![Ahli ekonomi saran regularisasi penyertaan pekerja asing di bawah Ekonomi Madani Ahli ekonomi saran regularisasi penyertaan pekerja asing di bawah Ekonomi Madani](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-08/51629111746_jomo.jpg)
Ahli ekonomi saran regularisasi penyertaan pekerja asing di bawah Ekonomi Madani
Malaysia pada masa ini tidak memasukkan pekerja asing tanpa dokumen dalam pendapatan per kapitanya.
Wed Aug 16 2023
![Naikkan KDNK, turunkan kemiskinan, baru Sarawak makmur - Taib Mahmud Naikkan KDNK, turunkan kemiskinan, baru Sarawak makmur - Taib Mahmud](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2020-03/61585307642_TSAbdulTaibMahmud.jpg)
Naikkan KDNK, turunkan kemiskinan, baru Sarawak makmur - Taib Mahmud
KDNK Sarawak sekarang di tahap RM121,814 dengan pendapatan per kapita pada RM44,990 dan kadar kemiskinan kurang dari tiga peratus.
Wed May 12 2021
![Pembukaan semula aktiviti perniagaan mampu pulih kedudukan ekonomi negara Pembukaan semula aktiviti perniagaan mampu pulih kedudukan ekonomi negara](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2019-03/61553851191_TbIKS.jpg)
Pembukaan semula aktiviti perniagaan mampu pulih kedudukan ekonomi negara
Mohd Yusof berkata, penutupan sepenuhnya aktiviti itu tidak akan membantu pemulihan ekonomi.
Thu Feb 11 2021
![BTS sumbang AS$4.65 bilion kepada GDP Korea Selatan BTS sumbang AS$4.65 bilion kepada GDP Korea Selatan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-10/81570078071_BTS.jpg)
BTS sumbang AS$4.65 bilion kepada GDP Korea Selatan
Kumpulan mega K-Pop, BTS menyumbang sebanyak AS$4.5 bilion (bersamaan dengan RM18.8 juta) kepada pendapatan per kapita (GDP) Korea Selatan, menurut The Hollywood Reporter.
Thu Oct 03 2019
![Pertumbuhan KDNK tinggi bukan gambaran peningkatan taraf hidup Pertumbuhan KDNK tinggi bukan gambaran peningkatan taraf hidup](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2018-10/81539254977_OrangRamai.jpg)
Pertumbuhan KDNK tinggi bukan gambaran peningkatan taraf hidup
Terbukti bahawa pengukuran sedia ada yang tertumpu kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan pendapatan per kapita tidak menunjukkan keadaan sebenar kebajikan rakyat.
Thu Oct 11 2018
![Kerajaan sasar pendapatan per kapita capai US$15,000 setahun pada 2019 Kerajaan sasar pendapatan per kapita capai US$15,000 setahun pada 2019](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2013-01/61359451927_295x200.jpg)
Kerajaan sasar pendapatan per kapita capai US$15,000 setahun pada 2019
Kerajaan menyasarkan pendapatan perkapita negara ini mencapai US$15,000 atau RM48,352 setahun menjelang 2019, setahun lebih awal daripada sasaran asal negara untuk mencapai negara berpendapatan tinggi
Sun Sep 07 2014
[TERKINI] Hamas tangguh pembebasan tebusan Israel yang dijadualkan pada Sabtu
Hamas berkata ia akan menangguhkan pembebasan tebusan yang dijadualkan pada hari Sabtu.
Mon Feb 10 2025
Naomi Campbell bertemu PM Thailand bincang industri fesyen
Shinawatra mengalu-alukan legenda pentas peragaan British itu ke pejabat perdana menteri di Bangkok bagi membincangkan cara membantu membangunkan industri fesyen Thailand.
Mon Feb 10 2025
China sedia jalin hubungan dengan negara kepulauan pasifik
China bersedia menjalin hubungan lebih rapat dengan negara-negara Kepulauan Pasifik termasuk Cook Island.
menurut Kementerian Luar China pada Isnin, kenyataan ini dibuat bagi meredakan kebimbangan yang semakin meningkat di New Zealand berhubung lawatan Perdana Menteri Cook Island, Mark Brown ke China minggu ini.
menurut Kementerian Luar China pada Isnin, kenyataan ini dibuat bagi meredakan kebimbangan yang semakin meningkat di New Zealand berhubung lawatan Perdana Menteri Cook Island, Mark Brown ke China minggu ini.
Mon Feb 10 2025
Pendengaran permohonan batal tahan Suk Yeol minggu depan
Sebuah mahkamah Korea Selatan akan mendengar sama ada akan membatalkan penahanan Presiden yang didakwa, Yoon Suk Yeol pada minggu depan, menurut sumber pada Isnin.
Mon Feb 10 2025
Afrika Selatan persoal keputusan Trump henti bantuan kewangan
Kementerian Luar Afrika Selatan mengecam perintah eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden AS, Donald Trump, yang menghentikan bantuan kewangan ke negara itu.
Mereka berkata keputusan permohonan batal tidak tepat dan tidak mengiktiraf sejarah panjang kolonialisme serta apartheid di Afrika Selatan.
Mereka berkata keputusan permohonan batal tidak tepat dan tidak mengiktiraf sejarah panjang kolonialisme serta apartheid di Afrika Selatan.
Mon Feb 10 2025
Rasuah: Netanyahu sekali lagi hadir ke mahkamah
Netanyahu adalah pemimpin Israel pertama yang dihadapkan ke mahkamah sebagai defendan jenayah.
Mon Feb 10 2025
Busuk bau mayat reput, Penjara Muzenze di Congo dibersihkan
Memetik rakaman Reuters, ICRC turut dilihat melakukan proses pembersihan serta disinfeksi bagi mengelak berlakunya penularan wabak.
Mon Feb 10 2025
ASEAN punya potensi, Turkiye mahu main peranan lebih luas
Turkiye melihat faktor keaktifan ASEAN dalam geopolitik antarabangsa, selain turut mempunyai potensi pasaran lebih besar.
Mon Feb 10 2025
Hubungan erat Malaysia- Turki mampu buka peluang di peringkat global
Penasihat khas Menteri Luar Negeri (Kemanusiaan dan Pembangunan Semula), Datuk Ahmad Azam Ab Rahman berkata, ini kerana kedua-dua negara itu mempunyai lokasi strategik yang menjadi penghubung penting antara ASEAN dan Eropah.
Mon Feb 10 2025
Sultan Nazrin perkenan kurniakan Erdogan dengan anugerah tertinggi Universiti Malaya
Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah pada Isnin telah berkenan mengurniakan anugerah tertinggi Universiti Malaya (UM), Ijazah Kehormat Doktor Hubungan Antarabangsa kepada Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan.
Sultan Nazrin, yang juga Canselor UM, berkenan menganugerahkan Ijazah Kehormat itu kepada Erdogan dalam satu Istiadat Konvokesyen Khas di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
Sultan Nazrin, yang juga Canselor UM, berkenan menganugerahkan Ijazah Kehormat itu kepada Erdogan dalam satu Istiadat Konvokesyen Khas di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
Mon Feb 10 2025