LEWIS Hamilton mempersoalkan strategi Mercedes selepas hentian pit awal membebankannya dalam Grand Prix (GP) Amerika Syarikat (AS) awal pagi tadi yang menyaksikan pemburuan gelaran kelima kategori pemandu Formula Satu (F1) berlanjutan seminggu lagi.
Juara bertahan, Hamilton, berpeluang untuk merangkul kejuaraan pemandu di Austin, begitupun dia hanya mampu menamatkan saingan di tempat ketiga di depan seteru utamanya, Sebastian Vettel.
Sehubungan itu dia kini perlu menunggu sehingga perlumbaan di Mexico minggu depan bagi mengesahkan kemenangannya.
Vettel terbabas pada awal perlumbaan tetapi harapan Hamilton untuk merakam kemenangan diragut oleh keputusan pasukannya supaya masuk awal ke dalam hentian pit, ini bermakna dia perlu masuk sekali lagi pada penghujung saingan.
Kimi Raikkonen menikmati peluang keemasan itu apabila mencipta kemenangan pertamanya sejak 2013, sehubungan itu Hamilton tidak berasa senang dengan langkah tersebut.
"Laluan keluar dari hentian pit sangat sempit," kata Hamilton. "Namun, ketika saya melakukan hentian pit, ia memakan masa 12 saat -- ia terlalu jauh untuk dihambat.
"Saya tidak pasti bagaimana strategi ini berakhir seperti itu.
"Ia sentiasa sukar atas faktor jangka hayat tayar anda untuk membuat perubahan. Setelah anda melepaskan 12 saat, maka tiada ruang lagi untuk mengejar kedudukan.
"Saya masih sangat gembira kerana kami meraih kedudukan tiga terbaik, Ferrari menjuarai perlumbaan hujung minggu ini."
Begitupun, Hamilton mengakui dia menjangkakan keputusan yang lebih baik di Texas.
"Tahniah kepada Kimi, dia melaksanakan tugas yang hebat. Tiada kesilapan, dia mempunyai permulaan yang baik dan berjaya sepanjang masa," katanya.
"Max Verstappen (di tempat kedua) juga beraksi hebat, Pemilihan tayarnya sedikit lebih baik daripada kami pada akhirnya, jadi tidak hairanlah kami agak bergelut.
"Saya fikir kami akan bekerja dengan lebih baik lagi tetapi ini adalah yang terbaik yang kami dapat hasilkan.
"Sekurang-kurangnya baguslah kami meraih kedudukan yang baik tetapi kami perlu terus bekerja keras, terus berusaha untuk perlumbaan seterusnya."
Astro Arena
Mon Oct 22 2018
Kimi Raikkonen meraikan kejayaan di Grand Prix Amerika Syarikat, 21 Okt, 2018. Jerome Miron-USA TODAY Sports / REUTERS
'Gaza bukan milik Israel, Gaza milik Palestin' - Bekas PM Israel
Ehud Olmert tolak cadangan Donald Trump untuk "mengambil alih" Gaza.
Trump tandatangan perintah eksekutif kuasa sekatan terhadap ICC
Tindakan tersebut diambil susulan ICC mengeluarkan waran tangkap terhadap Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.
Perak larang penjualan, penggunaan minuman keras
Perak melarang penjualan dan penggunaan minuman keras di semua lokasi perarakan pedati semasa sambutan Thaipusam di Kuil Sri Subramaniar di Gunung Cheroh, Ipoh dari 10 hingga 12 Februari ini.
Ops Sapu: Imigresen berkas 28 PATI di 10 premis di Ipoh
Ops Sapu itu dilaksanakan di 10 premis di Ipoh bermula Selasa malam hingga Rabu pagi.
55 rumah diroboh dalam operasi koloni setinggan di Kota Kinabalu
Sebanyak 55 rumah setinggan dirobohkan dalam operasi perobohan koloni setinggan di Kota Kinabalu pada khamis bagi membanteras jenayah dan memastikan keselamatan serta keselesaan penduduk sekitar.
