KUALA LUMPUR: Cabaran Malaysia di Badminton Terbuka Denmark berakhir malam ini, selepas wakil terakhir negara pasangan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani, tewas di separuh akhir.
Pasangan nombor ke-26 dunia itu, tewas kepada pasangan tuan rumah Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen 11-21, 21-19, 18-21 pada perlawanan berlangsung hampir sejam di Odense Sport Park, menurut laman sesawang Persekutuan Badminton Dunia (BWF), www.bwf.tournamentsoftware.com.
Perlawanan akhir pad Ahad, akan menyaksikan pasangan nombor 11 dunia dari Denmark itu akan bertemu pasangan nombor 15 dunia Takuro Hoki-Yugo Kobayashi dari Jepun, yang menewaskan pasangan Jerman Mark Lamsfuss-Marvin Seidel 20-22, 21-18, 21-16 dalam satu lagi perlawanan separuh akhir.
Sze Fei-Nur Izzuddin layak ke separuh akhir selepas menewaskan pasangan nombor tujuh dunia Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto dari Indonesia 21-18, 21-17, pada Jumaat.
Sementara pemain nombor satu perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia pula terkeluar selepas tewas kepada juara Olimpik Viktor Axelsen 21-19, 21-19, pada peringkat separuh akhir.
Pasangan beregu campuran nombor dua negara Tan Kian Meng-Lai Pei Jing pula tewas 21-19, 12-21 dan 14-21 pada peringkat suku akhir, kepada pemenang pingat gangsa Olimpik TOkjyo Yuta Watanabe-Arisa Higashino dari Jepun.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Oct 23 2021
![Cabaran Sze Fei-Nur Izzuddin di Terbuka Denmark berakhir Cabaran Sze Fei-Nur Izzuddin di Terbuka Denmark berakhir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-10/51635007951_TBBADMINTON.jpg)
Pasangan nombor ke-26 dunia itu, tewas kepada pasangan tuan rumah Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen 11-21, 21-19, 18-21. - Gambar fail
Ketidakpastian dasar perdagangan kesan kepada sentimen pelabur
Perbincangan bersama Ketua Penyelidikan Pelaburan, UOB Kay Hian Wealth Advisors, Mohd Sedek Jantan ini akan meneliti mengapa ketidakpastian dasar perdagangan memberi kesan kepada sentimen pelabur, sejauh mana kesannya, dan berapa lama gangguan pasaran ini dijangka berlarutan.
FBM KLCI dijangka antara 1580 - 1600 mata
Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd Thong Pak Leng menjangkakan pelabur fokus pada sektor pembinaan, utiliti, dan teknologi berikutan sentimen positif dan perkembangan terkini dalam sektor-sektor tersebut.
Ringgit dijangka diniagakan pada 4.40-4.45 berbanding dolar AS minggu ini
Perkembangan perdagangan dan sentimen risiko yang meluas dijangka mempengaruhi ringgit yang diunjur diniagakan dalam julat 4.40-4.45 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada minggu depan.
![Operasi pencarian remaja dikhuatiri lemas jatuh sungai diteruskan Operasi pencarian remaja dikhuatiri lemas jatuh sungai diteruskan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739151613_tbSARpelajardikh.jpg)
Operasi pencarian remaja dikhuatiri lemas jatuh sungai diteruskan
Operasi diteruskan jam 8 pagi ini dengan kekuatan enam anggota dan Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Balai Bomba Dan Penyelamat (BBP) Jitra.
Jangkaan dividen KWSP 2024: Tinggi atau konservatif?
Pencarum Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) dijangka menerima lebih 5.8 peratus dividen bagi simpanan konvensional tahun lalu, tertinggi dalam tempoh tiga tahun manakal bagi simpanan syariah pula diramalkan antara 5.4 peratus hingga 5.6 peratus. Jumlah akhir dijangka diumumkan oleh KWSP pada awal Mac ini. Bersama Ketua Ekonomi, Bank Muamalat Malaysia Bhd,
Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid membincangkan faktor-faktor utama yang mempengaruhi kadar dividen tersebut.
Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid membincangkan faktor-faktor utama yang mempengaruhi kadar dividen tersebut.
AWANI Pagi: CIPTA CITRA IV - Hari Puisi Sedunia 2025
Diskusi bersama dua tetamu, mengenai CIPTA CITRA, yang meraikan edisi keempatnya tahun ini, mendukung keragaman bahasa melalui ekspresi puitis.
Dividen KWSP dijangka lebih 5.8 peratus
Angka tersebut adalah ‘anggaran selamat’ dan jumlah akhir dijangka diumumkan oleh Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) pada awal Mac ini.
![Nahas KM204: Syarikat lori disyaki punca kemalangan didakwa 4 Mac Nahas KM204: Syarikat lori disyaki punca kemalangan didakwa 4 Mac](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81735001055_tbkemalangan.jpg)
Nahas KM204: Syarikat lori disyaki punca kemalangan didakwa 4 Mac
Siasatan awal mendapati bas persiaran terlanggar tayar lori yang tercabut yang menyebabkannya hilang kawalan dan terbabas.
