XAI merupakan syarikat memfokuskan kecerdasan buatan yang dimiliki oleh Elon Musk.
Produknya juga diintegrasikan bersama media sosial X, dan salah satu penawaran yang disediakan adalah sebuah chatbot berasaskan kecerdasan buatan dan dikuasakan data terkini melalui X, dinamakan Grok.
Terbaharu, diumumkan xAI berjaya meraih suntikan dana pelaburan berjumlah AS$6 bilion daripada sejumlah pihak, termasuk Sequoia Capital, Prince Alwaleed Bin Talal and Kingdom Holding, dan beberapa pihak yang lain.
Elon Musk turut mengatakan nilai syarikat xAI kini adalah AS$18 bilion – menjadikan ia antara syarikat memfokuskan kecerdasan buatan yang bernilai tinggi.
Selari dengan pelaburan ini juga, xAI mengumumkan akan berkongsi berkenaan sejumlah perkembangan baharu dan kemas kini produk dalam beberapa bulan lagi. -Amanz
Amanz
Tue May 28 2024
![xAI Milik Elon Musk raih suntikan dana pelaburan berjumlah AS$6 bilion xAI Milik Elon Musk raih suntikan dana pelaburan berjumlah AS$6 bilion](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-07/61689226648_ELONMUSKXAI.jpg)
Elon Musk turut mengatakan nilai syarikat xAI kini adalah AS$18 bilion – menjadikan ia antara syarikat memfokuskan kecerdasan buatan yang bernilai tinggi. -Gambar fail
![AS tangguh perkembangan rancangan damai Ukraine, ambil kira pendapat NATO AS tangguh perkembangan rancangan damai Ukraine, ambil kira pendapat NATO](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739262588_tbDonaldTrump.jpg)
AS tangguh perkembangan rancangan damai Ukraine, ambil kira pendapat NATO
Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menangguhkan perkembangan rancangan untuk menyelesaikan konflik Ukraine bagi mengambil kira pendapat sekutu-sekutu Eropah, lapor Sputnik/RIA Novosti.
Pantau Agenda Reformasi: Malaysia gagal catat kemajuan dalam Indeks Persepsi Rasuah
Dengan skor 50 mata, Malaysia berada di tangga ke-57 dalam Indeks Persepsi Rasuah 2024, kekal di posisi sama seperti 2023. Apa faktor negara gagal mencatat kemajuan dan bagaimana kita memastikan situasi bertambah baik bergerak ke hadapan? Ikuti temu bual bersama Presiden Transparency International Malaysia, Dr Muhammad Mohan.
![Polis yakin suspek kes tembak Setia Alam ditahan dalam masa terdekat Polis yakin suspek kes tembak Setia Alam ditahan dalam masa terdekat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739262284_TembakSetiaAlam.jpg)
Polis yakin suspek kes tembak Setia Alam ditahan dalam masa terdekat
Polis Diraja Malaysia (PDRM) yakin suspek kes tembakan di sebuah pusat beli-belah di Setia Alam, Sabtu lepas akan ditahan dalam masa terdekat.
![Enam individu disiasat muat naik kandungan palsu, jelik berkaitan Agong - MCMC Enam individu disiasat muat naik kandungan palsu, jelik berkaitan Agong - MCMC](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71739262166_HinaAgong.jpg)
Enam individu disiasat muat naik kandungan palsu, jelik berkaitan Agong - MCMC
MCMC melakukan siasatan terhadap enam individu yang dipercayai telah memuat naik kandungan berunsur palsu dan jelik melibatkan Yang di-Pertuan Agong.
AWANI Ringkas: Malaysia dan Turkiye semakin erat
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
![Malaysia-Turkiye senada kecam Israel, desak dunia iktiraf Palestin sebagai ahli PBB - Anwar Malaysia-Turkiye senada kecam Israel, desak dunia iktiraf Palestin sebagai ahli PBB - Anwar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739262702_TBAnwarIbrahim.jpg)
Malaysia-Turkiye senada kecam Israel, desak dunia iktiraf Palestin sebagai ahli PBB - Anwar
Malaysia dan Turkiye senada dalam memperjuangkan nasib Palestin, dan sentiasa komited ke arah pendamaian, keselamatan dan bantuan kemanusiaan untuk penduduk negara itu.
![Penganjur bazar Ramadan, Aidilfitri jangan tekan peniaga - Aminuddin Penganjur bazar Ramadan, Aidilfitri jangan tekan peniaga - Aminuddin](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/51712038335_TBbazarRamadanj.jpg)
Penganjur bazar Ramadan, Aidilfitri jangan tekan peniaga - Aminuddin
Keadaan itu akan membebankan peniaga sekali gus memberi kesan terhadap harga jualan yang mungkin terpaksa ditanggung pembeli.
