Beregu campuran negara, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing dan pasangan Vivian Hoo-Woon Khe Wei mengetuai cabaran negara mara ke pusingan kedua Terbuka Denmark manakala tiga wakil perseorangan lelaki tersingkir.
Tan-Lai mara selepas menundukkan pasangan bidan terjun Oliver Leydon Davis (New Zealand)-Gronya Somerville (Australia) di Odense Sports Park, dengan 23-21, 21-9.
Di pusingan kedua, mereka akan menentang pasangan China, Li Junhui-Bao Yixin yang meraih kemenangan percuma selepas satu lagi pasangan negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying menarik diri pada set kedua dengan keputusan 21-17, 4-5.
Vivian-Khe Wei pula terpaksa berhempas pulas mengalahkan lawan mereka, Kim Hye Rin-Yoo Hae Won dari Korea Selatan 6-21, 21-19, 21-16 untuk mara ke pusingan kedua beregu wanita.
Mereka kini akan berdepan pasangan adik beradik Gabriela Stoeva-Stefani Stoeva dari Bulgaria yang mengenepi Della Destiara Haris-Rosyita Eka Putri Sari dari Indonesia, 21-13, 12-21, 21-19.
Seorang lagi pemain negara, Sannatasah Saniru yang berganding dengan Nadia Fankhauser dari Switzerland bagi kategori beregu wanita mudah menewaskan beregu tuan rumah, Gabriella Boje-Cecilie Sentow 21-9, 21-19.
Menanti mereka di pusingan seterusnya adalah beregu tuan rumah, Kamilla Rytter Juhl-Christinna Pedersen yang juga pilihan kelima kejohanan.
Cabaran tiga wakil perseorangan lelaki negara, Chong Wei Feng, Iskandar Zulkarnain Zainuddin dan Zulfadli Zulkiffli bagaimanapun terkandas di pusingan pertama.
Wei Feng tewas kepada H. S Prannoy dari India 13-21, 21-19, 20-22 diikuti kekalahan Iskandar Zulkarnain kepada Rajiv Ouseph dari England 8-21, 21-17, 17-21 manakala Zulfadli kalah kepada pemain Perancis, Brice Leverdez 22-20, 12-21 14-21.
Jaguh negara, Datuk Lee Chong Wei pula akan membuka kempennya menentang pemain Hong Kong, Wei Nan lewat malam tadi.
Ini diikuti perlawanan beregu lelaki negara, Goh V Shem-Tan Wee Kiong yang bertemu beregu China, Liu Cheng-Zhang Nan dan Koo Kien Keat-Tan Boon Heong menentang beregu pilihan kelima Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo dari Indonesia. - Bernama
Bernama
Wed Oct 19 2016
Beregu campuran negara, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing dan pasangan Vivian Hoo-Woon Khe Wei mara ke pusingan kedua Terbuka Denmark. -Gambar fail
Sekatan terhadap ICC khianati sistem keadilan antarabangsa - Amnesty International
Setiausaha Agung Amnesty International Agnes Callamard mengecam perintah eksekutif Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump mengenakan sekatan terhadap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).
TEKUN RM100 juta: Selepas 14 hari dilancarkan, 143 usahawan India terima RM3.6 juta - Ramanan
Datuk Seri Ramanan Ramakrishnan berkata, jumlah tersebut telah disalurkan kepada usahawan yang memohon dana TEKUN Nasional.
Pempengaruh media sosial diingatkan tidak keterlaluan hasilkan kandungan - Fahmi
Pempengaruh media sosial diingatkan untuk berpada-pada dan tidak keterlaluan dalam menghasilkan kandungan semata-mata bagi mendapatkan tontonan, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.
AWANI Ringkas: Uniform celoreng tentera selaras amalan negara lain
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Cubaan curi dalam pesawat, lelaki warga asing ditahan
Polis menahan seorang lelaki warga asing berumur 52 tahun kerana disyaki terlibat dalam cubaan mencuri di dalam pesawat, semalam.
