KUALA LUMPUR: Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) melantik Datuk Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi dan pengarah bebas bukan eksekutif terbaharu berkuat kuasa 20 Mac.
Dalam satu kenyataan hari ini, bank itu berkata, Sulaiman mempunyai lebih 30 tahun pengalaman kepimpinan dalam landskap kewangan Malaysia, termasuk tempoh jawatan terkini beliau sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan AmBank.
"BPMB mempunyai peranan penting dalam pembangunan negara sejak 50 tahun lalu.
"Saya bertuah kerana berpeluang untuk berkhidmat kepada institusi yang begitu hebat dan dapat menyumbang kepada negara," kata Sulaiman.
Sementara itu, CEO Kumpulan Bank Pembangunan Roni Abdulwahab berkata, kepimpinan dan bimbingan Sulaiman sebagai pengerusi akan memainkan peranan penting dalam mengemudi BPMB ke arah mencapai objektif strategiknya.
"Ia juga menggalakkan pertumbuhan mampan, sambil kami menyampaikan modal impak untuk pembangunan negara. Kami berharap dapat bekerja dengannya.
"Bagi pihak pengurusan, kami ingin mengucapkan selamat datang kepada Sulaiman," tambahnya.
BPMB, yang kebanyakannya menyediakan pembiayaan jangka sederhana hingga panjang kepada sektor strategik ekonomi, dimiliki oleh kerajaan melalui Menteri Kewangan Inc sebagai pemegang saham tunggalnya.
Syarikat itu dikawal selia dan diselia oleh Bank Negara Malaysia di bawah Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002.
Jumlah aset adalah lebih RM27 bilion pada akhir 2022, menurut angka terkini yang tersedia.
Nabilah Khaleeda
Mon Apr 01 2024
![Bank Pembangunan lantik Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi baharu Bank Pembangunan lantik Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/61712008998_DatukSulaimanMohd.jpg)
Datuk Sulaiman Mohd Tahir. - Foto Bank Pembangunan
![Vaksin influenza percuma untuk warga emas langkah progresif, tingkatkan kesejahteraan di usia emas Vaksin influenza percuma untuk warga emas langkah progresif, tingkatkan kesejahteraan di usia emas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-05/71652936420_Vaccine.jpg)
Vaksin influenza percuma untuk warga emas langkah progresif, tingkatkan kesejahteraan di usia emas
Warga emas iaitu mereka yang berumur 60 tahun ke atas akan menikmati vaksin influenza secara percuma bermula 18 Februari 2025.
![Melaka tarik lesen, senarai hitam penganjur dan peniaga jual lesen bazar Ramadan Melaka tarik lesen, senarai hitam penganjur dan peniaga jual lesen bazar Ramadan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-04/61681454653_BazarRamadan.jpg)
Melaka tarik lesen, senarai hitam penganjur dan peniaga jual lesen bazar Ramadan
Kerajaan Melaka akan mengambil tindakan tegas termasuk menarik lesen dan menyenaraihitamkan peniaga yang dikesan menjual lesen perniagaan bazar Ramadan kepada pihak ketiga.
![Insinerator Batu Arang: Kerajaan negeri terbuka dengan kritikan, pandangan penduduk Insinerator Batu Arang: Kerajaan negeri terbuka dengan kritikan, pandangan penduduk](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739195288_TBNgSueeLim.jpg)
Insinerator Batu Arang: Kerajaan negeri terbuka dengan kritikan, pandangan penduduk
Selangor sentiasa terbuka mendengar pandangan penduduk berhubung pembangunan loji rawatan termal atau insinerator di Batu Arang, Rawang antaranya dengan mengadakan sesi pendengaran awam.
![Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739194097_FahmiFadzil.jpg)
Fahmi tinjau integrasi 5G di RGTSU Melaka
Menteri Komunikasi tinjau integrasi 5G di Terminal Pengegasan Semula Sungai Udang (RGTSU), Melaka.
![Eksport minyak sawit susut 12.94 peratus kepada 1.17 juta tan pada Januari 2025 - MPOB Eksport minyak sawit susut 12.94 peratus kepada 1.17 juta tan pada Januari 2025 - MPOB](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-08/51723453412_MinyakSawitMalays.jpg)
Eksport minyak sawit susut 12.94 peratus kepada 1.17 juta tan pada Januari 2025 - MPOB
Jumlah eksport minyak sawit Malaysia pada Januari 2025 berkurangan sebanyak 12.94 peratus kepada 1.17 juta tan daripada 1.34 juta tan pada Disember 2024.
