KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) hari ini mengumumkan bayaran elaun bulanan atlet yang berada di bawah Program Podium ditukar kepada gaji dan akan dinaikkan dengan minimum asas sebanyak RM1,500 sebulan.
Menterinya Hannah Yeoh berkata 307 atlet dan 86 atlet para yang berada di bawah program berkenaan sekali gus menerima caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).
Beliau berkata mereka bakal menandatangani kontrak selama dua tahun bermula bulan ini.
"Carumannya sebanyak 11 peratus bagi pihak atlet dan pihak Majlis Sukan Negara (MSN) 13 peratus...atlet kita minta ada jaminan untuk mereka, jadi kita telah sampaikan serta tunaikan hasrat itu dan saya mahu atlet tunaikan hasrat rakyat Malaysia dapatkan pingat emas Olimpik," katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Amanat Menteri Belia dan Sukan 2024 di MSN di sini hari ini.
Hannah berkata langkah itu bakal memberi impak kewangan berjumlah RM16 juta setahun kepada MSN.
Dalam pada itu, beliau berkata KBS juga telah meminta MSN untuk mengkaji semula elaun jurulatih menerusi Skim Jurulatih Kebangsaan.
"Kita sudah ada beberapa bengkel dan MSN akan koordinasi, kita kena bentang kepada jawatankuasa MSN sebelum melaksanakan apa-apa," katanya.
Dalam perkembangan lain, Hannah berkata KBS bakal mengadakan temasya sukan yang terbuka kepada atlet veteran dan orang ramai pada tahun ini untuk memberi peluang kepada semua meneruskan minat tanpa mengira usia.
"Kalau kita mahu Malaysia menjadi negara bersukan, kita kena adakan acara seperti ini untuk teruskan minat mereka dalam sukan kerana kalau tidak hanya golongan muda sahaja," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jan 11 2024

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh menyampaikan ucapan pada Majlis Amanat Menteri Belia dan Sukan kepada Atlet Kebangsaan Tahun 2024 di Majlis Sukan Negara hari ini. - Foto BERNAMA
AWANI Ringkas: Pemimpin politik perlu perkukuh perpaduan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Sidang media mingguan Menteri Komunikasi
Ikuti langsung Taklimat Harian Pejabat Perdana Menteri (PMO).

Nokia gagal lakukan panggilan telefon pertama di bulan
Nokia Gagal Melakukan Panggilan Telefon Pertama Di Bulan
Penduduk rakam detik cemas puting beliung landa Florida, AS
Puting beliung yang melanda Florida, Amerika Syarikat menyebabkan banyak kemusnahan harta benda di sekitar beberapa buah bandar di negeri itu.
"Ingatkan Amerika sahabat kami" - Rakyat Kanada
Langkah terbaru Presiden AS, Donald Trump, yang menaikkan duti eksport Kanada telah mencetuskan kebimbangan besar di kalangan rakyat Kanada.
Dari Quebec hingga Toronto, ramai yang merasa terkesan dengan keputusan ini, yang dianggap merosakkan ekonomi dan hubungan erat antara kedua-dua negara.
Dari Quebec hingga Toronto, ramai yang merasa terkesan dengan keputusan ini, yang dianggap merosakkan ekonomi dan hubungan erat antara kedua-dua negara.
Ramadan: Keunikan bubur lambuk Masjid India Jalan Duke
Bubur Lambuk cukup sinonim setiap kali bulan Ramadan dengan pelbagai variasi dan cara masakan yang unik di setiap kawasan. Di Johor, keistimewaan Bubur Lambuk Masjid India Datuk Ahmad Awang atau lebih dikenali sebagai Masjid India Jalan Duke tampil dengan cita rasa tersendiri.
JDT sedia buat pelaburan untuk perkukuh pasukan - Tunku Ismail
Kelab bola sepak Johor Darul Ta'zim (JDT) bertekad untuk memperkukuh pasukan Harimau Selatan selepas tewas 0-1 kepada Buriram United dalam aksi Liga Juara-Juara Asia Elite (ACLE) 2024/25. Pemilik JDT, Tunku Mahkota Ismail Sultan Ibrahim, menzahirkan perancangan baharu untuk memperbaiki skuad dan terus berbangga dengan perjuangan kelab dalam kejohanan elit Asia.

Pengasuh didakwa bunuh kanak-kanak perempuan tiga tahun
Seorang pengasuh didakwa atas pertuduhan membunuh seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun.
[TERKINI] Bas terbalik di PLUS arah utara di Rembau, 40 penumpang terselamat
Sebuah bas ekspres yang dalam perjalanan dari Melaka ke Kuala Lumpur terbalik di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) di Rembau awal pagi tadi.
Enam penumpang cedera dan telah menerima rawatan segera, manakala 34 yang lain terselamat. Pemandu bas dilaporkan pitam sebelum hilang kawalan.
Enam penumpang cedera dan telah menerima rawatan segera, manakala 34 yang lain terselamat. Pemandu bas dilaporkan pitam sebelum hilang kawalan.
'Lone Ranger' Edar Dadah Ditahan di Batu Pahat
Seorang lelaki berusia 57 tahun yang bergerak secara solo untuk mengedar dadah ditahan di Taman Puteri Jaya, Batu Pahat. Polis merampas lebih sekilogram estacy dan 1,850 biji pil Eramin 5 bernilai RM282,530 dalam serbuan tersebut.

MAKAF janji elaun bulanan jika atlet duduki ranking lima terbaik dunia
Langkah diambil bagi memberi tonik tambahan kepada atlet agar berusaha lebih gigih menampilkan prestasi cemerlang pada masa akan datang.

Elaun bulanan atlet Program Podium ditukar kepada gaji - Hannah
KBS mengumumkan bayaran elaun bulanan atlet yang berada di bawah Program Podium ditukar kepada gaji dan akan dinaikkan dengan minimum asas sebanyak RM1,500 sebulan.

Elaun bulanan imam diselaraskan Jakim
Semua pihak perlu menerima ketetapan tersebut dan berlapang dada atas kepelbagaian yang diamalkan kerajaan negeri masing-masing.

Solidariti Gaza: Malaysia bantuan 818 pelajar Palestin, tanggung yuran pengajian di IPTA
Kerajaan bersetuju membantu 818 pelajar Palestin yang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta di negara ini.

UniMAP biaya pengajian, elaun kepada siswazah Palestin sambung pengajian sarjana
Mohanad berjaya menamatkan pengajiannya dalam bidang Kejuruteraan Mekatronik selama empat tahun pada peringkat Sarjana Muda.

Anwar tolak kemudahan bertaraf menteri
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak faedah dan kemudahan bertaraf menteri termasuk gaji dan elaun bulanan.

Salahuddin setuju cadangan potong elaun MP tidak hadir
Timbalan Presiden Amanah itu berkata, tindakan itu boleh diambil jika Ahli Parlimen dengan sengaja tidak hadir tanpa satu alasan yang kukuh.