KPM tidak pernah benar syarikat, sindiket tawaran pinjaman masuk ke sekolah - Fadhlina
KPM tidak pernah membenarkan mana-mana syarikat swasta atau sindiket tawaran pinjaman oleh syarikat perunding kewangan masuk ke sekolah-sekolah.
Banjir Sabah, Sarawak: Baik pulih sekolah terjejas libatkan kos besar
Kementerian Pendidikan (KPM) menjangkakan kos membaik pulih keseluruhan sekolah dan premis yang mengalami kerosakan akibat banjir di Sabah dan Sarawak melibatkan jumlah perbelanjaan yang sangat besar.
Agrobank sasar 80,000 penyertaan bagi Kempen Mega Million 2.0
Agrobank menyasarkan penyertaan 80,000 peserta bagi Kempen Mega Million 2.0 yang berlangsung dari 1 November, 2024 hingga 31 Oktober, 2025.
Trump umum henti akses keselamatan dan taklimat risikan harian Biden
Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump pada Jumaat mengumumkan bahawa beliau menghentikan akses keselamatan bekas presiden Joe Biden serta menamatkan taklimat risikan hariannya, lapor Xinhua.
KDN kenakan perintah larangan tiga judul buku termasuk puisi masturbasi
Kerajaan mengenakan Perintah Larangan ke atas tiga judul penerbitan buku, berikutan dikhuatiri memudaratkan kemoralan masyarakat Malaysia.
Sistem pemarkahan 21 mata sudah bagus, tak perlu ubah - Rexy
Katanya, BWF sepatutnya memikirkan perkara yang lebih penting berbanding hanya menukar sistem pemarkahan untuk menjadikan sukan itu lebih kompetitif.
Konsistensi dan komitmen ramuan bergelar juara dunia - Herry
Katanya, ramuan itu tidak akan lengkap sekiranya tidak 'diadun' dengan disiplin serta semangat juang yang tinggi dalam kalangan pemain.
Jom kita kurang 'mengular' dalam Tahun Ular - Lee Chong Wei
Chong Wei antara yang bersuara agar BWF memperhalusi standard prosedur operasi (SOP) mengenai proses rawatan pemain di atas gelanggang.
'Ini semua salah faham' - Ini penjelasan Arif susulan didakwa seleweng wang di Kanada
Pada Isnin, tular dakwaan terhadap Arif yang didakwa melakukan penyelewengan wang mencecah nilai RM200,000 ketika berkhidmat Kanada.
Tonjol peningkatan ketara, dua finalis Masters Indonesia perbaharui ranking dunia
Man Wei Chong-Tee Kai Wun, menghampiri kelompok 10 terbaik dunia apabila naik satu anak tangga di tempat ke-12.
Fei-Din jadi model jenama pakaian antarabangsa
Juara Terbuka India itu mendapat durian runtuh selepas Lee Zii Jia turut diperkenalkan untuk sebuah jenama pakaian tempatan.
Wei Chong-Kai Wun juara Masters Indonesia
Beregu lelaki negara Man Wei Chong-Tee Kai Wun, mencipta kejutan apabila menewaskan pasangan pilihan tuan rumah Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto untuk merangkul gelaran juara Masters Indonesia.
Pearly-Thinaah naib juara Masters Indonesia
Pasangan ketujuh dunia itu terpaksa akur apabila tewas dalam aksi tiga set 12-21, 21-17, 18-21 dalam tempoh 74 minit kepada Hee Yong-Hye Jeon.
Masters Indonesia: Pilihan kedua, Pearly Tan-M Thinaah bawa cabaran Malaysia ke separuh akhir
Beregu wanita negara, Pearly Tan-M. Thinaah, membawa cabaran ke separuh akhir Kejohanan Badminton Masters Indonesia.
Tiada lagi beregu veteran, Ahsan nangis tinggalkan gelanggang buat kali terakhir
Gandingan beregu veteran Indonesia, Muhammad Ahsan-Hendra Setiawan, sah mengucapkan selamat tinggal kepada dunia badminton.