Kemelut kem Selangor tampak tiada penghujungnya apabila Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Seri Azmin Ali, membuat keputusan untuk tidak lagi bersama organisasi itu.
Dalam kenyataan media hari ini, Azmin menegaskan beliau dan bekas pengurus Selangor, Amirudin Shaari, tidak lagi bersama sebuah organisasi dan pengurusan yang tidak berwibawa dan tidak komited dengan agenda perubahan demi menjamin kegemilangan bola sepak negeri Selangor.
Azmin mendakwa setelah hampir dua tahun bersama FAS, mereka tidak melihat kesediaan exco FAS untuk mendukung perubahan.
Barisan exco FAS sedia ada kekal dengan sikap dan budaya lama -- berpolitik, corak lama urus tadbir dan mentaliti terlalu bergantung kepada subsidi.
Malah, sehingga kini barisan exco FAS didakwa gagal mengemukakan pelan strategik untuk pengurusan bola sepak negeri Selangor termasuk organisasi pentadbiran yang profesional sebagaimana yang disarankan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menjelang 2018.
Justeru, kerajaan negeri akan memberi sokongan dan dukungan kepada Kemajuan Sukan Bola Sepak Negeri Selangor memalui kaedah baru yang akan diputuskan kelan.
Azmin memberi jaminan kepada penyokong bahawa kegemilangan sukan bola sepak akan dijulang melalui pengurusan yang bersih dan berintegriti.
Astro Arena
Fri Dec 30 2016
![Mohamed Azmin umum angkat kaki dari FAS Mohamed Azmin umum angkat kaki dari FAS](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2016-11/61479027448_AzminBandungMayor.jpg)
AZMIN: "Exco FAS terus bergelumang dengan budaya politik yang tidak bertanggungjawab serta mengecewakan penyokong dan rakyat negeri Selangor." - Gambar fail
Hari Kastam Sedunia: PM mahu perkukuh integriti
Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata beliau yakin dengan keupayaan pegawai dan anggota JKDM untuk terus membawa hasil memberangsangkan kepada negara serta membanteras jenayah penyeludupan dengan lebih berkesan.
Peniaga ditahan miliki pistol tanpa lesen
Polis menahan seorang lelaki kerana memiliki senjata api dan peluru tanpa lesen di sebuah kondominium di Taman Cempaka, Ampang, Selangor pada Sabtu lepas.
Dua lelaki rusuh bersenjata depan pusat hiburan didakwa
Agilan Gunasegaran, 26, dan Anbu Selvan Ganesan, 19 mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mengambil tindakan dalam rusuhan tersebut.
Jumlah mangsa banjir di Sabah, Sarawak terus catat trend penurunan
Jumlah mangsa banjir di Sabah dan Sarawak terus menunjukkan trend penurunan, dengan 2,039 mangsa berada di pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 8 malam tadi berbanding 2,483 mangsa petang tadi.
Tumpuan Selasa – 11 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
![Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/61726155786_TBBERITAx.jpg)
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Isnin, 10 Februari 2025.
![Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-03/71709993909_TBBERITAx.jpg)
Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
![Thaipusam: Simbol ketabahan, perpaduan dan pengorbanan - PM Anwar Thaipusam: Simbol ketabahan, perpaduan dan pengorbanan - PM Anwar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739202940_TBAnwarIbrahim.jpg)
Thaipusam: Simbol ketabahan, perpaduan dan pengorbanan - PM Anwar
Anwar mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk memperkukuh semangat kebersamaan, menghargai kepelbagaian, dan memperat kasih sayang bersempena perayaan Thaipusam yang akan disambut esok.
![Ibu pejabat agensi perlindungan pengguna AS akan ditutup, tiada sebab diberikan Ibu pejabat agensi perlindungan pengguna AS akan ditutup, tiada sebab diberikan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739194644_ElonMuskCFPB.jpg)
Ibu pejabat agensi perlindungan pengguna AS akan ditutup, tiada sebab diberikan
Ibu pejabat Biro Perlindungan Kewangan Pengguna AS (CFPB) di Washington akan ditutup dari Isnin hingga Jumaat.
![Naomi Campbell bertemu PM Thailand bincang potensi industri fesyen Naomi Campbell bertemu PM Thailand bincang potensi industri fesyen](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739199991_TBNaomiCampbell.jpg)
Naomi Campbell bertemu PM Thailand bincang potensi industri fesyen
Shinawatra mengalu-alukan legenda peragaan itu di Bangkok bagi membincangkan cara membantu membangunkan industri fesyen Thailand.