[TERKINI] Hamas tangguh pembebasan tebusan Israel yang dijadualkan pada Sabtu
Hamas berkata ia akan menangguhkan pembebasan tebusan yang dijadualkan pada hari Sabtu.
Naomi Campbell bertemu PM Thailand bincang industri fesyen
Shinawatra mengalu-alukan legenda pentas peragaan British itu ke pejabat perdana menteri di Bangkok bagi membincangkan cara membantu membangunkan industri fesyen Thailand.
China sedia jalin hubungan dengan negara kepulauan pasifik
China bersedia menjalin hubungan lebih rapat dengan negara-negara Kepulauan Pasifik termasuk Cook Island.
menurut Kementerian Luar China pada Isnin, kenyataan ini dibuat bagi meredakan kebimbangan yang semakin meningkat di New Zealand berhubung lawatan Perdana Menteri Cook Island, Mark Brown ke China minggu ini.
menurut Kementerian Luar China pada Isnin, kenyataan ini dibuat bagi meredakan kebimbangan yang semakin meningkat di New Zealand berhubung lawatan Perdana Menteri Cook Island, Mark Brown ke China minggu ini.
Pendengaran permohonan batal tahan Suk Yeol minggu depan
Sebuah mahkamah Korea Selatan akan mendengar sama ada akan membatalkan penahanan Presiden yang didakwa, Yoon Suk Yeol pada minggu depan, menurut sumber pada Isnin.
Afrika Selatan persoal keputusan Trump henti bantuan kewangan
Kementerian Luar Afrika Selatan mengecam perintah eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden AS, Donald Trump, yang menghentikan bantuan kewangan ke negara itu.
Mereka berkata keputusan permohonan batal tidak tepat dan tidak mengiktiraf sejarah panjang kolonialisme serta apartheid di Afrika Selatan.
Mereka berkata keputusan permohonan batal tidak tepat dan tidak mengiktiraf sejarah panjang kolonialisme serta apartheid di Afrika Selatan.
![Bank Pembangunan lantik Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi baharu Bank Pembangunan lantik Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-04/61712008998_DatukSulaimanMohd.jpg)
Bank Pembangunan lantik Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi baharu
Sulaiman mempunyai lebih 30 tahun pengalaman kepimpinan dalam landskap kewangan Malaysia, termasuk jawatan terkini sebagai CEO Kumpulan AmBank.
![Bank Pembangunan, MDEC bekerjasama bantu petani di bawah Program Digital Agtech Bank Pembangunan, MDEC bekerjasama bantu petani di bawah Program Digital Agtech](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-10/61635383032_bankpembangunanMD.jpg)
Bank Pembangunan, MDEC bekerjasama bantu petani di bawah Program Digital Agtech
Kerjasama ini menyaksikan sokongan pembiayaan daripada BPMB yang menjurus ke arah memperkukuh Program Digital Agtech MDEC yang disasarkan kepada komuniti petani.
![BPMB lantik Nazir Razak sebagai pengerusi baharu BPMB lantik Nazir Razak sebagai pengerusi baharu](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-04/51619110377_DSNazirRazak.jpg)
BPMB lantik Nazir Razak sebagai pengerusi baharu
Beliau menggantikan Datuk Zaiton Mohd Hassan yang bersara pada Februari 2021 selepas berkhidmat selama dua tahun.
![Koronavirus: BPMB sedia bantu perniagaan pelanggan yang terjejas Koronavirus: BPMB sedia bantu perniagaan pelanggan yang terjejas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2020-02/71581373815_TBBankPembangunan.jpg)
Koronavirus: BPMB sedia bantu perniagaan pelanggan yang terjejas
Pihaknya akan meneroka kaedah untuk menyokong mereka yang terjejas, dengan mengambil kira keadaan tertentu yang dihadapi pelanggan.
![Pengukuhan DFI satu perkembangan positif - Bank Pengukuhan DFI satu perkembangan positif - Bank](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/http://img.astroawani.com/2019-10/81570783216_limguaneng.jpg)
Pengukuhan DFI satu perkembangan positif - Bank
BPMB berkata cadangan itu akan wujudkan lebih banyak sinergi yang menguntungkan semua pihak berkepentingan selain memenuhi keperluan ekonomi baharu.