KUALA LUMPUR: Selangor FC membelasah Perak FC 4-0 dalam aksi Liga Super 2023 di Stadium Perak, Ipoh , Perak malam tadi dan membawa pulang tiga mata berharga.
Turun dengan kesebelasan terbaik, anak buah Tan Cheng Hoe bagaimanapun hanya berhasil menembusi kubu Bos Gaurus memasuki lima minit terakhir sebelum wisel separuh masa pertama ditiup menerusi jaringan pemain import Colombia Ayron del Valle.
Berselang lima minit kemudian, penyerang kebangsaan Mohamad Faisal Abdul Halim menggandakan jaringan buat Gergasi Merah apabila bijak melepasi perangkap ofsaid pertahanan Perak sebelum menewaskan penjaga gawang T Shaheeswaran.
Bersambung babak kedua, Selangor terus melebarkan jaringan kepada 3-0, kali ini giliran pemain tengah Muhammad Mukhairi Ajmal mencetak nama selaku penjaring apabila rembatan padu daripada luar kotak penalti pada minit ke-51 gagal ditepis kemas Shaheeswaran.
Ayron kemudian terus menjadi duri dalam daging kepada pasukan tuan rumah apabila mudah menanduk masuk bola hantaran lintang dari sebelah kanan gawang dilakukan Mohd Nor Hakim Hassan pada minit ke-69 sekali gus menjadikan kedudukan 4-0 sehingga wisel penamat ditiup.
Dalam pada itu, Kelantan United FC terus hampa dalam misi memburu kemenangan sulung selepas 11 perlawanan Liga Super apabila tewas 1-3 di kepada Kuala Lumpur (KL) City FC di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Kelantan.
KL City membuka jaringan pendahuluan menerusi T Saravanan pada minit ke-17 diikuti Sean Giannelli pada minit ke-23 sebelum disudahi dengan gol ketiga jaringan Paulo Josue pada masa kecederaan manakala Kelantan United memperolehi jaringan sulung daripada Devid Silva pada minit ke-34.
Sementara itu, di Stadium Darul Makmur, Kuantan, Pahang menyaksikan Sri Pahang FC yang berada di kedudukan ketiga Liga Super terus memberikan cabaran sengit kepada Selangor di kedudukan kedua selepas mencatat kemenangan 1-0 ke atas Penang FC petang tadi.
Seawal babak permainan, kedua-dua pasukan dilihat tampil berhati-hati sambil mengatur gerak untuk merobek benteng pertahanan lawan.
Kelebihan bermain di halaman sendiri ternyata memberikan tuah buat Sri Pahang selepas meraih gol tunggal perlawanan hasil jaringan penalti Kpah Sherman pada minit ke-49 sekali gus berjaya mengelakkan pasukan itu keciciran tiga mata.
-- BERNAMA
Bernama
Sat May 20 2023

Pemain Selangor FC Mohamad Faisal Abdul Halim (dua, kanan) mengawal bola ketika bertemu Perak Fc dalam saingan Liga Super Malaysia 2023 di Stadium Perak, Ipoh, malam tadi. --fotoBERNAMA

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Polis Melaka galak penduduk daftar VSP
Polis Melaka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menggalakkan lebih ramai penduduk negeri ini mendaftar dalam aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

