KUALA LUMPUR: Kapten Adib dan Mejar Adnan bersama skuad PASKAU terperangkap di Namburi iaitu sebuah negara bergolak selepas pesawat mereka ditembak jatuh pengganas.
Demi menyelamatkan wira dan wirawati negara, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menjalankan misi menyelamatkan mereka.
Zafran, abang ipar kepada Adib (Aiman) dan juga seorang juruterbang pesawat TUDM Sukhoi berusaha untuk menyelamatkan mereka.
Demi keselamatan bersama, mereka harus berkorban dan berjuang sehingga ke titisan darah yang terakhir.
Apakah halangan yang menanti mereka? Ikuti filem aksi terbaharu Airforce The Movie: Selagi Masih Bernyawa yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 25 Ogos ini.
Menurut Pengerusi Multimedia Group selaku wakil pihak penerbit, Tan Sri Khalid Abu Bakar, filem tersebut dijangka membangkitkan semangat patriotisme dalam kalangan rakyat negara ini.
"Pihak penerbit amat teruja untuk mempersembahkan sebuah filem yang epik ini untuk membangkitkan semangat patriotisme sempena sambutan perayaan Hari Kebangsaan yang ke-65," jelasnya.
Sementara itu, bagi Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jeneral Tan Sri Affendi Buang, filem dengan kerjasama ATM itu dijangka memberi pengalaman berbeza buat penonton.
"Airforce The Movie bukan sekadar filem yang menawarkan babak aksi semata-mata untuk menagih pujian penonton.
"Setiap babak ketenteraan telah dibincangkan bersama agar tidak mengecewakan dan ini antara salah satu faktor yang membuatkan filem ini boleh dikatakan sebagai salah sebuah filem aksi drama tempatan yang terbaik untuk tahun 2022," katanya.
Filem berkenaan dihasilkan dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bersama lima syarikat penerbitan gergasi iaitu Multimedia Entertainment, Golden Screen Cinemas, Astro, FXHammer Films dan SixFun Media.
Dibintangi barisan pelakon hebat antaranya Datuk Adi Putra, Aiman Hakim Redza, Nas-T, Sara Ali, Pablo Amirul dan Johan As'ari, filem aksi itu bakal menjanjikan satu pengalaman baharu penonton mengenai tugasan anggota ATM dan TUDM.
Majlis pelancaran Airforce The Movie berlangsung di Pangkalan Udara Subang pada Khamis.
Turut hadir di majlis tersebut, Pengarah Urusan Kumpulan Multimedia, Datuk Steven Lim, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Golden Screen Cinemas, Koh Mei Lee, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Astro, Henry Tan, Pengarah FXHammer Films, Frank See dan Ketua Pegawai Eksekutif SixFun Media, KC Hoe.
Fareez Azman
Thu Jun 02 2022
Airforce The Movie Selagi Bernyawa bakal menampilkan babak aksi ketenteraan melibatkan aset TUDM yang akan ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 25 Ogos ini. - Astro AWANI
PM jamin sebarang kenaikan tarif elektrik tidak beban komuniti perniagaan, 85 peratus isi rumah terus dapat subsidi
Anwar berkata sebarang kenaikan tarif elektrik pada separuh kedua 2025 tidak akan membebankan atau merugikan komuniti perniagaan.
JPBN Sarawak nilai kos baik pulih infrastruktur rosak akibat bencana
Jawatankuasa pengurusan bencana diarahkan untuk kemukakan senarai lengkap ketua isi rumah yang berpindah ke PPS selewat-lewatnya hujung minggu ini.
Bunuh pelajar: Keputusan 13 remaja bebas atau perlu bela diri 28 Februari
Tarikh itu ditetapkan oleh Hakim Datuk Duncan Sikodol selepas prosiding semakan status hujahan semua pihak diadakan pada Isnin.
AWANI Ringkas: Bunuh pelajar Kolej Vokasional Lahad Datu
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Mangsa banjir di Sabah menurun, Sarawak tidak berubah
Di Sabah, jumlah mangsa menurun kepada 94 orang berbanding 208 orang pada petang tadi.
Agenda AWANI: Keterjaminan Beras, Keluar Perangkap Kemiskinan
Apa rasional tuntutan golongan pesawah supaya harga lantai padi daripada RM1,300 per tan dinaikkan kepada RM1,800? Apa makna di sebalik cadangan ‘liberalisasi terpimpin’ industri beras negara? Diskusi 9 malam.
AWANI Ringkas: Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
AWANI 7:45 [3/2/2025] – Pertemuan Suara Rakyat | Kadar Bakal Ditetapkan | Siasatan Bukit Aman | 44 Tuduhan Caj Haram
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Fauzi Zin
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Agong titah, Parlimen bukan tempat maki hamun
- Tidak boleh elak kenaikan tarif elektrik , PM nafi kenaikan 14 peratus
- APMM tembak warga Indonesia, siasatan seludup senjata dan pendatang asing
- 30 pegawai Imigresen Indonesia dipecat, Kedutaan China buat laporan caj haram
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini
- Agong titah, Parlimen bukan tempat maki hamun
- Tidak boleh elak kenaikan tarif elektrik , PM nafi kenaikan 14 peratus
- APMM tembak warga Indonesia, siasatan seludup senjata dan pendatang asing
- 30 pegawai Imigresen Indonesia dipecat, Kedutaan China buat laporan caj haram
Saksikan #AWANI745 di saluran 501 Astro AWANI, Astro AWANI apps dan astroawani.com/live-tv
#AWANInews
AWANI Borneo [3/2/2025] – Titah Agong | Kisah Hidup Wan Junaidi
Tumpuan AWANI Borneo 3 Feb 2025 bersama Nickyson Nyambar
- JPBN Sarawak menilai kos baikpulih kerosakan infrastruktur akibat banjir
- Parlimen bukan tempat bertegang urat, tabur fitnah - Agong
- 'Pejuang Dari Rimba Ke Astana' dedah keperibadian Tun Wan Junaidi
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
#AWANInews
- JPBN Sarawak menilai kos baikpulih kerosakan infrastruktur akibat banjir
- Parlimen bukan tempat bertegang urat, tabur fitnah - Agong
- 'Pejuang Dari Rimba Ke Astana' dedah keperibadian Tun Wan Junaidi
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com
#AWANInews
#AWANIRingkas 3 Februari 2025 | 9 PM
Berikut merupakan rangkuman berita setakat 9 malam, 3 Februari 2025
1️⃣ Suami isteri ditahan dipercayai dera anak
2️⃣ Lebih 800 kes kesihatan dikesan di PPS
3️⃣ Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
#awaniringkas
1️⃣ Suami isteri ditahan dipercayai dera anak
2️⃣ Lebih 800 kes kesihatan dikesan di PPS
3️⃣ Hannah Yeoh kemuka bantahan awal keterangan 4 saksi
#awaniringkas
Rangka pesawat dalam video, gambar tular bukan milik TUDM
Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hari ini menafikan rangka pesawat yang dipaparkan dalam video dan gambar tular menerusi media sosial adalah miliknya.
Ribut tropika Kristine: Malaysia berdiri teguh bersama Filipina - PM Anwar
Malaysia berdiri teguh bersama Filipina dan telah memberikan bantuan kemanusiaan bagi meringankan penderitaan dihadapi penduduk susulan ribut tropika Kristine yang melanda negara itu.
56 petugas media tempatan selami kehidupan anggota TUDM selama 24 jam
Antara aktiviti dan cabaran yang dilaksanakan sepanjang dua hari program berlangsung ialah 'Menembak Raifal dan Pistol', 'Latihan Merentas Halangan dan Latihan Menara Abseiling.
TUDM nafi dentuman kuat di Ipoh berpunca daripada 'sonic boom'
TUDM menafikan bunyi dentuman dan gegaran yang berlaku di sekitar Ipoh, Perak pagi semalam berpunca daripada dentuman sonik.
Kuwait beri reaksi positif Malaysia beli pesawat tempur Hornet untuk TUDM
Kerajaan Kuwait memberi maklum balas positif berhubung hasrat Malaysia dalam perolehan pesawat tempur jenis F/A-18 Legacy Hornet milik tentera udara negara Timur Tengah itu.
Perolehan 18 pesawat FA-50M ikut jadual, dua simulator akan dibangun - Mohamed Khaled
Tahap kemajuan pembinaan 18 pesawat pejuang ringan FA-50M milik Malaysia telah mencapai 39 peratus ketika ini.
Yang di-Pertuan Agong puas hati persiapan sambutan Hari Kebangsaan - Fahmi
Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berpuas hati dengan persiapan sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia.
Perolehan pesawat Hornet diputuskan selepas laporan teknikal diterima - Adly
Perolehan pesawat tempur Hornet akan diputuskan selepas Kementerian Pertahanan memperoleh laporan lengkap daripada pasukan teknikal TUDM.
AS selesai serah tiga pesawat CN235 kepada TUDM
Amerika Syarikat (selesai menyerahkan tiga pesawat CN-235 kepada Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Pangkalan TUDM Subang.
Anggota tentera hilang ketika Op Ukur sempadan di Limbang
Seorang anggota tentera Batalion Ke-7 RS yang berpengkalan di Kem Kidurong, Bintulu, hilang ketika sedang bertugas dalam Op Ukur di sini bersama JUPEM Sarawak.