Cadangan Umno Kelantan untuk tidak bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka yang disandang Allahyarham Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat disifatkan petanda baik mengekalkan keharmonian landskap politik di negeri itu.
Ketua Program Sains Politik Pusat Pengajian Sejarah, Sains dan Strategi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Mohammad Agus Yusoff berkata, langkah itu sekali gus merapatkan hubungan dua parti selain membuktikan sikap hormat Umno kepada PAS.
"Itu langkah terbaik dan paling strategik di atas faktor mengharmonikan suasana PAS dan Umno.
"Kita lihat Umno menghormati kawasan Pas di mana ia membina platform gandingan politik erat di negeri itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Dr. Mohammad Agus mengulas cadangan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang berpandangan tidak perlu meletakkan calon di DUN Chempaka sebaliknya memberi fokus kepada soal perpaduan dan pembangunan pasca banjir.
Bagaimanapun kata Mustapa, keputusan itu masih terlalu awal memandangkan kekosongan kerusi itu masih belum diumumkan.
Dalam pada itu kata Dr. Mohammad Agus, kerjasama Pas dan Umno di Kelantan disifatkan makin erat selepas bencana banjir akhir tahun lepas.
"Ia semakin rapat selepas banjir besar lepas dan jika Umno tidak bertanding di DUN Chempaka, hubungan itu pasti akan menjadi semakin erat," jelasnya.
Nik Abdul Aziz menghembuskan nafas terakhir pada usia 84 tahun di kediamannya pada pukul 9.40 malam Khamis lepas, kira-kira sejam selepas dibawa pulang dari hospital.
Allahyarham dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam.
Dalam perkembangan berasingan, Dr. Mohammad Agus menjelaskan, Umno tidak boleh menarik diri dan membiarkan laluan mudah untuk PKR menang percuma di Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh.
Tegasnya, situasi itu disifatkan berbeza dengan apa yang berlaku di Kelantan.
"Di Permatang Pauh itu adalah antara Umno, PKR dan Pakatan Rakyat (PR).
"Di Kelantan berbeza, ia adalah antara Umno dan Pas yang membawa banyak persamaan termasuk isu-isu yang ditangani bersama akhir-akhir ini," jelasnya.
Pada 10 Februari lalu, Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara lima tahun ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim atas kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan tujuh tahun lalu.
Wan Syamsul Amly
Sat Feb 14 2015

MOHAMMAD AGUS: Tidak letak calon DUN Chempaka keputusan terbaik bagi UMNO - Gambar fail
AWANI Borneo [6/3/2025] – Bincang dasar kewangan strategik | Hak autonomi umno Sabah | Dua juragan tempatan ditahan
#AWANIBorneo bersama Fauzi Zin
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
Mangsa kebakaran Kg Tabuan Lot reda hilang persiapan sambut raya
Semalam detik hitam menimpa penghuni empat kediaman di Kampung Tabuan Lot, Kuching

Bursa Malaysia ditutup rendah ekoran tekanan jualan ke atas saham kewangan
Indeks penanda aras Bursa Malaysia berakhir dengan prestasi rendah pada Khamis, diseret turun oleh tekanan jualan yang berterusan ke atas saham berwajaran tinggi terpilih.
Pempengaruh antarabangsa kongsi kegembiraan bersama penduduk Pulau Bum-Bum
Beberapa pempengaruh antarabangsa berkunjung ke Pulau Bum-Bum bagi merasai pengalaman berpuasa selain berkongsi kegembiraan bersama penduduk menerusi inisiatif Changemakers 2025 MyFoundation.
Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
Pengarah Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffery Nor Mohamed berkata penggantungan keahlian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat, Datuk Shahelmey Yahya dalam parti itu yang diumumkan sebelum ini adalah sah dan rasmi.
Program Ketuk Sahur tingkat perpaduan antara kaum
Sebanyak 250 buah rumah akan dikunjungi dalam Program Ketuk Sahur anjuran Pusat Khidmat DUN Nangka termasuk rumah penduduk bukan Islam.
Jentera UMNO guna pendekatan lebih sistematik hadapi PRN-17
Pengarah Jentera Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffrey Nor Mohamed optimis tahap kesiapsiagaan umno sabah juga kini sudah di tahap yang memuaskan dan bersedia untuk bertarung dengan mana-mana parti pada
APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya rampas lebih tujuh tan barang kawalan bersubsidi tanpa permit di percayai cuba di seludup ke negara jiran dalam dua operasi berasingan di perairan daerah ini, Selasa lepas.
Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025
Mesyuarat tahunan ini menjadi platform rundingan antara kerajaan Persekutuan dan negeri mengenai hal ehwal kewangan.

Tiada 'double standard' siasat kes 3R - Saifuddin
Polis tidak bersikap pilih kasih dalam menjalankan siasatan terhadap kes melibatkan isu agama, raja dan kaum (3R).

Video jelik, budaya kotor perlu dihentikan segera - Ahmad Fadhli
Perbuatan merakam video jelik dan budaya kotor dalam jabatan atau agensi kerajaan perlu dihentikan segera bagi mengelakkan penyebaran aib individu tertentu.

Ahmad Maslan tidak bodoh - Mohammad Agus
Penganalisis politik, Prof Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff menegaskan tidak pernah menyatakan secara terbuka Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan sebagai seorang pemimpin yang bodoh.

PRK P.Pauh: Jangan guna GST sebagai bahan kempen - Mohammad Agus
UMNO dinasihat tidak menggunakan isu cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebagai jaminan cukai itu dapat menurunkan harga barang semasa berkempen pada pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh.

Tidak letak calon DUN Chempaka keputusan terbaik bagi Umno - Mohammad Agus
Cadangan UMNO Kelantan untuk tidak bertanding di kerusi DUN Chempaka disifatkan petanda baik keharmonian landskap politik di negeri itu.

Perlukah PT3 yang kelam-kabut dikekalkan? - Mohammad Agus
Kecelaruan yang timbul daripada keputusan Peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dilihat tidak dapat membantu meningkatkan sistem pendidikan negara.