Parti Warisan Sabah (Warisan) menyuarakan kesediaan untuk bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
Jelas Bendahari Agungnya, Terrence Siambun, biarpun tiada perjanjian lisan membabitkan parti itu dan pakatan pembangkang di Semenanjung, namun mereka komited untuk menjadi tulang belakang PH di Sabah.
Beliau menegaskan, pihaknya sedia bekerjasama dengan PH walaupun tiada perjanjian untuk menyokong gabungan pembangkang itu.
"Saya tidak melihat kami ada isu berhubung perkara itu. Seperti yang presiden parti nyatakan kita bersama-sama terlibat dalam perjuangan di Sabah.
"Kita juga sentiasa menekankan kepada rakyat bahawa kita menyokong PH di Malaysia dan di Sabah kita akan memainkan peranan sebagai tulang belakang," katanya ketika membuat tinjauan mesra Parti Warisan Sabah di Tamu Dogonggon, Penampang di sini, hari ini.
Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Moyog berkata, Warisan tidak mempunyai masalah untuk berganding bahu dengan PH dan menolak spekulasi bahawa parti itu enggan bekerjasama dengan PH.
Sementara itu, Terrence turut mempersoalkan kesediaan Parti Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) untuk memberi peluang kepada muka baru untuk menerajui parti tersebut.
"Mereka asyik menghantar muka yang sama setiap tahun. Mereka harus memberi peluang kepada muka baru dan juga generasi baru. Jadi saya rasa itu lebih bagus dan menggalakkan," katanya.
Ruzaini Zulkepli
Thu Feb 08 2018

TERRENCE: Warisan sedia bekerjasama dengan PH walaupun tiada perjanjian untuk menyokong gabungan pembangkang itu. - Foto AstroAWANI
10 Berita Pilihan - (11 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Jepun peringati gempa bumi, tsunami dan bencana nuklear
Jepun pada Selasa memperingati ulang tahun ke-14 sejak gempa bumi dan tsunami dahsyat melanda timur laut negara itu, mencetuskan krisis nuklear, dengan penduduk antara kawasan yang paling teruk terjejas sekali lagi berdepan kesan bencana alam.
Pertahanan udara tembak jatuh 337 dron Ukraine di wilayah Rusia
Pertahanan udara Rusia menembak jatuh 337 dron Ukraine di beberapa wilayah Russia pada waktu malam, termasuk 91 di Wilayah Moscow, menurut Kementerian Pertahanan Rusia.
JDT gagal mara ke suku akhir, tewas kepada Buriram United
Kelab gergasi bola sepak tanah air Johor Darul Ta'zim (JDT) gagal mara ke peringkat suku akhir Liga Juara-Juara Asia Elite (ACLE) 2024/25 selepas tewas 0-1 kepada wakil Thailand Buriram United di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri, pada Selasa malam.
PBB seru Israel batalkan sekatan bantuan kemanusiaan
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menyeru Israel untuk membatalkan sekatan terhadap bantuan kemanusiaan ke Gaza.

PM Anwar lancar buku "Amanat Integriti dan Tatakelola: Malaysia MADANI"
Institut Integriti Malaysia (IIM) dengan kerjasama Yayasan Pusat Polisi dan Hal Ehwal Ekonomi Malaysia (Yayasan PEACE) hari ini melancarkan buku Amanat Integriti dan Tatakelola: Malaysia MADANI.
Shiha Zikir belanja ratusan ribu ringgit untuk Tum Tum Raya
Pertama kali melancarkan lagu duet raya baharu bersama kakak, Ieda Zikir, penyanyi Shiha Zikir sanggup mengeluarkan kos mencecah ratusan ribu ringgit untuk menghasilkan video muzik termasuk kempen mempromosikan Tum Tum Raya.
Jemaah Menteri dicadang pertimbang, lulus penubuhan SEGiM
Jemaah Menteri disarankan menimbang dan meluluskan penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (SEGiM) sebagai badan kawal selia utama dalam memastikan ekosistem ekonomi gig berkembang secara mampan.
Pendapatan Ahli Parlimen cecah RM40,000, PMO perjelas isu elaun
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan setiap Ahli Parlimen di negara ini layak dibayar elaun tetap RM25,700 sebulan.
PM Anwar terima kunjungan hormat Duta Besar AS ke Malaysia
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia Edgard D Kagan di Putrajaya petang ini.
Menerusi hantaran di Facebook, Anwar berkata pertemuan itu membincangkan hubungan dua hala yang telah lama terjalin antara kedua-dua negara dengan memberi fokus kepada kerjasama bidang ekonomi dan teknologi, yang menjadi kepentingan bersama selain pensijilan halal.
Menerusi hantaran di Facebook, Anwar berkata pertemuan itu membincangkan hubungan dua hala yang telah lama terjalin antara kedua-dua negara dengan memberi fokus kepada kerjasama bidang ekonomi dan teknologi, yang menjadi kepentingan bersama selain pensijilan halal.

Warisan mahu ketuai kerjasama dengan PH di Sabah?
Biarpun tiada perjanjian lisan membabitkan Warisan dan PH di Semenanjung, namun mereka komited untuk menjadi tulang belakang PH di Sabah.