Bazar Ramadan: Siapa yang dapat lesen, dia kerja - PM Anwar
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan tindakan membatalkan lesen perniagaan bazar Ramadan serta merta yang dijual kepada pihak ketiga.
"Siapa yang dapat lesen, dia kerja, kalau pindah lesen itu batal segera," tegasnya.
#AWANInews
"Siapa yang dapat lesen, dia kerja, kalau pindah lesen itu batal segera," tegasnya.
#AWANInews
![Malaysia rakan strategik utama dalam usaha Turkiye perkukuh hubungan Asia - Erdogan Malaysia rakan strategik utama dalam usaha Turkiye perkukuh hubungan Asia - Erdogan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-05/41714719117_TayyipErdogan.jpg)
Malaysia rakan strategik utama dalam usaha Turkiye perkukuh hubungan Asia - Erdogan
Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan menekankan peranan Malaysia sebagai rakan strategik utama menjelang lawatan rasminya.
![Terbuka Denmark: Harapan tunggal Malaysia, Pearly-Thinaah tersungkur di suku akhir Terbuka Denmark: Harapan tunggal Malaysia, Pearly-Thinaah tersungkur di suku akhir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/71729297173_tbbereguwanita.jpg)
Terbuka Denmark: Harapan tunggal Malaysia, Pearly-Thinaah tersungkur di suku akhir
Semangat juang yang dipamerkan gandingan wanita ranking ketujuh itu harus diberi pujian susulan tidak berputus asa memberikan aksi terbaik.
![Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik ungguli pertemuan epik dua beregu negara Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik ungguli pertemuan epik dua beregu negara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51729217626_AaronChiaSohWooi.jpg)
Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik ungguli pertemuan epik dua beregu negara
Mereka seterusnya akan berdepan beregu China, Chen Bo Yang-Liu Yi, begi penentuan ke separuh akhir hari ini.
![Terbuka Denmark: Pearly-Thinaah berhempas pulas ke suku akhir Terbuka Denmark: Pearly-Thinaah berhempas pulas ke suku akhir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51729210123_Badminton.jpg)
Terbuka Denmark: Pearly-Thinaah berhempas pulas ke suku akhir
Mereka seterusnya akan bertemu beregu pilihan keempat dari Jepun, Rin Iwanaga-Kie Nakanishi, bagi penentuan ke separuh akhir hari ini.
![Zii Jia tarik diri Terbuka Denmark Zii Jia tarik diri Terbuka Denmark](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/81722872735_LeeZiiJia.jpg)
Zii Jia tarik diri Terbuka Denmark
Pemain nombor empat dunia itu sebelum ini dijangka menyingkap pusingan pertama berdepan bintang Jepun, Kenta Nishimoto.
![Zii Jia naib juara Terbuka Denmark Zii Jia naib juara Terbuka Denmark](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/51697993638_WengHongYang.jpg)
Zii Jia naib juara Terbuka Denmark
Zii Jia yang masih segar dengan kejuaraan Terbuka Artik baru-baru ini dijinakkan pemain China, Weng Hong Yang dalam perlawanan akhir pada Ahad.
![Terbuka Denmark: Zii Jia mara ke suku akhir Terbuka Denmark: Zii Jia mara ke suku akhir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/51697731655_tbDenmarkOpen.jpg)
Terbuka Denmark: Zii Jia mara ke suku akhir
Lee Zii Jia mengesahkan kemaraan ke suku akhir Terbuka Denmark selepas lawannya, Viktor Axelsen menarik diri di pusingan kedua.
![Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik mara ke suku akhir Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik mara ke suku akhir](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/51696433030_AaronChiaSohWooi.jpg)
Terbuka Denmark: Aaron-Wooi Yik mara ke suku akhir
Beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik menepati ramalan apabila mara ke suku akhir selepas menundukkan pasangan Indonesia Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan di pusingan kedua Terbuka Denmark 2023.
![Terbuka Denmark: Zii Jia lepasi pusingan pertama, bakal berdepan Axelsen Terbuka Denmark: Zii Jia lepasi pusingan pertama, bakal berdepan Axelsen](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/61697686699_Leezijia.jpg)
Terbuka Denmark: Zii Jia lepasi pusingan pertama, bakal berdepan Axelsen
Lee Zii Jia menepati ramalan selepas mara ke pusingan kedua Terbuka Denmark 2023 di Odense.
![Zii Jia 'lepaskan' Terbuka Hylo Zii Jia 'lepaskan' Terbuka Hylo](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-08/81661170578_TBLeeZiiJia.jpg)
Zii Jia 'lepaskan' Terbuka Hylo
Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia memutuskan untuk menarik diri daripada kejohanan badminton Terbuka Hylo di Jerman yang dijadualkan bermula pada 1 hingga 6 November ini.
![Zii Jia akur gagal raih gelaran Terbuka Denmark Zii Jia akur gagal raih gelaran Terbuka Denmark](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-10/41666560327_LeeZiiJia.jpg)
Zii Jia akur gagal raih gelaran Terbuka Denmark
Zii Jia dengan tenang menerima keputusan tersebut dan berazam untuk kembali semula dengan lebih mantap pada Terbuka Perancis 2022.