KOTA KINABALU:Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim dilantik sebagai pemangku Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS).
Manakala Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kiulu, Datuk Joniston Bangkuai pula menggantikan tempat Jahid sebagai Setiausaha Agung PBS.
Penstrukturan semula organisasi parti tertua di Sabah itu diumumkan Presidennya, Datuk Seri Maximus Ongkili dalam satu kenyataan pada petang Isnin.
"Pelantikan Jahid adalah di bawah kuota bumiputera Muslim. Dengan pelantikan Jahid sebagai pemimpin kedua PBS, ini bukan sahaja akan memperkukuhkan sokongan orang Islam kepada parti ini tetapi juga memastikan sokongan terus meningkat," katanya.
Tambah Ongkili lagi, Datuk Julita Majungki pula dilantik menjawat jawatan Ketua Penerangan PBS manakala ADUN Tandek, Hendrus Anding dan ADUN Telupid, Jonnybone Kurum pula masing-masing menjawat jawatan Penolong Setiausaha Agung serta Penolong Ketua Penerangan parti.
Katanya, penstrukturan semula PBS itu membuktikan PBS mendengar suara penyokong semua kaum dan agama untuk meremajakan barisan kepimpinan.
"Sebagai sebuah parti politik berbilang kaum, PBS telah memperjuangkan teras dan perjuangan utamanya, yang antara lain untuk menegakkan hak-hak Sabah seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), memerangi kehadiran pendatang asing tanpa izin (PATI) secara berterusan, dan pendirian serta sokongan kami terhadap undang-undang lompat parti," katanya.
Syah Hairizal Kamalul Arifin
Mon Jan 04 2021
Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim dilantik sebagai pemangku Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS). - Foto Bernama
AWANI Borneo [5/2/2025] – Elak renjatan| Tidak termasuk LNG| Tuntutan palsu RM20,000
AWANI Borneo Rabu, 5 Februari 2025 bersama Assim Hassan
1. Fasiliti elektrik kawasan terjejas banjir ditutup bagi elak risiko renjatan
2. Petronas iktiraf Petros sebagai agregator gas tunggal Sarawak
3. Akauntan didakwa buat tuntutan palsu berjumlah RM20,000
1. Fasiliti elektrik kawasan terjejas banjir ditutup bagi elak risiko renjatan
2. Petronas iktiraf Petros sebagai agregator gas tunggal Sarawak
3. Akauntan didakwa buat tuntutan palsu berjumlah RM20,000
Malaysia kekal bebas dari sekatan visa MEV, tanda kepercayaan Arab Saudi terhadap Tabung Haji - Mohd Na'im
Malaysia kekal tidak terjejas oleh sekatan pengeluaran visa berbilang kemasukan (MEV) yang dikenakan ke atas 14 negara.
Monopoli projek: Tiga ahli perniagaan, wanita Vietnam direman lima hari
Tiga ahli perniagaan dan seorang wanita warganegara Vietnam ditahan reman lima hari kerana disyaki terlibat dalam kes rasuah bagi memonopoli kesemua projek yang ditawarkan oleh dua jabatan kerajaan di dua daerah di Sarawak.
Akauntan didakwa buat tuntutan palsu RM20,000
Sharin Lusiyau, 35 tahun bertugas di Jabatan Bendahari Negeri Sabah didakwa melakukan kesalahan itu sebanyak 16 kali pada tahun 2023 dengan mengemukakan resit penginapan hotel yang tidak pernah didiami, menggunakan nama sendiri dan beberapa individu lain.
RM1.085 Bilion untuk projek naik taraf paip lama di Sarawak
Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak, Datuk Seri Julaihi Narawi berkata, kerajaan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM1.085 bilion untuk melaksanakan projek penggantian dan naik taraf paip lama di seluruh negeri.
Alliance Bank tawar program bantuan banjir kepada pelanggan terjejas
Alliance Bank dalam kenyataannya bantuan tersebut merangkumi pilihan moratorium pinjaman sehingga enam bulan, pengubahsuaian pembayaran pinjaman serta pengecualian caj dan bayaran tertentu bagi pelanggan dan perniagaan yang terkesan oleh bencana banjir.
Mangsa banjir di PPS Sarawak terus menurun
Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak melaporkan jumlah mangsa menurun kepada 5,281 orang berbanding 5,747 pada sebelah pagi.
Kes Paul Yong: Pembantu rumah mengaku beri keterangan palsu - Saksi
Seorang peguam memberitahu mahkamah bahawa pembantu rumah yang menjadi mangsa rogol bekas ADUN Tronoh Paul Yong Choo Kiong mengaku memberi keterangan palsu.
Beberapa kawasan di Lundu dinaiki air
Hujan lebat tanpa henti sejak pagi menyaksikan beberapa kawasan di Lundu, Sarawak dinaiki air. Antara yang teruk terjejas, kawasan borong King Supermarket, lokasi tumpuan orang ramai membeli barang keperluan.
Garis panduan Muslim hadiri majlis perayaan bukan Islam dimuktamad hujung bulan ini
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kini sedang memuktamadkan satu garis panduan mengenai penglibatan orang Islam dalam sambutan perayaan agama lain.
Basmi kemiskinan: Sabah tingkat akses peluang ekonomi penduduk luar bandar
Usaha itu bukan sahaja memberi tumpuan kepada lapan daerah yang mengalami miskin tegar tetapi juga ke seluruh daerah di Sabah.
STAR, PBS tidak mahu terburu-buru bergabung, ingin pastikan kerjasama teratur
Kedua-dua parti ketika ini melihat kepada usaha untuk mengadakan program secara bersama yang mampu membantu rakyat Sabah.
Majoriti miskin tegar Sabah berumur lebih 64 tahun
Majoriti golongan miskin tegar berdaftar dalam sistem eKasih di Sabah melebihi kumpulan umur produktif iaitu lebih 64 tahun.
Menteri Sabah pengsan ketika berucap, kini dilaporkan stabil
Anggota Dewan Undangan Negeri Tamparuli itu dipercayai mengalami keletihan melampau.
Kurang sihat ketika berucap, Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah dihantar ke hospital
Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah Datuk Jahid Jahim telah dimasukkan ke hospital daerah Pitas selepas beliau didapati kurang sihat ketika sedang berucap di Pitas.
Kombinasi muka baharu, lama dalam Majlis Tertinggi PBS
Penstrukturan semula kepimpinan parti baru-baru ini merupakan sebahagian daripada usaha Presiden PBS Datuk Seri Dr Maximus Ongkili untuk meremajakan parti.
Jahid dilantik Timbalan Presiden, Joniston Setiausaha Agung PBS
Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim dilantik sebagai pemangku Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS).
GRS tumpu usaha mentadbir dan membangun negeri
Hajiji telah mengusahakan yang terbaik dalam memberikan kesamarataan kerusi kabinet kepada parti-parti dalam Gabungan Rakyat Sabah GRS.
Hajiji pengerusikan mesyuarat Kabinet Sabah pertama
Selain beberapa isu pokok seperti penstrukturan pentadbiran, mesyuarat dijangka turut membincangkan situasi semasa COVID-19.
Kenyataan Duta Filipina tidak berasas, Sabah sebahagian daripada Malaysia - Wisma Putra
Menurut Wisma Putra, Malaysia tidak mengiktiraf dan tidak akan melayani sebarang tuntutan oleh mana-mana pihak ke atas Sabah.