![Pemindahan paksa rakyat Gaza adalah penghapusan etnik dan tidak boleh diterima - Mohamad Hasan Pemindahan paksa rakyat Gaza adalah penghapusan etnik dan tidak boleh diterima - Mohamad Hasan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-10/51728377712_TBTokMat.jpg)
Pemindahan paksa rakyat Gaza adalah penghapusan etnik dan tidak boleh diterima - Mohamad Hasan
Datuk Seri Mohamad Hasan menyuarakan pendirian itu ketika dihubungi rakan sejawatnya dari Iran, Seyyed Abbas Araghchi pada Isnin.
![Pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berkuat kuasa hari ini - MCMC Pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berkuat kuasa hari ini - MCMC](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739262150_MCMC.jpg)
Pindaan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berkuat kuasa hari ini - MCMC
Hal ini sekali gus memberikan perlindungan lebih baik kepada pengguna, terutamanya kanak-kanak dan keluarga.
![China bersedia tingkatkan kerjasama dengan pelbagai pihak dalam bidang AI China bersedia tingkatkan kerjasama dengan pelbagai pihak dalam bidang AI](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/81736871469_TBAI.jpg)
China bersedia tingkatkan kerjasama dengan pelbagai pihak dalam bidang AI
China komited merancakkan landskap pembangunan yang terbuka, inklusif dan saling menguntungkan dalam bidang AI.
![Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you” Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you”](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739236340_SamAltman.jpg)
Elon Musk tawar beli OpenAI hampir AS$100 Billion, Sam Altman kata “no thank you”
Reaksi Sam Altman kepada Musk: "Tapi kami sudi beli Twitter dengan harga AS$9.74 bilion jika anda mahu."
![Musk akan diarahkan cari penipuan dan salah guna berbilion dolar di Washington - Trump Musk akan diarahkan cari penipuan dan salah guna berbilion dolar di Washington - Trump](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/81732680289_ElonMusk.jpg)
Musk akan diarahkan cari "penipuan dan salah guna" berbilion dolar di Washington - Trump
Trump akan mengarahkan Elon Musk, Ketua Jabatan Kecekapan Kerajaan (DOGE), untuk mengenal pasti "ratusan bilion dolar penipuan dan salah guna" di Washington.
![Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61738711886_ErrolMusk.jpg)
Bapa Elon Musk dakwa atur panggilan anaknya dengan pemimpin Afrika Selatan
Errol Musk yang menetap di Afrika Selatan jadi perantara anaknya dan Presiden Cyril Ramaphosa dalam diplomasi tertutup.
![PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/71738703766_elonmuskIsrael.jpg)
PM Israel jumpa Elon Musk sebelum bertemu Presiden Donald Trump
Walaupun tidak memegang sebarang jawatan rasmi dalam kerajaan AS, namun, Musk sangat berpengaruh dalam pentadbiran Trump.
![Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024 Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737453660_tbElonMusk.jpg)
Elon Musk belanja lebih RM1.3 bilion untuk Pilihan Raya Presiden AS 2024
'Pelaburan' Musk telah memberikannya akses tanpa precedent (duluan) kepada pentadbiran baharu Presiden AS.
![Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik” Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik”](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/51737860800_DonaldTrumpKeirStar.jpg)
Trump puji Perdana Menteri Keir Starmer “lakukan kerja yang sangat baik”
Bagaimanapun, sekutu Trump, Elon Musk mengkritik Starmer dan beberapa kali mendesak agar beliau disingkirkan daripada jawatan PM UK.
![Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71735816852_tbElonMusk.jpg)
Musk pertikai laporan beliau tidak berpuas hati dengan perniagaan X
Elon Musk dilaporkan tidak berpuas hati dengan perniagaan platform dalam taliannya, X.
![Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/71737442436_TBELONMUSKHAND.jpg)
Elon Musk bikin kecoh, buat tabik Nazi
Musk dikecam gara-gara membuat isyarat tangan menyerupai tabik Nazi ketika berucap pada majlis angkat sumpah Presiden baharu Amerika Syarikat, Donald Trump.
![Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-12/81733218525_ElonMuskjpg.jpg)
Musk janji atasi isu IT kerajaan AS, akui lebih sukar daripada melancarkan roket ke orbit
Elon Musk berjanji pada Sabtu untuk membantu pentadbiran baharu Amerika Syarikat (AS) memperbaiki sistem teknologi maklumat (IT) kerajaan.
![SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/71672115339_ElonMusk.jpg)
SEC AS saman Musk berkaitan pengambilalihan Twitter
Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat umum bahawa ia menyaman jutawan Elon Musk berkaitan pengambilalihan Twitter.