MICROSOFT sedang aktif mengembangkan Copilot ke lebih banyak digital dan fizikal kerana masa hadapan sekarang semuanya berkaitan dengan AI generatif.
Satu yang kita masih tidak lihat Microsoft lakukan adalah AI dalam permainan video dan ini akan berubah tidak lama lagi.
Ubisoft telah pun menguji AI untuk menghasilkan dialog watak NPC. Mereka turut telah berjaya melakukan demo apabila pemain berinteraksi dengan NPC AI ini.
Dengan Microsoft yang mula mengiklankan pekerjaan kosong bagi jawatan Pengarah Kanan Sains Gunaan Permainan AI, kita mungkin akan melihat pesaing baharu untuk AI dalam permainan video.
Jawatan Microsoft tawarkan ini adalah untuk menguruskan pasukan sains gunaan dan data bagi pembelajaran model asas yang permainan perlukan.
Jawatan ini akan bekerjasama dengan pasukan studio permainan dan pelbagai platform lain, serta membangunkan sistem AI dan pembelajaran mesin untuk melahirkan platform generasi baharu dan pengalaman bermain lain.
Kita mungkin akan melihat NPC AI Xbox atau Copilot yang boleh menjadi pembantu kepada pemain.
Bila ia akan diperkenalkan masih belum pasti. Ia pasti akan mengambil masa beberapa tahun atau mana tahu konsol Xbox generasi baharu nanti adalah Xbox AI? -Amanz
Amanz
Mon Mar 25 2024

Kita mungkin akan melihat NPC AI Xbox atau Copilot yang boleh menjadi pembantu kepada pemain. -Amanz

KKM tidak bercadang perluas pelaksanaan pemanjangan waktu operasi klinik kesihatan
Berdasarkan pelaksanaan EH di beberapa klinik terpilih ketika ini, didapati langkah itu tidak banyak menyelesaikan masalah kesesakan terutama di zon hijau.
Malaysia bakal punyai syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways
Malaysia bakal menyaksikan kemunculan syarikat penerbangan baharu, Ascend Airways Malaysia, yang dijangka memulakan operasi menjelang akhir 2025 dengan enam pesawat Boeing.
[TERKINI] Gaji parlimen RM40,000 tak kan boleh miskin
Perdana Menteri menyifatkan pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Seri Muhyiddin Yassin sebagai hero jalanan yang hanta pandai mencetuskan sesuatu isu.

Sekolah di China mula perkenal mata pelajaran kecerdasan buatan tahun ini
China akan memperkenalkan mata pelajaran AI di sekolah mulai September untuk menjadi peneraju teknologi.

'Ada pendedahan nanti' - Along Cham mahu sahkan lafaz cerai taklik, Afreena enggan tangguh
Along enggan mengulas lanjut mengenai pelanggaran taklik untuk tidak membuka aib rumah tangga, sementara Afreena berharap proses berjalan lancar tanpa penangguhan.
AWANI Ringkas: Kerjasama Institusi Pondok
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

'Saya dah tunggu setahun untuk keputusan ini' - Sarah Yasmine tuntut RM875,000 daripada Aliff Aziz
Sarah juga memberi tempoh tujuh hari kepada Aliff untuk melunaskan jumlah yang diminta atau bersedia menghadapi tindakan lanjut.
Tangan wanita melecur 'power bank' meletup dalam MRT
Alat pengecas telefon bimbit atau 'power bank' meletup sebelum terbakar dalam Transit Aliran Massa (MRT) di Singapura hingga menyebabkan tangan seorang wanita melecur.
Angka korban akibat ribut di selatan Argentina meningkat kepada 15
Angka korban akibat ribut kencang yang melanda bandar pelabuhan Bahia Blanca di selatan Argentina pada Jumaat meningkat kepada 15 orang dan dijangka akan terus meningkat.

Lady Gaga buat 4 konsert di Stadium Nasional Singapura pada Mei 2025
Singapura akan menjadi satu-satunya destinasi di rantau Asia bagi Lady Gaga dalam konsert jelajahnya kali ini.

Skype tamat operasi 5 Mei, pengguna digalakkan beralih ke Microsoft Teams
Aplikasi Skype bakal menamatkan operasinya pada 5 Mei ini selepas 21 tahun beroperasi.

Microsoft mula tawarkan aplikasi Copilot untuk macOS
Aplikasi ini menawarkan ciri seperti menjana teks, imej, berbual dengan chatbot AI, dan melakukan kajian.

Oracle, Microsoft dilapor dalam perbincangan untuk ambil-alih operasi TikTok
Bytedance disasar mempunyai pegangan minoriti pada syarikat baharu TikTok, sementara Oracle uruskan algoritma, kemas kini perisian dan sebagainya.

MCMC, Microsoft bincang pelesenan LinkedIn - Fahmi
Perbincangan sedang berjalan antara MCMC dan Microsoft yang merupakan pemilik Linkedln mengenai pelesenan platform media sosial itu.

Meta dalam proses akhir peroleh lesen kelas ASP - Fahmi
Syarikat induk Facebook dan Instagram itu sedang menyiapkan dokumentasi untuk memenuhi keperluan perundangan khas sebagai sebahagian daripada proses pelesenan itu.

Microsoft umum tamat sokongan aplikasi Office untuk Windows 10 pada Okt 2025
Pengguna Microsoft 365 digalakkan naik taraf ke Windows 11.

Microsoft rancang labur AS$80 bilion untuk pusat data AI pada fiskal 2025
Microsoft merancang untuk melabur hampir AS$100 bilion bagi pembangunan pusat data berasaskan AI pada tahun fiskal 2025.

Kurangkan kebergantungan pada OpenAI, Microsoft tambah model AI lain kuasakan CoPilot
Selain mengurangkan kebergantungan, langkah ini juga dilihat sebagai usaha untuk mengurangkan kos oleh Microsoft.

Ketua Microsoft Gaming sahkan konsol mudah alih Xbox sedang dibangunkan
Konsol mudah alih ini dijangka diperkenalkan dalam masa beberapa tahun lagi.

Microsoft bina pusat data guna kayu balak untuk kurangkan jejak karbon
Walaupun kayu CLT ini lebih mahal berbanding konkrit dan besi, ia jauh lebih ringan dan mudah untuk membangunkan struktur bangunan.