KEPUTUSAN Liverpool meletakkan kakitangan bukan pemain di bawah skim pengekalan pekerjaan di UK menerima kritikan keras bekas pemain, Jamie Carragher dan Stan Collymore.
Menerusi Twitter, Carragher menyatakan segala usaha mulia yang ditunjukkan pengurus pasukan itu, Jurgen Klopp bersama pemain-pemain sejak pandemik ini bermula disia-siakan kelab itu dengan keputusan tersebut.
Mereka mempersoalkan kenapa Liverpool perlu menggunakan wang pembayar cukai untuk membayar gaji semua staf mereka, sedangkan kelab itu lebih daripada mampu untuk melakukannya disebalik krisis pandemik Covid-19 yang menyebabkan saingan Liga Perdana Inggeris (EPL) tertangguh.
Pada Februari, Liverpool mengumumkan keuntungan selepas cukai sebanyak £42 juta (RM300 juta) dan perolehan sebanyak £533 juta (RM2.85 bilion), selain membayar sebanyak £43 juta (RM299 juta) kepada ejen bola sepak.
Nilai kekayaan pemilik kelab itu, John Henry pula dianggarkan sekitar £2.12 bilion (RM11.3 bilion).
Liverpool juga mengesahkan pemain dan jurulatih tetap akan menerima gaji penuh yang akan terus dibiayai oleh kelab.
Newcastle dan Tottenham menjadi kelab EPL terawal meletakkan kakitangan mereka dibawah skim pengekalan pekerjaan.
Skim kerajaan UK itu adalah menjamin 80 peratus gaji bagi kakitangan sehingga maksimum £2,500 (RM15,000) sebulan, manakala baki 20% gaji akan dibiayai majikan.
Pada masa sama, Premier League mencadangkan setiap kelab berbincang dengan pemain bagi pemotongan gaji sebanyak 30 peratus namun belum ada kata putus oleh wakil kelab masing-masing.
Cadangan Premier League itu dikritik Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional England (PFA) kerana menganggap ia akan memberi kesan kepada Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS).
Bagi PFA, kerajaan UK akan kehilangan lebih daripada £200 juta wang cukai yang diperoleh daripada gaji pemain EPL, sekali gus mengurangkan pendapatan kerajaan dan dana buat NHS.
PFA bersama pemain-pemain EPL akan memainkan peranan mereka untuk memberi sumbangan dari segi kewangan pada waktu sukar ini, yang diketuai ketua pasukan Liverpool, Jordan Henderson.
PFA juga percaya Premier League boleh memberi lebih daripada £20 juta kepada NHS seperti yang diumumkan dan mengalu-alukan wang pendahuluan sebanyak £125 juta kepada Liga Bola Sepak Inggeris (EFL) untuk membantu pengaliran wang tunai kelab-kelab yang lebih kecil.
Astro Awani
Sun Apr 05 2020
Pemilik Liverpool, John Henry (kiri) bersama isterinya, Linda di Anfield. - Foto Instagram @linda_pizzuti
NSL: Klinik beri peluang cungkil bakat generasi muda, bangun akar umbi
Klinik Netball Super League (NSL) yang dianjurkan Astro disifatkan sebagai antara platform terbaik untu mencungkil bakat pemain dalam kalangan generasi muda dan membantu pembangunan di peringkat akar umbi.
Agenda AWANI: Trump mahu Gaza, usir rakyat Palestin?
Bagaimana dunia perlu ‘bertindak’ sebagai respon terhadap kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang mahu ambil alih dan bina semula Gaza serta mengusir rakyat Palestin dari tanah air mereka? Diskusi 8.30 malam
Kerajaan belum muktamad Projek LPT3
Cadangan projek pembinaan Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT 3) dengan anggaran kos RM9.8 billion masih belum dimuktamadkan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lebuh raya bertol penuh yang menghubungkan Kampung Gemuroh, Kuala Terengganu ke Kampung Tunjong, Kota Bharu, Kelantan itu memerlukan penelitian mendalam, termasuk aspek kemampuan pihak konsesi.
Penduduk harap jalan runtuh segera dibaiki, bahayakan pengguna
Penduduk harap kerja pembaikan jalan runtuh di laluan Kampung Rantau Panjang ke Kampung Besol Lama di Hulu Dungun akibat hakisan musim tengkujuh lalu perlu disegerakan bagi mengelakkan sebarang kejadian buruk.
Pelancong cedera jatuh dari tingkat tujuh pusat beli-belah
Seorang pelancong warga asing cedera di kepala selepas terjatuh dari tingkat tujuh sebuah pusat beli-belah di Persiaran Gurney hari ini.
Ringgit terus ditutup tinggi berbanding dolar AS
Pada 6 petang, ringgit menokok kepada 4.4200/4260 berbanding dolar AS daripada 4.4400/4495 ketika ditutup pada Selasa.
