji 100 hari Kerajaan negeri Melaka berjaya laksana 58 inisitiaf aku janji 100 hari](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-02/71645009146_TBSULAIMANMDALI.jpg)
Kerajaan negeri Melaka berjaya laksana 58 inisitiaf aku janji 100 hari
Pencapaian 100 peratus bagi 100 hari pentadbiran itu melibatkan lima teras, kata Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali.