Penganut beragama Hindu mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk berkunjung ke Little India, Brickfields bersama keluarga dan rakan-rakan membeli barang keperluan sebagai persiapan menyambut Thaipusam pada Rabu depan.
Tinjauan mendapati selain Batu Caves, Little India turut menjadi tempat tumpuan kerana pelbagai barang kelengkapan boleh didapati di sini seperti perkakasan kavadi dan pakaian untuk upacara sembahyang.
Menurut Parubathy Letchumanan, 59, dari Slim River, Perak, beliau mengunjungi Little India bersama keluarganya sebaik selesai membayar nazar di Kuil Sri Subramaniyar Swami di Batu Caves.
"Saya suka datang ke Little India kerana terdapat banyak pilihan restoran dan kedai barangan lain pada harga berpatutan. Untuk sambutan Thaipusam, kami sekeluarga akan menyambutnya di kampung saya," katanya kepada Bernama di sini hari ini.
Thaipusam yang diraikan pada 31 Januari ini merupakan perayaan yang disambut penganut Hindu di seluruh dunia pada bulan 'Thai', iaitu bulan ke-10 dalam kalendar Tamil.
Pada perayaan Thaipusam, penganut Hindu akan menunaikan nazar dengan menjunjung 'Paal Kudam' yang dianggap paling suci dan 'Kavadi' yang dihias cantik dengan menaiki ratusan anak tangga Batu Caves menuju kuil di dalam gua itu.
Sementara itu, Vejaya Kumar, 40, dari Sungai Buloh yang berkunjung ke Little India bersama rakan-rakannya berkata, beliau sekeluarga akan keluar sejak awal pagi menuju ke kuil berkenaan bagi melakukan upacara keagamaan.
"Seperti kebiasaannya, kami akan berpakaian kuning dan membawa susu ke kuil. Kami akan keluar awal pagi hingga keesokan harinya untuk sembahyang dan melakukan aktiviti keagamaan di kuil di Batu Caves," katanya.
Pengusaha kedai menjual barangan sembahyang dan barang harian, Ravi Dayang, 55, dari Sentul pula berkata jualan bagi tahun ini sedikit berkurangan berbanding tahun-tahun sebelumnya berikutan berita mengenai fenomena gerhana bulan yang dikatakan akan berlaku pada hari Thaipusam.
Katanya, ramai penganut Hindu yang akan pergi ke kuil lebih awal atau selepas hari Thaipusam kerana mengikut kepercayaan agama tersebut, kejadian gerhana itu boleh meninggalkan kesan negatif kepada mereka.
Bagi seorang kurang upaya, R. Subramaniam, 39, dari Flat Sri Selangor di sini berkata beliau akan pulang ke kampung halamannya di Ipoh, Perak bagi menyambut Thaipusam bersama keluarga.
Beliau yang menjual tisu dan makanan ringan sebagai pendapatan sampingan di kawasan sekitar Little India berkata sudah menjadi kewajipan masyarakat Hindu membawa kavadi dan bekas berisi susu ke kuil setiap kali menyambut perayaan tersebut.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Jan 28 2018

Little India di Brickfields menjadi pilihan bagi penganut Hindu mencari keperluan untuk sambutan Thaipusam. - Foto: marriedtoourbackpacks.files.wordpress.com

RUU Iltizam Kecekapan Perkhidmatan Kerajaan 2025 diluluskan
RUU itu diluluskan dengan lebih suara bersetuju, selepas dibahaskan 11 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

Terdapat kejanggalan dalam perolehan FWCMS - PAC
PAC mendapati terdapat kejanggalan apabila Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan Surat Setuju Terima sebelum memuktamadkan terma dan kaedah perolehan FWCMS.
AWANI Ringkas: Kematian ahli panel kastam
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Mahkamah sekat akses akaun bank luar negara, saham berkaitan 1MDB
Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan kerajaan untuk mengeluarkan perintah sekatan terhadap akaun bank dan saham milik putera Arab Saudi Putera Faisal Turki Al Saud dan bekas penasih

Tarif AS: Status Malaysia sebagai anggota CPTPP, RCEP tidak berubah - Tengku Zafrul
Status Malaysia sebagai negara anggota CPTPP dan RCEP tidak berubah meskipun wujud ketidaktentuan daripada dasar tarif ydilaksanakan Amerika Syarikat.
Umno tiada kaitan dengan penemuan wang, jongkong emas
UMNO Tidak Mempunyai Sebarang Kaitan Dengan Penemuan Sejumlah Besar Wang Tunai Dan Jongkong Emas Di Rumah Individu Yang Terkait Dengan Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Perbelanjaan selenggara Jalan Persekutuan 22 RM 7.71 juta dari 2023 hingga 2025
Pecahan perbelanjaan bagi Jalan Persekutuan di Daerah Sandakan adalah termasuk kerja-kerja pavemen, pemotongan rumput, penyelenggaraan bahu jalan, perabot jalan, jambatan dan longkang.
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kerja-kerja rutin sentiasa berjalan mengikut skop kontrak yang telah ditetapkan yang mana bagi tahun 2023 hingga 2025, kerja rutin adalah berjumlah RM 7.71 juta.
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kerja-kerja rutin sentiasa berjalan mengikut skop kontrak yang telah ditetapkan yang mana bagi tahun 2023 hingga 2025, kerja rutin adalah berjumlah RM 7.71 juta.
Penguat kuasa diugut tauke sindiket e-waste
Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Nik Ahmad mendedahkan ada pegawai yang menjalankan tindakan penguatkuasaan membabitkan sisa elektronik (e-waste) di negara ini diperas ugut.

Dewan Rakyat lulus RUU CCUS 2025, beri peluang pengembangan pelaburan, ekonomi negara
Dewan Rakyat secara sebulat suara meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Pemerangkapan, Penggunaan dan Penyimpanan Karbon (CCUS) 2025 hari ini untuk memberi peluang kepada pengembangan pelaburan dan ekon

JKDM Selangor rampas kabin van, minuman keras, tembakau shisha bernilai lebih RM7 juta
Jabatan Kastam Selangor merampas kabin van, minuman keras dan tembakau shisha bernilai lebih RM7 juta dalam operasi berasingan di Pelabuhan Utara dan Barat, Klang.

Kepengerusian ASEAN: Kementerian Perpaduan anjur pelbagai program perkukuh perpaduan serantau
Kementerian Perpaduan Negara akan menganjurkan pelbagai program bagi memperkukuh perpaduan serantau sepanjang tempoh Kepengerusian ASEAN-Malaysia 2025.

Polis akan rakam keterangan Tok Mat
Kertas siasatan telah dibuka pihaknya susulan laporan polis dibuat Ketua Penerangan Sayap Bersekutu Bersatu Nasional, S Gobi Krishnan pada Rabu.

Tajuddin dirujuk ke jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen
Tajuddin dari Barisan Nasional melakukan penghinaan yang serius terhadap agama Hindu apabila menanyakan Ahli Parlimen Jelutong R.S.N Rayer sama ada abu di dahinya adalah abu mayat Chin Peng.

Kerajaan masih siasat kes JAIS serbu majlis perkahwinan Hindu
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup berkata kerajaan peka dengan pandangan masyarakat berhubung perkara itu.

MH370: Penganut Hindu ASTRO adakan sembahyang khas
Penganut agama Hindu dari ASTRO telah mengadakan sebuah upacara sembayang khas untuk penumpang dan krew pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang masih hilang.