KUALA LUMPUR: Barnaby Joyce dipilih sebagai Ketua Parti Nasional Australia sekali gus menjadikan beliau Timbalan Perdana Menteri baharu negara itu menggantikan Michael McCormack.
Pemilihan itu dibuat setelah ahli Parti Nasional negara tersebut sebulat suara memilih Joyce dalam pengundian yang diadakan baru-baru ini.
Ia susulan kebimbangan dalam kalangan ahli parti terhadap pengaruhnya dalam polisi iklim.
Memetik laporan BBC News, pemilihan Joyce itu menandakan kembalinya beliau dalam politik setelah kira-kira tiga tahun tidak terlibat dalam arena itu.
Ini selepas beliau sebelum ini terpaksa meletak jawatan kerana terpalit dengan skandal bersama bekas setiausahanya yang menjatuhkan reputasi kerajaan.
"Saya sedar akan kesalahan saya dan meletakkan jawatan seperti sepatutnya. Saya sudah berdiam diri selama tiga tahun dan berharap akan kembali sebagai insan yang lebih baik.
"Saya tidak lari dari fakta yang saya memerlukan masa untuk menerima kesannya (skandal) terhadap diri sendiri, tetapi paling penting, kesannya kepada orang lain," katanya.
Joyce dijadualkan mengangkat sumpah secara rasminya sebagai Timbalan Perdana Menteri baharu Australia pada Selasa.
Bagaimanapun, Perdana Menteri Australia, Scott Morrison dijangka akan meneruskan pilihan raya yang akan diadakan antara Ogos atau Mei hadapan.
Nickyson Nyambar
Mon Jun 21 2021
Barnaby Joyce sebelum ini terpaksa melepaskan jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri Australia setelah terpalit dengan skandal bersama bekas setiausahanya yang mencalar reputasi kerajaan. - Gambar AAP/via REUTERS
Panama nafi pengecualian bayaran transit terusan
Panama menafikan dakwaan bahawa ia bersetuju mengetepikan bayaran bagi kapal kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggunakan Terusan Panama.
Trump larang penyertaan golongan 'trans' dalam sukan wanita
Presiden ke-47 Amerika Syarikat, Donald Trump dalam perintah eksekutif terbaharunya melarang penyertaan golongan transgender dalam sukan yang ditetapkan untuk wanita. Beliau dalam kenyataan berkata, pentadbirannya akan mempertahankan 'tradisi' penyertaan hanya jantina asli yang dibenarkan dalam bidang sukan yang dikhaskan untuk golongan wanita.
Penunjuk perasaan bakar rumah keluarga bekas PM Sheikh Hasina
Ribuan penunjuk perasaan membakar rumah pemimpin pengasas Bangladesh ketika anak perempuannya yang juga bekas Perdana Menteri yang digulingkan, Sheikh Hasina dijadual berucap di media sosial.
Keindahan kosmos dari balai Paranal diancam cahaya
Langit luas, indah dengan kerdipan bintang, bagaikan hamparan kosmos yang menyelimuti bumi...
...membawa pengalaman hening malam yang cukup berbeza buat pencinta alam semesta
namun, cahaya urbanisasi, pembangunan manusia....
....mungkin satu masa nanti...membuatkan ''pesonanya hilang...''
...membawa pengalaman hening malam yang cukup berbeza buat pencinta alam semesta
namun, cahaya urbanisasi, pembangunan manusia....
....mungkin satu masa nanti...membuatkan ''pesonanya hilang...''
Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Sarawak menurun
Jumlah mangsa banjir di Sabah yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) terus meningkat manakala Sarawak mencatatkan penurunan setakat malam ini.
Di Sabah, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan jumlah mangsa banjir meningkat kepada 479 orang jam 8 malam, berbanding 322 orang jam 4 petang Khamis.
Di Sabah, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan jumlah mangsa banjir meningkat kepada 479 orang jam 8 malam, berbanding 322 orang jam 4 petang Khamis.
Malaysia cipta lebih 450 pekerjaan AI berkemahiran tinggi
Lebih 450 peluang pekerjaan kejuruteraan kecerdasan buatan (AI) berkemahiran tinggi akan diwujudkan di negara ini menerusi kerjasama antara Pejabat AI Kebangsaan (NAIO) dan Global AI Village (GAIV).
MyCC siasat 13 kes kartel tipuan bida libat nilai RM2.3 bil - Armizan
MyCC menggerakkan strategi khusus untuk meningkatkan penguatkuasaan terhadap satu daripada cabang aktiviti kartel sejak sekian lama, iaitu pakatan tipuan bida.
Atasi kegagalan CEO GLC urus operasi - PM Anwar
Pengauditan terhadap hampir 2,000 syarikat milik kerajaan menggunakan sistem e-SelfAudit berasaskan kecerdasan buatan (AI) bertujuan menangani beberapa kelemahan seperti kegagalan mengurus dan menyelia operasi syarikat serta kerugian yang berterusan.
Tiga lelaki didakwa terlibat rusuhan, miliki pisau
Lelaki terlibat rusuhan, mengaku bersalah, memiliki pisau dan didakwa di Mahkamah Majistret
Tujuh jalan sekitar Batu Caves ditutup bermula 9 hingga 14 Februari
Sempena perayaan Thaipusam yang akan disambut 11 Februari ini, tujuh jalan utama sekitar Batu Caves yang berada di bawah pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak akan ditutup bermula 8 Februari ini hingga 14 Februari.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Barnaby Joyce kembali sebagai Timbalan PM Australia
Ini menandakan kembalinya beliau dalam politik setelah kira-kira tiga tahun tidak terlibat dalam arena itu kerana terpalit dengan skandal.
Michael McCormack timbalan perdana menteri baru Australia
McCormack, bekas pengarang akhbar, menggantikan Barnaby Joyce yang terpaksa meletak jawatan minggu lalu susulan terpalit dalam skandal dengan salah seorang pegawainya.
Jalin hubungan sulit, TPM Australia umum letak jawatan
Pengumuman peletakan jawatan itu telah dimuat naik di laman media sosialnya di Twitter.
Gara-gara skandal seks, PM dan TPM Australia 'bergaduh'
Joyce dalam sidang media pada Jumaat berata beliau tidak akan melepaskan jawatannya dalam parti mahupun jawatan Timbalan Perdana Menteri.