KUALA LUMPUR: Batik bukan sekadar seni kraf tangan dengan nilai estetika tinggi, malah motif ditampilkan diibaratkan identiti dan budaya rakyat Malaysia.
Sehubungan itu, jenama pakaian Kapten Batik Marina 22 membawakan rekaan batik moden diinspirasi dari keajaiban hidupan laut untuk koleksi musim bunga.
Pengasasnya, Ekram Faiz dan Farhan Omar memaklumkan pemilihan nama ‘Marina’ sebagai tanda cinta dan penghargaan terhadap keindahan laut di Malaysia.
"Potongan klasik kemeja bagi kegunaan harian lelaki dan wanita, kami ketengahkan lakaran yang mengambil kira aspek ketenangan pada mata yang memandang.
"Barisan pereka mengambil inspirasi daripada nukilan popular barat “Dance with the waves, move with the sea, let the rhythm of the water set your soul free”.
"Inspirasi yang terhasil daripada koleksi Marina 22, menceritakan peralihan lakaran ke arah spektrum baharu dari koleksi sebelum ini,” kata pengasas dalam sebuah kenyataan media.
Bagi siri Nusantara, cetusan idea terhasil daripada rekaan bunga karang. Keunikan corak yang terhasil berpandukan hidupan yang tinggal di dalam lautan dan mempunyai struktur liang yang membenarkan air mengalir.
Salah satu corak daripada siri masterpiece adalah Palladian Medley dalam penataan warna Aegean Blue manakala Mardhana daripada siri Maharaja memperlihatkan pengolahan kontemporari cengkerang di persisiran pantai melalui bentuk-bentuk serta tekstur unik.
Daripada koleksi ini, Kapten Batik berharap dapat memupuk pemikiran serta kesedaran terhadap memulihara hidupan laut demi masa depan negara.
Faida Rahim
Sat Dec 10 2022
Ekram Faiz dan Farhan Omar memaklumkan pemilihan nama Marina sebagai tanda cinta dan penghargaan terhadap keindahan laut di Malaysia- Kapten Batik
AS tarik diri, Mesyuarat Lembaga Eksekutif WHO dijangka berlangsung dalam suasana krisis
Mesyuarat Lembaga Eksekutif Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Isnin dijangka berlangsung dalam suasana krisis berikutan kesan daripada keputusan Amerika Syarikat (AS) untuk menarik diri.
Anak dituduh bunuh ibu direman tujuh hari
Seorang lelaki dipercayai membunuh ibu kandungnya di Pangsapuri Seri Orkid, Butterworth pada Jumaat lalu direman tujuh hari.
Panama akan tamatkan penyertaan Inisiatif Jalur dan Laluan China - Presiden
Kerajaan Panama tidak akan memperbaharui memorandum persefahaman dengan China berkaitan Inisiatif Jalur dan Laluan, kata Presiden Jose Raul Mulino.
[TERKINI] PM nafi naik 14 peratus kadar tarif elektrik
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan dakwaan tarif elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus, bermula Julai ini.
Tarif elektrik naik 14 peratus tidak benar - PM
Dakwaan bahawa tarif asas elektrik di Semenanjung akan meningkat 14 peratus pada Julai ini adalah tidak benar, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif - Maybank IB
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif berikutan rantau ini masih berada di peringkat awal kitaran pembinaan pusat data, menurut Maybank Investment Bank (IB) Bhd.
Tiga maut seorang hilang, bot Basarnas Indonesia meletup di perairan Tidore
Sebuah bot milik Basarnas meletup di perairan Gita, Pulau Tidore, Maluku Utara pada Ahad malam, mengorbankan tiga nyawa manakala seorang lagi dilaporkan hilang.
Bekas penumpang Diamond Princess kenang 5 tahun wabak COVID-19
Bekas penumpang kapal persiaran Diamond Princess pada Isnin meletakkan bunga di Pelabuhan Yokohama bagi mengenang 13 orang yang meninggal dunia akibat wabak COVID-19 di atas kapal itu.
Rayuan kerajaan berhubung pelarasan pencen ATM diputuskan pada 6 Mei
6 Mei ditetap sebagai tarikh keputusan berhubung rayuan mengenai keputusan yang memihak kepada pelarasan pencen pesara ATM yang bersara sebelum 1 Jan 2013.
Trump hentikan bantuan kepada Afrika Selatan
Presiden Amerika Syarikat Donald Trump pada Ahad berkata bahawa beliau akan menghentikan bantuan kepada Afrika Selatan.
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif - Maybank IB
Prospek permintaan pusat data di ASEAN kekal positif berikutan rantau ini masih berada di peringkat awal kitaran pembinaan pusat data, menurut Maybank Investment Bank (IB) Bhd.
Malaysia dalam posisi kukuh galakkan kerjasama global bina semula Gaza - Penganalisis
Penganalisis percaya Malaysia mampu memainkan peranan untuk mengajak lebih banyak negara bekerjasama dalam membantu pembangunan semula Gaza melalui pendekatan diplomasi.
Malaysia kaji impak platform AI Deepseek kepada negara - Gobind Singh
Kerajaan sedang mengkaji impak platform kecerdasan buatan (AI) sumber terbuka DeepSeek China terhadap Malaysia, kata Menteri Digital Gobind Singh Deo.
Malaysia bekerjasama dengan Jepun di bawah kerangka CEAPAD untuk pembinaan semula Gaza
Komitmen ini selaras dengan kenyataan Perdana Menteri mengenai keperluan mendesak untuk mempercepat usaha pembinaan semula Gaza dan Palestin.
Kedudukan geopolitik Malaysia amat signifikan bantu bangun semula Gaza - IKIM
Dalam konteks geopolitik, Malaysia berada dalam kedudukan strategik untuk menjalin kerjasama erat dengan negara-negara anggota OIC.
Malaysia diiktiraf lima negara utama aktif wakaf al-Quran peringkat global
Malaysia kini diiktiraf sebagai antara lima negara utama yang aktif dalam wakaf al-Quran peringkat global, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
GPI tafsirkan sumbangan suri rumah dalam bentuk kewangan - Penganalisis
Penunjuk Kemakmuran Tulen (GPI) memberikan gambaran menyeluruh mengenai produktiviti negara dengan mengambil kira aktiviti ekonomi dan selainnya.
Malaysia akan bantu permudah Timor-Leste sertai perjanjian ekonomi ASEAN
Malaysia, sebagai pengerusi ASEAN tahun ini akan membantu mempermudah Timor-Leste untuk menyertai perjanjian ekonomi ASEAN.
Kepengerusian ASEAN: Fahmi harap laporan media Malaysia sampai kepada semua media ASEAN
Liputan media sekarang berjalan dengan baik sambil keutamaan diberikan kepada sidang kemuncak.
Malaysia catat 27.9 juta ancaman dalam talian pada 2024 - Kaspersky
Syarikat keselamatan siber global Kaspersky mengesan dan menyekat 27.9 juta ancaman web di Malaysia pada tahun lepas, menokok sebanyak empat peratus daripada 2023.