DOHA: Liga Malaysia (Liga-M) dan Selangor FC menjadi sebutan, apabila Jordan mencipta sejarah layak ke final Piala Asia selepas menyingkirkan juara dua kali Korea Selatan 2-0, pada perlawanan separuh akhir di Stadium Ahmad Bin Ali di Al Rayyan, malam tadi.
Ia susulan empat pemain Jordan yang sedang dan pernah beraksi di Liga Super iaitu Noor Al-Rawabdeh yang merupakan pemain Selangor, Fadi Awad (PDRM FC), Yazan Al-Arab (bekas pemain Selangor) dan Mahmoud Al-Mardi (bekas pemain Kedah Darul Aman FC).
Al-Rawabdeh, Al-Arab dan Al-Mardi, masing-masing diturunkan semalam dan beraksi cemerlang ketika berdepan nama-nama yang bermain di Eropah, antaranya bintang Tottenham Hotspur Son Heung-min, Lee Kang-in (Paris Saint-Germain) dan Hwang Hee-chan (Wolverhampton Wanderers).
Manakala Awad memanaskan bangku simpanan dan tidak diturunkan pada perlawanan itu.
Pada aksi semalam, dua jaringan Jordan hadir pada separuh masa kedua, dengan Yazan Al-Naimat meletakkan pasukan di depan, sebelum gol Mousa Al-Tamari melengkapkan malam gemilang skuad bimbingan Hussein Ammouta, sekali gus membawa The Chivalrous ke final buat kali pertama.
Kekalahan itu menyaksikan Taegeuk Warriors bimbingan Jurgen Klinsmann, gagal dalam misi menamatkan penantian 64 tahun memenangi gelaran ketiga.
Di media sosial, rata-rata peminat bola sepak tanah air menyertai peminat global terutama di rantau ini, yang kagum dengan semangat juang tinggi barisan pemain Jordan antaranya Al-Arab, selepas mempamerkan karakter terpuji dalam merantai pergerakan Son dan rakan-rakannya.
Al-Arab yang kini beraksi bersama kelab Iraq Al Shorta, digantung seumur hidup Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) daripada terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak termasuk aktiviti pentadbiran, pengurusan dan kesukanan bola sepak, serta aktiviti yang bersampingan dengannya di Malaysia.
Ia kerana tindakan bek tengah berusia 28 tahun itu yang dilihat menyepak pengadil, susulan tidak berpuas hati kerana dilayangkan kad merah ketika perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia, antara Selangor dan Terengganu FC di Stadium MBPJ pada 24 Sept tahun lepas.
Menanti Jordan di final ialah antara juara tiga kali Iran dan juara bertahan Qatar, yang akan membuat perhitungan dalam satu lagi aksi separuh akhir di Stadium Al Thumama di sini, malam ini.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Feb 07 2024
Empat pemain Jordan yang sedang dan pernah beraksi di Liga Super iaitu Noor Al-Rawabdeh yang merupakan pemain Selangor, Fadi Awad (PDRM FC), Yazan Al-Arab (bekas pemain Selangor) dan Mahmoud Al-Mardi (bekas pemain Kedah Darul Aman FC). - Gambar fail
JDT di ambang kejuaraan, benam PDRM FC 4-0
Skuad kendalian Hector Bidoglio berada di puncak kedudukan liga dengan mengumpul 55 mata, sementara Selangor di tangga kedua dengan perbezaan 16 mata.
Mesir, Palestin bincang rancangan pemulihan Gaza “tanpa pindahkan penduduk Palestin”
Perbincangan berlangsung dalam satu mesyuarat di Kaherah antara Menteri Luar Mesir, Badr Abdelatty dan Perdana Menteri Palestin yang juga Menteri Luar, Mohamed Mustafa.
Pembangunan IKN dipantau elak pembaziran kos, perlu fokus banyak projek lain - Menteri
Agus Harimurti Yudhoyono berkata, semua kementerian sedang membuat penyesuaian untuk mengelakkan pembaziran kos.
Projek pembangunan semula Pasar Dato Keramat mula suku pertama 2025 - Dr Zaliha
Dr Zaliha minta DBKL menyegerakan bancian bagi memuktamadkan bilangan peniaga di kawasan Pasar Dato Keramat dalam tempoh dua minggu.
Rancangan Gaza Trump langgar undang-undang antarabangsa, kata Afghanistan
"Gaza adalah sebahagian daripada wilayah Palestin dan tiada sesiapa pun yang mempunyai kuasa untuk menentukan nasib penduduknya," kata Kementerian Luar Afghanistan
445,000 penjawat awam manfaat penggunaan Gen AI
Fasa pertama program itu yang diperkenalkan pada Disember 2024 adalah perintis untuk menguji integrasi AI dalam aliran kerja kerajaan.
Peperiksaan SPM: KPM laksana pengesanan awal pelajar berisiko cicir
Pengesanan awal tersebut membolehkan pihak sekolah membuat perancangan bagi melaksanakan intervensi yang bersesuaian.
Perang Dagang Global: Tonjolkan ASEAN sebagai rantau dagang stabil, adil - Penganalisis
ASEAN perlu menonjolkan kelebihannya sebagai sebuah rantau dagang yang stabil dan adil kepada semua negara-negara dunia yang mahu menjalankan perniagaan.
Pesawah harap harga lantai belian padi baharu bawa khabar gembira
Pesawah di negeri ini berharap harga lantai belian padi baharu yang akan diumumkan minggu depan membawa perkhabaran gembira kepada mereka.
UTM sedia menerajui pembangunan AI negara
Universiti Teknologi Malaysia sedia jadi peneraju pembangunan bidang teknologi kecerdasan buatan (AI) negara khususnya melibatkan institusi pengajian tinggi (IPT).
Prinsip pintu terbuka Cklamovski penting tetapi pemilihan pemain harus teliti - Pakar
Prinsip pintu terbuka Ketua Jurulatih Kebangsaan Peter Cklamovski yang memberi peluang sama rata kepada semua pemain mencerminkan visi progresifnya.
Vicente yakin Malaysia layak ke Piala Asia 2027
Vicente yakin skuad Harimau Malaya mampu layak ke Piala Asia 2027 meskipun berdepan cabaran sengit pasukan pilihan, Vietnam, pada saingan peringkat kumpulan kempen kelayakan tahun depan.
Kelayakan Piala Dunia: Indonesia sah ke pusingan ketiga, layak ke Piala Asia
Indonesia layak ke pusingan ketiga kelayakan Piala Dunia 2026 dan akan beraksi dalam Piala Asia 2027 selepas menewaskan Filipina 2-0 malam tadi.
Pan Gon kekal optimis Malaysia mampu cipta keajaiban
Jurulatih dari Korea Selatan berusia 55 tahun itu yakin dengan keupayaan pasukannya untuk memberikan impak ketika bertemu Taiwan.
Malaysia seri 1-1 dengan Kyrgyzstan pada kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027
Malaysia seri 1-1 dengan Kyrgyzstan pada aksi Kumpulan D pusingan kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 di Bishkek.
Harimau Malaya tewaskan Perak FC 1-0 dalam aksi pemanas badan
Ia sebagai persediaan menjelang dua perlawanan penting Kumpulan D pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027, bulan depan.
FAM puas hati keadaan padang SNBJ menjelang aksi Harimau Malaya, Taiwan
Permukaan padang SNBJ berada pada tahap terbaik menjelang perlawanan terakhir Kumpulan D pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2026/ Piala Asia 2027 antara Malaysia dan Taiwan.
Piala Asia: Malaysia tempah slot separuh akhir
Skuad hoki dalam dewan wanita kebangsaan mara ke separuh akhir Piala Asia 2024 selepas menundukkan Iran 4-2 pada saingan terakhir Kumpulan A di Chonburi, Thailand malam ini.
Piala Asia: Skuad hoki dalam dewan buru final untuk layak Piala Dunia
Subahan Kamal berkata skuad negara dilihat semakin mantap dengan gabungan pemain berpengalaman dan baharu untuk kejohanan berkenaan.
Harimau Malaya jumpa Oman pagi Jumaat
Skuad Harimau Malaya kendalian Kim Pan Gon telah menjalani Sesi Latihan Rasmi di stadium berkenaan pada Rabu.