KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan II Datuk Seri Johari Abdul Ghani telah dilantik sebagai Menteri Perladangan dan Komoditi baharu berikutan rombakan Kabinet pada Selasa.
Pelantikan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pagi ini di Pejabat Perdana Menteri.
Beliau pernah berkhidmat sebagai Menteri Kewangan II semasa pentadbiran Barisan Nasional (BN) di bawah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dari Jun 2016 sehingga peralihan dalam kerajaan pada Mei 2018.
Johari juga merupakan pengerusi pasukan petugas untuk menyelesaikan isu-isu berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sejak Mac 2023 dan Ahli Parlimen bagi Titiwangsa dari Mei 2013 hingga Mei 2018 dan telah dipilih semula sebagai Ahli Parlimen Titiwangsa sejak November 2022.
Selain itu, Johari turut menganggotai Majlis Ekonomi Malaysia yang dipengerusikan Perdana Menteri. Majlis ini antara lain bertanggungjawab merangka strategi untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi negara melalui pelaburan langsung asing dan domestik serta memantau dan menganalisis arah aliran pembangunan ekonomi global dan domestik.
Johari ialah seorang akauntan bertauliah yang berkelayakan dan Felo Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah.
Johari bergiat aktif dalam dunia korporat selama lebih 25 tahun dan memegang beberapa jawatan kanan termasuk pengarah urusan dan pengerusi kumpulan di beberapa syarikat yang tersenarai dan tidak tersenarai di Bursa Malaysia.
Beliau juga pernah menjadi pengarah urusan syarikat-syarikat yang terlibat dalam industri makanan segera, pembuatan dan pertanian.
Dalam pilihan raya umum 2022, Johari dicalonkan semula oleh BN untuk bertanding. Beliau berjaya dan terpilih semula sebagai Ahli Parlimen Titiwangsa untuk penggal kedua selepas mengalahkan pesaing terdekat Khalid Abdul Samad (Pakatan Harapan) dengan majoriti 4,632 undi.
Beliau turut menewaskan Rosni Adam (Perikatan Nasional) dan Khairuddin Abu Hassan (PEJUANG).
-- BERNAMA
Bernama
Tue Dec 12 2023
![Johari Abdul Ghani kembali jadi menteri, ini latar belakang beliau Johari Abdul Ghani kembali jadi menteri, ini latar belakang beliau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/71702356166_DialogNaibPresiden.jpg)
Johari pernah berkhidmat sebagai Menteri Kewangan II semasa pentadbiran Barisan Nasional (BN) di bawah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dari Jun 2016 sehingga peralihan dalam kerajaan pada Mei 2018.
![MOF jangka peruntukan Kampung Angkat MADANI dibelanjakan sepenuhnya tahun ini MOF jangka peruntukan Kampung Angkat MADANI dibelanjakan sepenuhnya tahun ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739654077_TBAmirHamzah.jpg)
MOF jangka peruntukan Kampung Angkat MADANI dibelanjakan sepenuhnya tahun ini
Peruntukan itu, yang diumumkan dalam Belanjawan 2024, bertujuan merapatkan jurang antara desa dan bandar dengan menyediakan kemudahan diperlukan.
![Selangor pastikan pemilihan jenis sukan di SUKMA 2026 adil kepada semua Selangor pastikan pemilihan jenis sukan di SUKMA 2026 adil kepada semua](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-11/71732712031_NajwanHalimi.jpg)
Selangor pastikan pemilihan jenis sukan di SUKMA 2026 adil kepada semua
Selangor akan memastikan pemilihan jenis sukan yang dipertandingkan pada Sukan Malaysia (SUKMA) 2026 adil kepada semua negeri.
![Lebih 16,000 laporan berkaitan bahan penderaan seksual kanak-kanak tahun lepas Lebih 16,000 laporan berkaitan bahan penderaan seksual kanak-kanak tahun lepas](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/51739623650_DatinWongPoiHong.jpg)
Lebih 16,000 laporan berkaitan bahan penderaan seksual kanak-kanak tahun lepas
Sebanyak 16,328 laporan direkodkan berkaitan bahan penderaan seksual kanak-kanak (CSAM) di negara ini sepanjang tahun lepas.
![Tular: Penjual jagung papar notis berunsur perkauman dikecam Tular: Penjual jagung papar notis berunsur perkauman dikecam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/61739636564_Videotular.jpg)
Tular: Penjual jagung papar notis berunsur perkauman dikecam
Baru-baru ini tular satu rakaman di media sosial yang memaparkan notis berunsur perkauman oleh seorang penjual jagung bakar di Kota Warisan, Sepang.
