KUALA LUMPUR: Pemain badminton perseorangan negara, Lee Zii Jia dilihat menukar gambar profil di Facebook beliau kepada hitam sekitar sejam lalu.
Pertukaran itu dibuat hanya beberapa jam selepas Persatuan Badminton Malaysia (BAM) memutuskan untuk tidak mendaftarkan beliau dalam sebarang pertandingan antarabangsa melibatkan negara berkuat kuasa 18 Januari lalu.
Dalam sidang media pada Jumaat, Timbalan Presiden 2 BAM, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata, penggantungan itu akan berjalan selama dua tahun.
Meskipun tiada kenyataan rasmi dikeluarkan Zii Jia setakat ini, namun, melihat kepada keputusannya menukar gambar profil sebegitu, ia secara tidak langsung menggambarkan pemain itu kecewa dengan keputusan BAM.
Di laman media sosial pemain itu, rata-rata penyokong Zii Jia turut sama ‘berduka’ dan tidak putus-putus melontarkan kata-kata semangat buat anak kelahiran Kedah itu.
Bahkan, tidak sampai dua jam pertukaran gambar profil itu, sudah lebih 30,000 pelbagai reaksi diberikan warganet dan lebih 4,000 komen dimuat turun di status tersebut.
Kebanyakannya berbentuk sokongan moral kepada Zii Jia, antaranya:
"(Nurul Huda Muhammad)
You said that you will fight for what you want and I am sure that you will. Hang in there a bit pls. (Anda kata anda akan lawan untuk apa anda mahukan dan saya pasti, anda akan lakukannya. Tolong terus bertahan)
(Yap Yen Chien)
We support you against the big bully. (Kami sokong anda menentang pembuli besar itu)."
BACA: Faizal Azumu akan bertemu BAM dan Lee Zii Jia
BACA: Saya keluar BAM bukan kerana wang ringgit - Zii Jia
Komen daripada warganet juga berkisar kepada rasa tidak puas hati terhadap keputusan BAM dan mendoakan Zii Jia berjaya, walaupun tidak bersama persatuan itu.
Keputusan dibuat BAM menyaksikan Zii Jia mungkin terlepas untuk bertanding dalam Sukan Sea sedangkan beliau merupakan antara prospek emas negara.
Begitupun, Jahaberdeen menegaskan masih ada ruang buat Zii Jia mengemukakan rayuan dan BAM mungkin memberi masa beberapa bulan untuk melakukan sedemikian.
Ridauddin Daud
Fri Jan 21 2022

Gambar profil terbaharu Zii Jia yang baru saja ditukar sekitar sejam lalu, beberapa jam selepas BAM memutuskan untuk tidak mendaftarkan beliau dalam sebarang pertandingan antarabangsa.

Hampir 1 daripada 10 warga emas di Korea Selatan hidap penyakit Alzheimer
Jumlah pesakit demensia di Korea Selatan juga dijangka melebihi satu juta orang tahun depan, menurut data yang dikeluarkan.

Pendatang asing disaran manfaat Program Repatriasi Migran - Saifuddin Nasution
Pendatang asing yang berhasrat pulang ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri diminta memanfaatkan Program Repatriasi Migran yang dilanjutkan hingga April ini.

Polis Melaka galak penduduk daftar VSP
Polis Melaka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menggalakkan lebih ramai penduduk negeri ini mendaftar dalam aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

KDN kaji model perjanjian antarabangsa selesai isu pencerobohan nelayan Vietnam
KDN sedang mengkaji model kerjasama antarabangsa melibatkan eksplorasi hasil laut sebagai antara usaha menyelesaikan isu pencerobohan oleh nelayan Vietnam di perairan negara.
Individu pertama dibenar keluar hospital guna jantung titanium
Seorang lelaki berusia 40-an menjadi individu pertama dibenarkan keluar dari hospital setelah dipasang jantung tiruan sepenuhnya pada Rabu.
Doktor di Sri Lanka lancar mogok, tuntut keadilan mangsa rogol
Sekumpulan doktor di Sri Lanka melancarkan mogok sehari bermula pagi Rabu sebagai tanda solidariti terhadap seorang doktor wanita yang dipercayai dirogol ketika bertugas di Hospital Pengajar Anuradhapura pada Isnin.
Perkhidmatan stesen kereta api Quetta dihentikan buat sementara waktu
Penggantungan operasi ini bertujuan meningkatkan lagi keselamatan orang ramai susulan serangan ke atas sebuah kereta api penumpang dari Quetta ke Peshawar pada Selasa yang meragut beberapa nyawa.
Tujuh negara memenuhi piawaian kualiti udara WHO
Menurut firma pemantauan kualiti udara, Switzerland IQAir, Chad dan Bangladesh adalah negara paling tercemar di dunia pada 2024, dengan purata paras asap lebih 15 kali lebih tinggi daripada garis panduan WHO.
Duterte mungkin dipenjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup
Bekas Presiden Filipina Rodrigo Duterte mungkin menghadapi hukuman penjara sehingga 30 tahun atau seumur hidup jika disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) atas tuduhan jenayah terhadap kemanusiaan berhubung perang dadah.

Remaja perempuan hilang selepas ditegur leka bermain telefon ditemukan selamat
Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun yang dilaporkan hilang selepas keluar dari rumah keluarganya di Seksyen 20 di sini, Ahad lepas ditemukan selamat di rumah rakannya di Kuala Terengganu.

Seluruh England: Zii Jia, Aaron-Wooi Yik tersingkir awal
Zii Jia tumpas di tangan pemain bukan pilihan dari Hong Kong Angus Ng Ka Long awal pagi tadi.

Masters Orleans: Lee Zii Jia tumbang kepada pemain bukan pilihan dari Ireland
Zii Jia, yang baru pulih daripada kecederaan kaki, kelihatan bergelut untuk mendapatkan pendahuluan selesa dalam set pertama.

Masters Orleans: Zii Jia mara ke suku akhir
Pemain perseorangan lelaki profesional, Lee Zii Jia, mara ke pentas suku akhir Masters Orleans selepas menundukkan wakil India Srikanth Kidambi pada aksi pusingan kedua di Perancis hari ini.

Masters Orleans: Zii Jia mara ke pusingan kedua
Pemain perseorangan lelaki profesional negara Lee Zii Jia menepati ramalan melangkah ke pusingan kedua Masters Orleans selepas menumpaskan wakil Taiwan, Chi Yu Jen, di pusingan pertama hari ini.

Zii Jia, Pearly-Thinaah dapat laluan mudah di pusingan pertama Seluruh England
Lee Zii Jia dijangka tidak berdepan masalah untuk melepasi pusingan pertama pada Kejohanan Badminton Seluruh England pada 11 hingga 16 Mac ini.

Seluruh England: Lee Zii Jia akan kembali dengan magis tersendiri - Bekas pemain nombor satu dunia
Roslin Hashim, optimis Lee Zii Jia akan kembali beraksi dengan magis tersendiri dalam Kejohanan Badminton Masters Orleans di Perancis minggu depan.

Fei-Din jadi model jenama pakaian antarabangsa
Juara Terbuka India itu mendapat durian runtuh selepas Lee Zii Jia turut diperkenalkan untuk sebuah jenama pakaian tempatan.

Lee Zii Jia sah tidak sertai Terbuka India, Masters Indonesia
Lee Zii Jia tidak akjan menyertai Kejohanan Terbuka India dan Kejohanan Masters Indonesia yang akan berlangsung bulan ini.

Zii Jia terpaksa tarik diri dari Terbuka Malaysia minggu depan
Lee Zii Jia menarik diri daripada pembukaan musim Jelajah Dunia Persekutuan Badminton Dunia (BWF) 2025 di Terbuka Malaysia yang dijadualkan bermula di Axiata Arena, Bukit Jalil, pada Selasa ini.

Yeoh Kay Bin diumum ketua jurulatih baharu Team LZJ
Team LZJ menyifatkan Kay Bin sebagai jurulatih yang memiliki pengalaman luas di peringkat tempatan dan antarabangsa.