![Selangor akan tubuh beberapa pusat AI tahun depan - Amirudin Selangor akan tubuh beberapa pusat AI tahun depan - Amirudin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739000056_AmirudinShari.jpg)
Selangor akan tubuh beberapa pusat AI tahun depan - Amirudin
Beberapa pusat kecerdasan buatan (AI) akan ditubuhkan di Selangor tahun depan sebagai langkah kerajaan negeri menyokong perkembangan teknologi yang sedang pesat membangun itu.
![Sultan Selangor, Tengku Permaisuri berangkat ke Majlis Penutup Tilawah Al-Quran Sultan Selangor, Tengku Permaisuri berangkat ke Majlis Penutup Tilawah Al-Quran](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738965863_SultanSelangor.jpg)
Sultan Selangor, Tengku Permaisuri berangkat ke Majlis Penutup Tilawah Al-Quran
Keberangkatan tiba baginda berdua disambut Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari.
![Selangor mulakan pengajian STEM berasaskan al-Quran tahun ini - MB Selangor mulakan pengajian STEM berasaskan al-Quran tahun ini - MB](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41738397768_AmiruddinShari.jpg)
Selangor mulakan pengajian STEM berasaskan al-Quran tahun ini - MB
Kerajaan Selangor akan mula menerapkan bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) berasaskan al-Quran di sekolah agama tahun ini.
![Isu pindah tanah: Selangor mungkin laksana audit, siasatan dalaman semua agensi Isu pindah tanah: Selangor mungkin laksana audit, siasatan dalaman semua agensi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737958951_tbAmirudinShari.jpg)
Isu pindah tanah: Selangor mungkin laksana audit, siasatan dalaman semua agensi
Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata langkah tersebut bagi menangani isu pindah milik tanah berkenaan secara menyeluruh.
![Kerajaan pastikan harga terus terkawal menjelang Tahun Baharu Cina - MB Selangor Kerajaan pastikan harga terus terkawal menjelang Tahun Baharu Cina - MB Selangor](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81737891387_tbawani.jpg)
Kerajaan pastikan harga terus terkawal menjelang Tahun Baharu Cina - MB Selangor
Orang ramai digesa untuk membuat laporan sekiranya terdapat peniaga yang masih ingkar, atau sengaja tidak mempamerkan harga jualan.
![Ada peguam subahat bantu sindiket pindah milik tanah di Selangor - MB Amirudin Ada peguam subahat bantu sindiket pindah milik tanah di Selangor - MB Amirudin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/61737872897_tbawani.jpg)
Ada peguam subahat bantu sindiket pindah milik tanah di Selangor - MB Amirudin
Siasatan menunjukkan mereka mengambil kesempatan membuat kegiatan tersebut sewaktu peralihan sistem manual data ke komputer, dan sewaktu tempoh penyelenggaraan sistem.
![SHP Batang Kali bukti usaha Kerajaan Selangor kurangkan jejak karbon - Amirudin SHP Batang Kali bukti usaha Kerajaan Selangor kurangkan jejak karbon - Amirudin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81737609361_TBAmirudin.jpg)
SHP Batang Kali bukti usaha Kerajaan Selangor kurangkan jejak karbon - Amirudin
Amirudin berkata, pembinaan loji hidrokuasa kecil ini membuktikan kemampuan negeri memimpin usaha menghasilkan penyelesaian tenaga yang lebih bersih dan hijau.
![Kes tipu pindah milik tanah: Kerajaan Selangor tanggung kerugian tinggi - Amirudin Kes tipu pindah milik tanah: Kerajaan Selangor tanggung kerugian tinggi - Amirudin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/41737608280_TBAmirudin.jpg)
Kes tipu pindah milik tanah: Kerajaan Selangor tanggung kerugian tinggi - Amirudin
Amirudin Shari menegaskan pertindihan ini menyebabkan kerajaan negeri terpaksa membayar ganti rugi kepada pihak terbabit.
![Selangor jadi negeri contoh kembang sektor berasaskan teknologi dan inovasi Selangor jadi negeri contoh kembang sektor berasaskan teknologi dan inovasi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41734337154_tbAmirudinShari.jpg)
Selangor jadi negeri contoh kembang sektor berasaskan teknologi dan inovasi
Program AI Trailblazers antara langkah strategik kerajaan negeri dalam mendukung Malaysia menjadi pesaing dalam ekonomi global.
![Selangor peruntuk lebih RM3 juta pelaksanaan Festival Turath Islami 2025 Selangor peruntuk lebih RM3 juta pelaksanaan Festival Turath Islami 2025](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/41735344891_TBberselawat.jpg)
Selangor peruntuk lebih RM3 juta pelaksanaan Festival Turath Islami 2025
Pelaksanaan berterusan festival merupakan antara usaha kerajaan negeri menyuburkan agama Islam di samping membangunkan sisi rohani rakyat.