ALOR SETAR: Bangkai seekor ikan lumba-lumba dianggarkan seberat 220 kilogram dan panjang 1.8 meter ditemui terdampar di pesisiran Pantai Ruat di Yan semalam.
Pegawai Pertahanan Awam Daerah Yan Leftenan (PA) Zul Izzi Zulkifli berkata pihaknya menerima makluman mengenai penemuan bangkai ikan lumba-lumba itu daripada orang awam pada kira-kira 5 petang.
"Enam anggota APM (Angkatan Pertahanan Awam Malaysia) digerakkan ke lokasi kejadian dan sebaik tiba mendapati seekor ikan lumba-lumba telah terdampar di pantai itu disyaki terkena kipas bot.
"APM kemudiannya memaklumkan perkara itu kepada Jabatan Perikatan Negeri Kedah dan mengalihkan bangkai ikan itu ke lokasi lain bagi tindakan seterusnya," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau berkata ini merupakan kes pertama penemuan bangkai ikan lumba-lumba di sini yang dikendalikan oleh pihak APM.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Apr 15 2024

Bangkai ikan lumba-lumba ditemukan terdampar di Pantai Ruat disyaki akibat terkena kipas bot. -APM
Lima bidang utama digaris dalam Mesyuarat Pemukiman Jawatankuasa Pegawai Kanan SOCA
Lima bidang utama digariskan dalam Mesyuarat Pemukiman Jawatankuasa Pegawai Kanan bagi Komuniti Sosio-Budaya ASEAN (SOCA).
Festival Makanan ASEAN Putrajaya tampilkan hidangan serantau
Putrajaya bersedia menjadi hab cita rasa Asia Tenggara dengan penganjuran Festival Makanan Ramadan ASEAN Putrajaya (PRAFF) 2025 yang berlangsung bermula pada hari ini hingga 28 Mac.
Sidang kemuncak dengan Amerika Syarikat dalam peringkat perancangan
Sidang kemuncak yang dirancang asean bersama Amerika Syarikat (AS) kini berada dalam peringkat perancangan.
Pengendali kereta api Indonesia lihat peningkatan penumpang
Lebih 246,000 penumpang menggunakan perkhidmatan kereta api jarak jauh di seluruh Indonesia dalam beberapa hari kebelakangan ini, susulan peningkatan permintaan menjelang Ramadan
Manila gantung kelas bersemuka akibat indeks haba tinggi
Kerajaan Manila menggantung kelas bersemuka di semua peringkat bagi sekolah awam dan swasta akibat indeks haba yang tinggi, laporan dari Philippine News Agency.
Phuket perlu strategi pertumbuhan baru
Dewan perniagaan Phuket menggalakkan sektor swasta menetapkan strategi baharu bagi pembangunan ekonomi dalam menghadapi peningkatan persaingan serantau.
Pantau Agenda Reformasi: RUU Perkhidmatan Parlimen 2025 bacaan kali kedua dibentangkan
Ikuti ulasan Pengarah Eksekutif, Institute for Political Reform and Democracy (REFORM), Idzuafi Hadi Kamilan mengenai Rang Undang-undang (RUU) Perkhidmatan Parlimen 2025 yang telah dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat pada Selasa.

57 MP pembangkang khianati usaha reformasi institusi Parlimen - PM
Sokongan penuh dua pertiga Ahli Parlimen dalam meluluskan RUU berkenaan, adalah membuktikan betapa kukuh dan stabil Kerajaan Madani di bawah pimpinan Anwar.
MBSB isytihar dividen tunai tunggal RM1.80 sen sesaham bagi 2024
Malaysia Building Society Berhad (MBSB) mengisytiharkan dividen tunai tunggal peringkat pertengahan sebanyak RM1.80 sen sesaham bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2024.
Pembayaran dividen ini akan dibuat pada 27 Mac 2025 kepada pemegang saham yang tersenarai dalam Rekod Pendeposit pada 17 Mac ini.
Pembayaran dividen ini akan dibuat pada 27 Mac 2025 kepada pemegang saham yang tersenarai dalam Rekod Pendeposit pada 17 Mac ini.
LHDN kesan 66,000 perniagaan e-dagang gagal patuh cukai
Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berjaya mengenal pasti sebanyak 66,000 perniagaan melalui Platform e-dagang tidak mempunyai atau mematuhi bayaran ansuran anggaran cukai mengikut peruntukan di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967 sejak 1 Ogos 2024.
Menurutnya, semakan juga mendapati tiada rekod Borang Nyata Cukai Pendapatan oleh perniagaan berkenaan dikemukakan sedangkan sejumlah 4 juta e-Invois telah dikeluarkan oleh 66,000 perniagaan itu.
Menurutnya, semakan juga mendapati tiada rekod Borang Nyata Cukai Pendapatan oleh perniagaan berkenaan dikemukakan sedangkan sejumlah 4 juta e-Invois telah dikeluarkan oleh 66,000 perniagaan itu.

Bangkai ikan lumba-lumba ditemui terdampar di Pantai Ruat
APM menerima makluman mengenai penemuan bangkai ikan lumba-lumba itu daripada orang awam pada kira-kira 5 petang.

Tiada bukti bangkai lumba-lumba adalah yang sama diselamatkan pelajar UMT
Tiada bukti kukuh bangkai ikan lumba-lumba yang ditemui mati di Pantai Tanjung Gelam pada Sabtu lepas (14 Dis) adalah yang sama yang diselamatkan sekumpulan tujuh pelajar UMT.