![Kerajaan sasar tambah van khidmat guaman bergerak bantu rakyat B40 Kerajaan sasar tambah van khidmat guaman bergerak bantu rakyat B40](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-02/81739628918_MKulasegaranJust.jpg)
Kerajaan sasar tambah van khidmat guaman bergerak bantu rakyat B40
Ketika ini terdapat lima van bergerak tersedia termasuk tiga yang diperoleh sewaktu kepimpinan Kerajaan MADANI.
![Industri automotif China, Eropah miliki potensi kerjasama besar - Menteri Perdagangan China Industri automotif China, Eropah miliki potensi kerjasama besar - Menteri Perdagangan China](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-09/71663595871_car.jpg)
Industri automotif China, Eropah miliki potensi kerjasama besar - Menteri Perdagangan China
Industri automotif di China dan Eropah mempunyai asas kukuh serta potensi besar untuk bekerjasama, kata Menteri Perdagangan China, Wang Wentao.
Joehari mampu tingkatkan prestasi pasukan bola sepak negara - Hannah
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh yakin dengan kepimpinan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) Datuk Mohd Joehari Mohd Ayub untuk membawa perubahan positif kepada pasukan negara.
10 Berita Pilihan - (15 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
El Salvador rampas 1.7 metrik tan kokain, tiga ditahan
Pihak berkuasa El Salvador mengumumkan rampasan 1.7 metrik tan dadah kokain dianggar bernilai US$44.8 juta dalam operasi pada 7 Februari lalu.
Yaman protes, bantah rancangan 'gila' Trump ingin ambil alih Gaza
Turut hadir di perhimpunan tersebut ialah Menteri Pertahanan Houthi Yaman, Mohammed Al-Atifi
![CEO baharu KWSP akan diumumkan dalam masa terdekat CEO baharu KWSP akan diumumkan dalam masa terdekat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/51702373466_DatukSeriAmirHamz.jpg)
CEO baharu KWSP akan diumumkan dalam masa terdekat
CEO baharu KWSP akan diumumkan dalam masa terdekat susulan pelantikan Datuk Seri Amir Hamzah Azizan sebagai Menteri Kewangan II.
![Dilantik Menteri Kewangan II, ini latar belakang Amir Hamzah Dilantik Menteri Kewangan II, ini latar belakang Amir Hamzah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/81702357242_TBSAMIRHAMZAHj.jpg)
Dilantik Menteri Kewangan II, ini latar belakang Amir Hamzah
Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Datuk Seri Amir Hamzah Azizan dilantik sebagai Menteri Kewangan II susulan rombakan Kabinet pada Selasa.
![Johari Abdul Ghani kembali jadi menteri, ini latar belakang beliau Johari Abdul Ghani kembali jadi menteri, ini latar belakang beliau](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/71702356166_DialogNaibPresiden.jpg)
Johari Abdul Ghani kembali jadi menteri, ini latar belakang beliau
Bekas Menteri Kewangan II Datuk Seri Johari Abdul Ghani telah dilantik sebagai Menteri Perladangan dan Komoditi baharu berikutan rombakan Kabinet pada Selasa.
![Rombakan Kabinet dilaksanakan untuk penuhi tuntutan semasa negara - PM Rombakan Kabinet dilaksanakan untuk penuhi tuntutan semasa negara - PM](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/81702355870_TBKabinetjpg.jpg)
Rombakan Kabinet dilaksanakan untuk penuhi tuntutan semasa negara - PM
Rombakan Kabinet Kerajaan Perpaduan bertujuan untuk membuat penyesuaian dalam memenuhi tuntutan dan keadaan semasa.
![Seorang menteri, dua timbalan digugurkan Seorang menteri, dua timbalan digugurkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/51702355035_TBmenterikegugura.jpg)
Seorang menteri, dua timbalan digugurkan
Kabinet baharu Kerajaan Madani menyaksikan seorang menteri dan dua timbalan menteri digugurkan daripada senarai.
![Istiadat angkat sumpah menteri persekutuan petang ini Istiadat angkat sumpah menteri persekutuan petang ini](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/71702348209_TBIstanaNegaraj.jpg)
Istiadat angkat sumpah menteri persekutuan petang ini
Menurut sumber, turut berlangsung adalah Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan.