KUALA LUMPUR: Tribunal Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) menganugerahkan anak syarikat FGV Holdings Bhd sebanyak RM12.64 juta dalam pertikaian kumpulan perladangan itu dengan syarikat pembinaan, Multazam Development Sdn Bhd berhubung penamatan kontrak projek perumahan pekerja ladang.
Dalam keputusan akhir prosiding timbang tara yang dibawa Multazam Development Sdn Bhd terhadap FGV Plantations (M) Sdn Bhd, AIAC memutuskan syarikat pembinaan itu membayar FGV Plantations RM12.52 juta.
Ini sebagai kos tambahan untuk menyiapkan kerja-kerja Multazam Development dalam projek itu serta kerugian keuntungan FGV Plantations.
Di samping itu, Multazam Development juga diperintah membayar 'kos bersih' kepada FGV Plantations sebanyak RM294,000.
Pada masa sama, tribunal berkenaan memutuskan FGV Plantations membayar RM86,341 — nilai kerja yang belum dibayar siap ditolak ganti rugi.
Sementara itu, kos anugerah berjumlah RM418,935 akan dibahagikan antara Multazam Development dan FGV Plantations pada asas 80:20, atau RM335,148 dan RM83,787 yang perlu dibayar oleh pihak masing-masing.
Secara keseluruhannya, FGV Plantations dianggarkan memperoleh RM12.64 juta daripada anugerah akhir tribunal itu.
“Anugerah akhir tidak mempunyai implikasi operasi atau kewangan kepada responden (FGV Plantations) dan jika amaun yang diberikan kepada responden di bawahnya diperoleh semula daripada pihak yang menuntut (Multazam), jumlah yang diterima tersebut mungkin dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan (FGV Plantations),” kata FGV dalam pemfailan kepada Bursa Malaysia semalam.
FGV Plantations (ketika itu dikenali sebagai Felda Global Ventures Plantations (M) Sdn Bhd) telah menamatkan pelantikan Multazam Development sebagai kontraktor projek perumahan pekerja ladang pada September 2018, disebabkan oleh “pelbagai kemungkiran dan pelanggaran kontrak.
Pada April 2019, Multazam Development memulakan prosiding timbang tara terhadap FGV Plantations bagi mencabar penamatan itu.
Dalam prosiding itu, Multazam menuntut pengisytiharan daripada AIAC bahawa firma pembinaan berhak mendapat lanjutan masa untuk menyiapkan kerja, ganti rugi untuk penamatan yang menyalahi undang-undang, pembayaran nilai kerja siap, pelepasan bon pelaksanaan RM3.75 juta dan bahawa FGV Plantations tidak berhak untuk mengenakan sebarang ganti rugi yang dibubarkan dan dipastikan terhadapnya.- DagangNews.com
Dagang News
Thu Feb 08 2024

Secara keseluruhannya, FGV Plantations dianggarkan memperoleh RM12.64 juta daripada anugerah akhir Tribunal Timbang Tara Antarabangsa Asia itu. - Gambar fail

Mentega Terbang: Permohonan pengarah, penerbit rujuk persoalan undang-undang ditolak
Hakim Mahkamah Tinggi K. Muniandy membuat keputusan tersebut selepas memutuskan bahawa Seksyen 298 KK adalah sah dan mengikut Perlembagaan.
AWANI Borneo [6/3/2025] – Bincang dasar kewangan strategik | Hak autonomi umno Sabah | Dua juragan tempatan ditahan
#AWANIBorneo bersama Fauzi Zin
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
- Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025 di Putrajaya
- Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
- APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup ke negara jiran
Mangsa kebakaran Kg Tabuan Lot reda hilang persiapan sambut raya
Semalam detik hitam menimpa penghuni empat kediaman di Kampung Tabuan Lot, Kuching

Bursa Malaysia ditutup rendah ekoran tekanan jualan ke atas saham kewangan
Indeks penanda aras Bursa Malaysia berakhir dengan prestasi rendah pada Khamis, diseret turun oleh tekanan jualan yang berterusan ke atas saham berwajaran tinggi terpilih.
Pempengaruh antarabangsa kongsi kegembiraan bersama penduduk Pulau Bum-Bum
Beberapa pempengaruh antarabangsa berkunjung ke Pulau Bum-Bum bagi merasai pengalaman berpuasa selain berkongsi kegembiraan bersama penduduk menerusi inisiatif Changemakers 2025 MyFoundation.
Penggantungan keahlian Shahelmey hak autonomi UMNO Sabah
Pengarah Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffery Nor Mohamed berkata penggantungan keahlian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Keramat, Datuk Shahelmey Yahya dalam parti itu yang diumumkan sebelum ini adalah sah dan rasmi.
Program Ketuk Sahur tingkat perpaduan antara kaum
Sebanyak 250 buah rumah akan dikunjungi dalam Program Ketuk Sahur anjuran Pusat Khidmat DUN Nangka termasuk rumah penduduk bukan Islam.
Jentera UMNO guna pendekatan lebih sistematik hadapi PRN-17
Pengarah Jentera Pilihan Raya UMNO Sabah, Jeffrey Nor Mohamed optimis tahap kesiapsiagaan umno sabah juga kini sudah di tahap yang memuaskan dan bersedia untuk bertarung dengan mana-mana parti pada
APMM rampas lebih tujuh tan barang kawalan disyaki cuba diseludup
Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya rampas lebih tujuh tan barang kawalan bersubsidi tanpa permit di percayai cuba di seludup ke negara jiran dalam dua operasi berasingan di perairan daerah ini, Selasa lepas.
Abang Jo, Masidi hadiri Mesyuarat Majlis Kewangan Negara 2025
Mesyuarat tahunan ini menjadi platform rundingan antara kerajaan Persekutuan dan negeri mengenai hal ehwal kewangan.

FGV sasar pasaran eksport China menerusi PIP
FGV menyasarkan untuk mengeksport hasil pertanian ke China menerusi projek perladangan bersepadu bernilai tinggi berskala besar Lembah Agro Chuping FGV (FCAV).

Malaysia sokong komitmen Indonesia teruskan mandat biodiesel B40 - Johari
Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, langkah dibuat Indonesia itu membantu industri minyak sawit secara keseluruhannya.

Pekebun kecil disaran tingkat hasil sawit hingga 10 tan setahun untuk perkukuh industri - Johari
Golongan pekebun kecil kelapa sawit disaran untuk meningkatkan kadar pengeluaran hasil antara lima hingga 10 tan metrik setahun.

FGV sempurnakan agihan dan pembayaran zakat bagi 2024 berjumlah RM19.9 juta
Sesi kesembilan program FGV Seikhlas Hati bagi tahun 2024 memberi manfaat kepada kira-kira 1,900 orang asnaf seluruh negara.

FGV pacu kemajuan industri sawit melalui inovasi lestari
FGV Holdings Berhad (FGV) telah mengadakan program bersama media bagi mempamerkan usaha-usaha kelestarian yang dilaksanakan oleh syarikat tersebut dalam menetapkan penanda aras baharu industri sawit.

FGV, NFDP kerjasama anjur Bright Cow Junior Cup 2024
FGV Holdings Berhad (FGV) dengan kerjasama Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) menganjurkan Bright Cow Junior Cup 2024 dan NFDP Carnival 2024 yang menyaksikan perlawanan sengit.

FGV akan laksanakan pembaharuan, inovasi pastikan hasil kelapa sawit tidak terjejas
FGV melaksanakan penyelidikan dan pembangunan bagi mencari jalan memastikan hasil ladang dapat menampung keperluan dan permintaan pasaran.

FGV kekal komited terhadap amalan pengambilan pekerja bertanggungjawab
FGV Holdings Bhd kekal komited terhadap amalan pengambilan pekerja yang bertanggungjawab dan prinsip 'tiada yuran pengambilan' untuk bekas pekerja migran melalui program pembayaran baliknya.

FGV lancar Rangka Kerja Kelestarian, raih manfaat jangka panjang
FGV Holdings Bhd (FGV) melancarkan Rangka Kerja Kelestarian terbaharu yang diperkasa, sekali gus mengorak langkah ke arah komitmen berterusan FGV terhadap agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

Beli kondo mewah: Isa Samad, Mohd Emir diperintah bayar RM3.31 juta kepada FGV
Mahkamah Tinggi memerintahkan bekas Mohd Isa dan bekas Mohd Emir membayar lebih RM3.31 juta kepada syarikat itu berhubung pembelian dua unit kondominium mewah di ibu negara.