Penyeludupan tanaman hiasan bernilai rm1.25 juta tumpas
Pasukan Gerakan Am (PGA) briged tenggara menumpaskan kegiatan penyeludupan tanaman hiasan dari thailand apabila merampas sebuah lori yang membawa pelbagai jenis anak pokok bunga bernilai RM1.25 juta di Rantau Panjang pada Khamis.
Presiden Iran sahkan tidak bangunkan senjata nuklear
Presiden Iran, Masoud Pezeshkian, menegaskan Iran tidak mengejar senjata nuklear dan proses pengesahan adalah mudah. Kenyataannya dibuat selepas Donald Trump nyatakan hasrat perjanjian damai nuklear.
Belanda larang penjawat awam guna DeepSeek
Larangan itu dikenakan oleh Setiausaha Negara bagi Hubungan Kerajaan dan Digitalisasi, Zsolt Szabo, atas alasan kemungkinan aktiviti perisikan.
Marcelo umum bersara daripada bola sepak
Bekas bintang Real Madrid, Marcelo, pada Khamis mengumumkan persaraannya daripada bola sepak.
Menerusi akaun media sosialnya, beliau mengucapkan terima kasih dan berkata masih banyak untuk disumbangkan kepada bola sepak.
Menerusi akaun media sosialnya, beliau mengucapkan terima kasih dan berkata masih banyak untuk disumbangkan kepada bola sepak.
UNRWA berdepan ancaman kewujudan selepas larangan Israel
UNRWA terus beroperasi di Gaza meskipun diharamkan oleh Israel. Pesuruhjaya Philippe Lazzarini menegaskan agensi itu kekal memberi bantuan kepada pelarian Palestin walaupun berdepan tekanan global.
Hakim persekutuan AS sekat perintah Trump hapuskan kewarganegaraan melalui kelahiran
Seorang hakim persekutuan mengeluarkan perintah injunksi awal untuk menghentikan perintah eksekutif Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump untuk menamatkan hak kewarganegaraan kelahiran.
Kesan negatif prestasi eksport semikonduktor ke Amerika Syarikat minimum - Tengku Zafrul
MITI berpandangan risiko kesan negatif terhadap prestasi eksport semikonduktor ke Amerika Syarikat (AS) berikutan pelaksanaan tarif oleh Presiden AS Donald Trump adalah minimum buat masa ini.
Harga minyak mentah tidak menentu berikutan dasar Trump - BMI
BMI menjangka harga minyak mentah mengalami ketidaktentuan yang ketara dalam tempoh beberapa bulan berikutan pasaran mengambil kira impak dasar baharu AS.
AS deportasi 104 warga India dalam operasi ketat imigrasi Trump
Kumpulan pertama warga India yang dideportasi dari Amerika Syarikat (AS) tiba di negeri Punjab sebagai sebahagian daripada operasi ketat imigrasi pentadbiran Donald Trump terhadap pendatang haram.
Gencatan senjata Gaza: Trump akan berdepan lebih banyak tentangan selepas Jordan, Arab Saudi - Penganalisis
Amerika Syarikat dibawah kepimpinan Presiden Donald Trump akan berdepan dengan lebih banyak tentangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai isu Palestin.
Trump kembali kenakan 'tekanan maksimum' ke atas Iran
Langkah itu dibuat menjelang pertemuan Trump dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di White House.
Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS
Pada 8 pagi, mata wang tempatan naik kepada 4.4285/4480 berbanding dolar AS daripada 4.4400/4495 semalam.
“Amerika akan ambil alih Semenanjung Gaza dan urus dengan baik,” kata Donald Trump
"Kami akan mencipta pembangunan ekonomi yang akan menyediakan peluang pekerjaan dan perumahan tanpa had kepada penduduk di kawasan itu."
Malaysia perlu kembangkan pasaran dalam blok negara tidak dianggotai AS - Penganalisis
Malaysia perlu kembangkan aktiviti ekonomi dengan RCEP dan CPTPP yang tidak melibatkan Amerika Syarikat.
China lancar siasatan 'antitrust' ke atas Google
China melancarkan siasatan antitrust terhadap syarikat gergasi teknologi Amerika Syarikat (AS), lapor Sputnik/RIA Novosti, memetik Pentadbiran Negara China untuk Peraturan Pasaran pada Selasa.