KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Komuniti Desa MADANI (JKDM) berperanan sebagai pelengkap dan nilai tambah dalam usaha menyantuni rakyat, kata Timbalan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah Datuk Rubiah Wang.
Justeru beliau berkata fungsi JKDM tidak bertindih dengan tugas yang diperuntukkan kepada Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) serta Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JPKKP).
Menurut Rubiah JPKK dan JPKKP berperanan untuk mengurus dan mentadbir sesuatu kampung manakala JKDM bertindak menyelaras program sosioekonomi dan keusahawanan di kawasan berkenaan.
"Ini merupakan langkah proaktif Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) untuk merealisasikan hasrat kerajaan dalam usaha menghapuskan kemiskinan tegar di peringkat akar umbi," katanya menjawab soalan tambahan Shaharizukirnain Abd Kadir (PN-Setiu) pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat semalam.
Shaharizukirnain ingin tahu sama ada kerajaan telah menjalankan kajian berhubung penubuhan JKDM serta adakah terdapat pertindihan antara jawatankuasa itu dengan fungsi JPKK dan JPKKP termasuk dalam usaha membasmi kemiskinan di luar bandar.
Rubiah berkata antara program dianjurkan JKDM ialah Program Perintis Keusahawanan, Program Pengukuhan Keusahawanan, Program Insentif dan Pembangunan Perniagaan, Program Promosi dan Pemasaran serta Program Kebun Sahabat Komuniti Desa.
Beliau berkata Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) menjadi urus setia untuk menggerakkan JKDM selain menerusi jawatankuasa itu, ia membolehkan data e-Kasih dan maklumat semasa rakyat termiskin terus dipantau selain rakyat dapat disantuni mengikut keperluan semasa.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jul 04 2024
![Fungsi JKDM tidak bertindih dengan JPKK, JPKKP Fungsi JKDM tidak bertindih dengan JPKK, JPKKP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-05/61684818102_RubiahWang.jpg)
Rubiah berkata, Kemas menjadi urus setia untuk menggerakkan JKDM selain menerusi jawatankuasa itu, ia membolehkan data e-Kasih dan maklumat semasa rakyat termiskin terus dipantau. - Gambar fail
Zon Maritim Lahad Datu pastikan perairan bebas ancaman
Lebih 164 kes tangkapan berjaya direkodkan dari tahun 2020 hingga 2024 melibatkan pelbagai kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985, Akta Imigresen 1959/63, Akta Kawalan Bekalan 1961, serta Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah.
![Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739617937_HostagesFamily.jpg)
Kumpulan Palestin serah 3 tawanan Israel dalam perjanjian pertukaran di Gaza
Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas dan Saraya Al-Quds, kumpulan bersenjata daripada Jihad Islam, menyerahkan tiga tawanan Israel pada Sabtu.
Kurang penyelenggaraan punca masalah bekalan air di Sandakan – James Ratib
Menteri pembangunan masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk James Ratib menjelaskan banyak telaga tiub di Loji Rawatan Air (LRA) Hilltop dan Sibuga tidak berfungsi kerana gagal diselenggara dalam tempoh yang lama sehingga lebih 20 tahun.
Pembukaan syarikat berteknologi tinggi buka banyak peluang pekerjaan di Sarawak
Tan Sri Abang Johari berkata usaha kerajaan negeri meningkatkan ekonominya itu dengan membangunkan beberapa syarikat penting dan berteknologi tinggi akan menarik minat anak Sarawak untuk kembali bekerja di Bumi Kenyalang menerusi peluang pekerjaan yang disediakan.
Fokus Minggu Depan: kabinet setuju SOSMA diteliti, disemak semula
Ikuti ulasan Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Sevan Doraisamy mengenai kesediaan kerajaan untuk menyemak dan meneliti semula Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).
![Azeem lebur rekod kebangsaan 60m di Amerika Syarikat Azeem lebur rekod kebangsaan 60m di Amerika Syarikat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739616584_MuhdAzeemFahmi.jpg)
Azeem lebur rekod kebangsaan 60m di Amerika Syarikat
Muhammad Azeem Mohd Fahmi memperbaharui rekod kebangsaan acara 60 meter (m) dalam dewan pada Kejohanan Jemputan Tiger Paw di Amerika Syarikat.
![Saizul Hafifi pengendali baharu skuad Bunga Raya 15s - KRM Saizul Hafifi pengendali baharu skuad Bunga Raya 15s - KRM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739616467_MohdSaizulHafifi.jpg)
Saizul Hafifi pengendali baharu skuad Bunga Raya 15s - KRM
Bekas ketua jurulatih ragbi 7-sebelah (7s) kebangsaan Mohd Saizul Hafifi Md Noor dilantik sebagai ketua jurulatih skuad Bunga Raya 15-sebelah (15s) yang baharu.
![Sultan Kedah berkenan rasmi Aurelius Hospital Alor Setar Sultan Kedah berkenan rasmi Aurelius Hospital Alor Setar](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739610897_AlAminulKarimSult.jpg)
Sultan Kedah berkenan rasmi Aurelius Hospital Alor Setar
Sultan Kedah Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah berkenan merasmikan Aurelius Hospital Alor Setar (AHAS) hari ini.
![Amuk: Empat anggota polis cedera dilibas dengan parang Amuk: Empat anggota polis cedera dilibas dengan parang](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/41739616143_kesamukKedah.jpg)
Amuk: Empat anggota polis cedera dilibas dengan parang
Empat anggota polis cedera dilibas dengan parang Ketika cuba menahan seorang lelaki yang mengamuk di Taman Seri Astana, Sungai Petani petang semalam.
![RMHC Malaysia rasmi Rumah Ronald McDonald di HTA, bantu 4,000 keluarga sejak beroperasi RMHC Malaysia rasmi Rumah Ronald McDonald di HTA, bantu 4,000 keluarga sejak beroperasi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739614548_RMHHTA.jpg)
RMHC Malaysia rasmi Rumah Ronald McDonald di HTA, bantu 4,000 keluarga sejak beroperasi
Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia) merasmikan Rumah Ronald McDonald (RMH) di Hospital Tunku Azizah (HTA), sempena meraikan pencapaian empat tahun fasiliti itu.
![RUU Keselamatan Dalam Talian menyeluruh termasuk melindungi hak kanak-kanak RUU Keselamatan Dalam Talian menyeluruh termasuk melindungi hak kanak-kanak](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-10/41696485210_AzalinaOthmanSaid.jpg)
RUU Keselamatan Dalam Talian menyeluruh termasuk melindungi hak kanak-kanak
Rang Undang-Undang (RUU) Keselamatan Dalam Talian yang dijangka di bentang Oktober depan, bersifat menyeluruh dan mengambil kira jenayah siber yang mungkin berlaku termasuk melibatkan kanak-kanak.
![Nancy arah siasat pemandu bas sekolah 'viral' rakam murid perempuan Nancy arah siasat pemandu bas sekolah 'viral' rakam murid perempuan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-09/71725432985_NancyShukri.jpg)
Nancy arah siasat pemandu bas sekolah 'viral' rakam murid perempuan
Nancy mengarahkan JPKK untuk membuat laporan polis terhadap seorang pemandu bas sekolah, yang telah memuat naik video pelajar yang dibawanya.
![Fungsi JKDM tidak bertindih dengan JPKK, JPKKP Fungsi JKDM tidak bertindih dengan JPKK, JPKKP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-05/61684818102_RubiahWang.jpg)
Fungsi JKDM tidak bertindih dengan JPKK, JPKKP
JPKK dan JPKKP berperanan mengurus dan mentadbir sesuatu kampung manakala JKDM bertindak menyelaras program sosioekonomi dan keusahawanan.
![Kerajaan pertimbang selaras elaun JPKK, JPKKP - Zahid Kerajaan pertimbang selaras elaun JPKK, JPKKP - Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-01/61674744948_TBzahidhamidi.jpg)
Kerajaan pertimbang selaras elaun JPKK, JPKKP - Zahid
Elaun berkenaan berbeza mengikut negeri dengan Selangor menyediakan elaun tertinggi iaitu RM1,500 diikuti Johor RM1,200.
![Cadangan tubuh JPKK,JPKKP dibawa ke Jemaah Menteri - Zahid Cadangan tubuh JPKK,JPKKP dibawa ke Jemaah Menteri - Zahid](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-01/81673705680_TBzahidhamidi.jpg)
Cadangan tubuh JPKK,JPKKP dibawa ke Jemaah Menteri - Zahid
Zahid berkata keanggotaan ahli JPKK dan JPKKP yang dibentuk perlu mengambil kira komposisi parti komponen Kerajaan Perpaduan sebagai menyokong prinsip sealiran dalam kerajaan kini.
![Pengawal keselamatan, pekerja pembersihan sekolah tidak dinaikkan gaji RM1,500 - JPKK Pengawal keselamatan, pekerja pembersihan sekolah tidak dinaikkan gaji RM1,500 - JPKK](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-09/81631129287_sekolahditutup.jpg)
Pengawal keselamatan, pekerja pembersihan sekolah tidak dinaikkan gaji RM1,500 - JPKK
Antara alasan yang diberikan adalah kerana kontrak perjanjian antara kontraktor dengan kerajaan masih berdasarkan gaji minimum yang lama.
![Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan untuk Orang Asli Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan untuk Orang Asli](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-04/51649809482_TimbalanMenteriPem.jpg)
Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan untuk Orang Asli
Lebih banyak latihan pengukuhan modal insan akan diberikan kepada masyarakat Orang Asli selaras dengan perkembangan teknologi semasa dan persediaan negara untuk memasuki fasa endemik.
![Pascabanjir: JPKK Kuala Triang cadang bina rumah rakit untuk penduduk Pascabanjir: JPKK Kuala Triang cadang bina rumah rakit untuk penduduk](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-01/81642237295_TBrumahrakit.jpg)
Pascabanjir: JPKK Kuala Triang cadang bina rumah rakit untuk penduduk
Penduduk di Kampung Kuala Triang mahu kerajaan bantu membina rumah rakit bagi membolehkan mereka mengalih dan menyimpan barangan keperluan apabila menjelang musim tengkujuh.
![Ribut di Terengganu: Kerajaan negeri akan bantu mangsa terjejas Ribut di Terengganu: Kerajaan negeri akan bantu mangsa terjejas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-07/71625605859_RIBUTDITERENGGANU.jpg)
Ribut di Terengganu: Kerajaan negeri akan bantu mangsa terjejas
Buat masa ini semua ahli Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK), telah diarah membuat pemantauan awal di lokasi kejadian.
![Libatkan JPKK, JPKKP dalam penyampaian bakul makanan - PNBBC Libatkan JPKK, JPKKP dalam penyampaian bakul makanan - PNBBC](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2021-06/61624361605_ShahidanKassim.jpg)
Libatkan JPKK, JPKKP dalam penyampaian bakul makanan - PNBBC
PNBBC mencadangkan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKKP) dilibatkan bagi menggerakkan usaha menyampaikan bantuan bakul makanan kepada kumpulan sasar.