KDN kaji model perjanjian antarabangsa selesai isu pencerobohan nelayan Vietnam
KDN sedang mengkaji model kerjasama antarabangsa melibatkan eksplorasi hasil laut sebagai antara usaha menyelesaikan isu pencerobohan oleh nelayan Vietnam di perairan negara.
Individu pertama dibenar keluar hospital guna jantung titanium
Seorang lelaki berusia 40-an menjadi individu pertama dibenarkan keluar dari hospital setelah dipasang jantung tiruan sepenuhnya pada Rabu.
Doktor di Sri Lanka lancar mogok, tuntut keadilan mangsa rogol
Sekumpulan doktor di Sri Lanka melancarkan mogok sehari bermula pagi Rabu sebagai tanda solidariti terhadap seorang doktor wanita yang dipercayai dirogol ketika bertugas di Hospital Pengajar Anuradhapura pada Isnin.
Perkhidmatan stesen kereta api Quetta dihentikan buat sementara waktu
Penggantungan operasi ini bertujuan meningkatkan lagi keselamatan orang ramai susulan serangan ke atas sebuah kereta api penumpang dari Quetta ke Peshawar pada Selasa yang meragut beberapa nyawa.
Tujuh negara memenuhi piawaian kualiti udara WHO
Menurut firma pemantauan kualiti udara, Switzerland IQAir, Chad dan Bangladesh adalah negara paling tercemar di dunia pada 2024, dengan purata paras asap lebih 15 kali lebih tinggi daripada garis panduan WHO.
Duterte mungkin dipenjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup
Bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte mungkin menghadapi hukuman penjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup jika disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) atas tuduhan jenayah terhadap kemanusiaan berhubung perang dadah.

Remaja perempuan hilang selepas ditegur leka bermain telefon ditemukan selamat
Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang dilaporkan hilang selepas keluar dari rumah keluarganya di Seksyen 20 di sini, Ahad lepas ditemukan selamat di rumah rakannya di Kuala Terengganu.

Faisal Halim dedikasikan hatrik kepada penyokong Selangor
Hatrik itu menamatkan kemarau jaringan Faisal dalam saingan kompetitif sejak kembali beraksi selepas insiden simbahan asid pada Mei tahun lepas.

Yusri Che Lah akui ketangkasan Muhammad Aqil antara punca Perak FC gagal raih tiga mata di Manjung
Pemain terlalu gopoh dan tertekan untuk menjaringkan gol menjadi punca Perak FC gagal memanfaatkan kelebihan bermain di halaman sendiri.

‘Siuuu’ Faisal Halim kembali bergema, ledak hatrik bantu Selangor benam KDN
Selepas menempuh musim yang 'panjang,' Faisal Halim kembali menemui sentuhan jaringan apabila cemerlang meledak hatrik membantu Selangor FC membelasah KDN FC.

Liga Super: Victor puji semangat juang pemain muda KDA FC
Ketua jurulatih interim Kedah Darul Aman (KDA) FC Victor Andrag memuji persembahan pemainnya yang memberi tentangan sengit kepada KL City FC sebelum tewas 2-3 dalam aksi Liga Super.

Kelemahan benteng pertahanan halang TFC raih tiga mata penuh
Ketua jurulatih Terengganu FC (TFC) Badrul Afzan Razali mengakui kelemahan benteng pertahanan menjadi punca pasukannya gagal meraih tiga mata penuh pada aksi Liga Super menentang Sabah FC malam tadi.

Liga Super: Terengganu, Sabah sama liat kongsi satu mata
Terengganu FC sekadar kutip satu mata selepas seri 2-2 dengan Sabah FC pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin malam tadi.

Kuching City tambah derita Sri Pahang
Pasukan pelawat turun beraksi dengan mendahului 1-0 hasil jaringan Yuki Tanigawa pada minit ke-14.

Dakap 13 piala bersama, JDT hilang khidmat graduan Real Madrid juga pembantu Hector Bidoglio
Jurulatih kelahiran Argentina itu turut berterima kasih kepada Pemangku Sultan Johor atas peluang yang diberikan.

Kinoshi puji semangat juang skuad Red Giants
Katsuhito Kinoshi memuji anak buahnya yang mampu bertahan hingga wisel penamat untuk terikat tanpa jaringan di Stadium MBPJ malam tadi.

'Terima kasih TMJ, JDT untuk tujuh tahun'
Haziq Nadzli tidak lagi memegang status sebagai pemain pinjaman Harimau Selatan susulan dibenarkan beraksi berdepan JDT, Isnin lalu.