Thu Jan 28 2021


P Thanabalan melakukan proses sanitasi di kuil Arulmigu Balathandayuthapani di Jalan Kebun Bunga, George Town, yang sunyi sepi kerana ditutup untuk orang awam ekoran PKP, 26 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

Petugas kebersihan kuil R Murugan mengemop lantai dengan cairan nyah kuman sebagai langkah membendung penularan COVID-19 ketika tinjauan di Kuil Sri Balathandayuthapani, Seremban, 26 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

K Jegan menyiram air pada bunga jualannya agar kelihatan segar ketika tinjauan sempena persediaan penganut Hindu menyambut perayaan Thaipusam di Pasar Besar Seremban, 27 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

Pedati perak yang berusia lebih 100 tahun membawa arca Dewa Murugan melalui Jalan Transfer semasa mengadakan perarakan sejauh 7 kilometer di George Town, 27 Jan. 2021. --fotoBERNAMA

Pergerakan pedati sempena sambutan Thaipusam dari Kuil Sri Maha Mariamman, Jalan Tun HS Lee ke Kuil Sri Subramaniaswamny di Batu Caves, diiringi Polis Diraja Malaysia, bermula jam 3 pagi hingga 6 pagi, 27 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

Tanabakiyam Subaramaniam melakukan upacara keagamaan sempena Hari Thaipusam di hadapan Kuil Sri Subramaniar di Gunung Cheroh, Ipoh, 28 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

M Ramachandran (tiga, kanan) bersama isteri S Nalini (dua, kanan) dan empat anak mengadakan upacara keagamaan sempena Hari Thaipusam di rumah mereka di Taman Silibin Ria, Ipoh, 28 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

G Parumal (dua kanan) dan keluarga melakukan upacara keagamaan semasa meraikan Thaipusam secara sederhana di kediamannya di Taman Permai Sungai Buaya, Banting, 28 Jan, 2021. --fotoBERNAMA

150,000 pelawat dijangka berkunjung ke Jambatan Angkat tahun ini
Sejak mula beroperasi pada 2019, Jambatan Angkat yang dibina dengan kos RM249 juta telah menerima 595,579 pelawat dari dalam dan luar negara.

Kerajaan AS guna alat pengesan pembohongan terhadap pegawainya
Ujian poligraf akan digunakan oleh Kementerian Dalam Negeri AS terhadap pegawainya untuk mengesan kebocoran maklumat dalaman.

Pemalam pada Google Gemini kini disenaraikan sebagai 'Aplikasi'
Ini bermakna, setiap kali anda menyeru dan meminta Gemini melakukan sesuatu, ia tidak lagi mengakses pemalam tetapi terus mengakses aplikasi.
PM syukur LHDN kekal berintegriti kutip hasil negara
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berasa bersyukur dan bertuah kerana LHDN berjaya mempertahankan integriti dalam menjalankan tanggungjawab mengutip hasil negara.
"Jangan diremehkan kerana selalunya, penguatkuasa termasuk pengurusan tentu tidak ada keberanian sekiranya mereka tahu tanggungjawab disempurnakan itu tidak mendapat dukungan oleh pimpinan," katanya.
"Jangan diremehkan kerana selalunya, penguatkuasa termasuk pengurusan tentu tidak ada keberanian sekiranya mereka tahu tanggungjawab disempurnakan itu tidak mendapat dukungan oleh pimpinan," katanya.

Vietnam sasar bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua pada 2035
Vietnam merancang untuk menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua bagi semua pelajar menjelang tahun 2035.

Angka korban akibat ribut di selatan Argentina meningkat kepada 15
Sekurang-kurangnya 1,450 penduduk telah dipindahkan, manakala 100 lagi dilaporkan hilang.

KPDN Kedah tawar 36,000 insentif e-dompet di Bazar Ramadan Rahmah
KPDN Kedah menawarkan 36,000 insentif e-dompet untuk direbut pengunjung di enam lokasi Bazar Ramadan Rahmah (BRR) 2025 di seluruh negeri.

Rubio lawat Arab Saudi, Kanada bincang mengenai Ukraine, keselamatan global
Rubio dijadual memulakan lawatannya ke Jeddah pada Isnin selama tiga hari dan akan bertemu rakan sejawatannya dari Ukraine.
LHDN kutip peningkatan hasil RM1.46 bilion - PM Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin dengan memperbaiki tata kelola, mempertahankan semangat dan disiplin serta memperkenalkan instrumen baharu seperti e-Invoice, hasil negara akan melonjak tinggi.
"Kita tahu negara itu berkembang, sistem itu mantap tetapi masih ada ruang kelemahan dan kebocoran. Dan saya bangga hasil prestasi hasil menunjukkan ada semangat, dorongan, keupayaan dan pimpinan menyempurnakan tanggungjawab," katanya.
Beliau berkata mana-mana pihak terutamanya golongan 'maha kaya' tidak diberi ruang terlepas daripada memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat dan warganegara dengan membayar cukai.
"Kita tahu negara itu berkembang, sistem itu mantap tetapi masih ada ruang kelemahan dan kebocoran. Dan saya bangga hasil prestasi hasil menunjukkan ada semangat, dorongan, keupayaan dan pimpinan menyempurnakan tanggungjawab," katanya.
Beliau berkata mana-mana pihak terutamanya golongan 'maha kaya' tidak diberi ruang terlepas daripada memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat dan warganegara dengan membayar cukai.

Keazaman politik, insentif industri, dasar penting perkasa peranan wanita
Walaupun kerajaan telah melaksanakan pelbagai program, kekurangan keterlibatan wanita pada peringkat pembuat dasar perlu diberi perhatian.