DOHA: Bekas pemain import Selangor FC Yazan Al-Arab berharap dapat kembali beraksi di Liga Malaysia (Liga-M) suatu hari nanti.
Bek tengah Jordan berusia 27 tahun itu turut berharap agar Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menarik balik penggantungan seumur hidup yang dikenakan terhadapnya susulan tindakan menyepak pengadil dalam satu aksi suku akhir tahun lepas.
Yazan yang turut membantu kemenangan 4-0 Jordan mengatasi Malaysia dalam aksi Kumpulan E saingan Piala Asia 2023 malam tadi berkata, beliau tidak menyimpan dendam sebaliknya berharap skuad Harimau Malaya bangkit dalam perlawanan berikutnya menentang Bahrain dan Korea Selatan nanti.
"Sejujurnya, apa yang berlaku sangat sukar untuk saya. Selepas perlawanan menentang Terengganu FC itu, tiga bulan berikutnya amat sulit, momen paling sukar dalam hidup kerana tidak dapat beraksi bersama pasukan kebangsaan dan terlepas sekurang-kurangnya lima aksi antarabangsa.
"Saya sangat sedih mengenai hukuman penggantungan itu. Saya harap, pada masa depan, mereka (FAM) dapat berikan saya peluang untuk kembali bermain di Malaysia sebab saya sayangkan peminat di Malaysia terutama penyokong Selangor," katanya ketika ditemui selepas perlawanan malam tadi.
Yazan yang kini beraksi bersama kelab Iraq, Al Shorta, digantung seumur hidup daripada terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak termasuk aktiviti pentadbiran, pengurusan dan kesukanan bola sepak serta aktiviti yang bersampingan dengannya di Malaysia.
Ia susulan tindakannya yang dilihat menyepak pengadil susulan tidak berpuas hati kerana dilayangkan kad merah ketika perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia antara Selangor FC dan Terengganu FC di Stadium MBPJ pada 24 Sept tahun lepas.
"Saya tahu saya melakukan kesalahan...apabila saya menonton video selepas perlawanan, saya katakan ia bukan saya...Saya harap pada masa depan semuanya akan baik sahaja," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Jan 16 2024
Bek tengah Jordan itu berharap agar Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menarik balik penggantungan seumur hidup yang dikenakan terhadapnya. - Instagram Yazan Al-Arab
Laporan portal berita mengelirukan, berniat jahat - Arifin Arif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Mohd Arifin Mohd Arif menafikan pendedahan sebuah portal yang mendakwa beliau menawarkan penyelesaian bagi menuduh mulut individu yang mendedahkan skandal rasuah melibatkan aktiviti perlombongan di Sabah.
1,500 anggota, pegawai PDRM ditugaskan di sekitar Batu Caves
Sebanyak 1,500 pegawai dan anggota polis kontinjen Selangor akan ditempatkan di sekitar Batu Caves bagi mengawal keadaan sempena sambutan Thaipusam, Selasa depan.
PAC panggil Loke bukan atas dasar politik - Mas Ermieyati
Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) terkejut dengan kenyataan Menteri Pengangkutan bahawa cadangan untuk memanggil Anthony Loke dianggap bermotifkan politik.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
Pengerusinya, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, badan siasatan itu adalah sebuah Jawatankuasa Pilihan ditubuhkan Majlis Dewan Rakyat yang bertindak secara profesional.
MAHAR kecam keras rancangan pemindahan rakyat Palestin
Malaysian Humanitarian Aid & Relief (MAHAR) dengan tegas menolak dan mengutuk rancangan pemindahan rakyat Palestin seperti dicadangkan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump.
Akaun aplikasi X Tun Dr Mahathir digodam
Aplikasi X milik bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu @chedetofficial digodam dan tidak dapat diakses pada Rabu.
Hamas tolak sekeras-kerasnya cadangan Trump
Pemimpin Kanan Hamas, Izzat el-Reshiq berkata pihaknya menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden Donald Trump ke atas Gaza.
Palestin milik rakyatnya, cadangan Trump dikecam
Cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump untuk mengambil alih Semenanjung Gaza mendapat tentangan rakyat Palestin dan menyifatkan ia pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.
Lawatan Mirziyoyev perkukuh hubungan Malaysia-Uzbekistan - PM Anwar
Anwar turut menzahirkan keyakinan bahawa lawatan Mirziyoyev itu mampu memberi manfaat yang maksimum kepada Malaysia serta rakyat.
11 terbunuh, lima cedera tembakan di pusat pendidikan di sweden
Sekurang-kurangnya 11 terbunuh dalam kejadian tembakan di pusat pendidikan Risbergska, Orebro Sweden pada Selasa.
AS hantar pesalah migran ke Guantanamo Bay, Trump perluas kem tahanan
Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat membawa migran yang ditahan telah mendarat di Guantanamo Bay, Cuba pada Selasa.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Menurut pegawai tenteranya, Presiden Donald Trump merancang untuk menggunakan pangkalan tentera laut di Cuba bagi menempatkan puluhan ribu migran yang ditahan.
Tendang pengadil: FAM tetap perlu hukum Yazan
FAM tetap perlu mengenakan hukuman terhadap bekas tonggak pertahanan Selangor FC, Yazan Al-Arab biarpun pemain itu telah ditamatkan kontrak kelab tersebut.
Tendang pengadil: Selangor FC tamatkan khidmat Yazan Al-Arab
Selangor FC berkata, pihaknya telah menjalankan satu prosiding tatatertib melibatkan insiden berkenaan sebelum keputusan itu dibuat.
'Pemain kena profesional'
Noor Azman berkata, pemain dan pegawai punyai saluran yang betul untuk membuat laporan sekiranya tidak puas hati dengan keputusan pengadil.
Tendang pengadil, Yazan minta maaf
Pertahanan Selangor FC, Yazan Al-Arab memohon maaf selepas tindakannya menendang pengadil ketika perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada Ahad.
Tendang pengadil: Selangor FC mungkin terlepas khidmat Yazan
Tonggak pertahanan import kelahiran Russeifa, Jordan berusia 27 tahun itu dijangka berdepan hukuman berat selepas dengan sengaja menendang pengadil perlawanan Mohd Hasrol Mohd Amir.