Gencatan Senjata Gaza: Trump akan berdepan lebih banyak tentangan selepas Jordan, Arab Saudi - Penganalisis
Profesor Adjung Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Kamaruzaman Yusoff berkata Amerika Syarikat dibawah kepimpinan Presiden Donald Trump akan berdepan dengan lebih banyak tentangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai isu Palestin. Jelasnya, selepas sekutu rapat Jordan dan Arab Saudi menolak cadangan Trump mengenai penguasaan Amerika Syarikat di Gaza, lebih banyak negara akan menzahirkan bantahan yang sama. #AgendaAWANI
Gencatan Senjata Gaza: ‘Trump pemimpin tidak waras, penuh retorik, ditolak dunia’ - Penganalisis
Profesor Jabatan Hubungan Antarabangsa, Keselamatan dan Undang-undang Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Prof. Dr. Mizan Mohammad Aslam berkata kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang mahu mengambil alih Gaza menonjolkan keperibadiannya sebagai seorang pemimpin yang tidak waras dan hanya penuh dengan retorik. Jelasnya, sekiranya Amerika Syarikat terus bersikap sedemikian, maka negara tersebut akan berdepan dengan penolakan besar-besaran oleh masyarakat antarabangsa. #AgendaAWANI
Perang Dagang Global: Tonjolkan ASEAN sebagai rantau dagang stabil, adil - Penganalisis
Felo Dasar Kanan Institut Penyelidikan Ekonomi untuk ASEAN dan Asia Timur (ERIA), Dr. Intan Murnira Ramli berkata ASEAN perlu menonjolkan kelebihannya sebagai sebuah rantau dagang yang stabil dan adil kepada semua negara-negara dunia yang mahu menjalankan perniagaan. Jelasnya, keyakinan ini berpaksikan kepada sikap ASEAN yang berpegang teguh kepada piagamnya dan peraturan-peraturan di bawah Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO). #AgendaAWANI
Percepat integrasi ekonomi ASEAN, tangani tekanan dasar ekonomi AS – Penganalisis
Felo Dasar Kanan Institut Penyelidikan Ekonomi untuk ASEAN dan Asia Timur (ERIA), Dr. Intan Murnira Ramli berkata ASEAN perlu segera mengintegrasikan ekonomi negara-negara rantau ini untuk mengurangkan impak dasar ekonomi Amerika Syarikat yang dilihat menekan. Jelasnya, langkah ini boleh dicapai melalui Pelan Strategik Komuniti Ekonomi ASEAN 2025-2030 yang akan dimuktamadkan seterusnya meningkatkan pelaburan antara negara-negara anggota ASEAN. #AgendaAWANI
Pendekatan 'self rule' bukan bermaksud Sarawak tidak hormati Kerajaan Pusat - Abang Johari
Amalan self-rule yang menjadi pendekatan utama pentadbiran Kerajaan Sarawak disifatkan relevan dalam penentuan tadbir urus negeri itu.
Penggunaan vaksin selain Pfizer BioNTech tunggu kelulusan NPRA, SCoVAG - Uggah
Penggunaan vaksin selain keluaran Pfizer BioNTech di Sarawak akan ditentukan mengikut kelulusan NPRA dan SCoVAG.
Pendigitalan pacu pemulihan ekonomi ASEAN pasca COVID-19
Pemulihan ekonomi pasca pandemik di rantau ini menjadi agenda utama dan telah dibincangkan dengan meluas di peringkat Pemimpin ASEAN dan Menteri Ekonomi ASEAN.
PKP bukan halangan seorang ibu tunggal pastikan perniagaan kekal 'bernafas'
Mahani menggunakan kemahirannya menjahit baju daripada cebisan kain perca serta penutup hidung dan mulut daripada kain secara kecil-kecilan dari rumah.
COVID-19: Malaysia sudah memasuki fasa pemulihan tetapi... - Dr Noor Hisham
Bagaimanapun, kata Dr Noor Hisham, ia tidak mustahil berlakunya peningkatan eksponen jika orang ramai tidak mematuhi PKP dan garis panduan yang ditetapkan.
16 kes baharu direkodkan di Sarawak
Setakat ini, jumlah keseluruhan bagi kes positif COVID-19 adalah 387 kes di negeri itu.
Aplikasi teori Keynesian dalam menghadapi COVID-19
Malaysia tidak terlepas daripada menjadi pemain dalam perdagangan bebas dan liberalisasi ekonomi.
Lapor polis jika majikan bukan perkhidmatan teras paksa anda bekerja
Ia adalah satu kesalahan jenayah.
Wisma BSN, cawangan Kuala Lumpur ditutup untuk kerja-kerja pembasmian kuman sehingga 20 Mac
Wisma BSN, ibu pejabat Bank Simpanan Nasional (BSN) dan cawangan utama di Kuala Lumpur ditutup sementara hari ini sehingga 20 Mac untuk kerja-kerja pembersihan dan pembasmian kuman
"Anda mungkin OK, tapi yang mati nanti orang tersayang" - Ini luahan Lee Chong Wei
Bekas pemain nombor satu dunia itu menitipkan nasihat agar rakyat Malaysia tidak menganggap waktu 14 hari ini sebagai 'cuti hari raya'.