PELABUHAN KLANG : Malaysia menjadi negara ketujuh persinggahan kapal perang TCG Kinaliada F514 milik Turki.
Persinggahan TCH Kinaliada ini disifatkan Duta Turki ke Malaysia, Emir Salim Yuksel sebagai bukti kesediaan Turki dan Malaysia dalam mengangkat kerjasama dalam pelbagai bidang termasuk pertahanan.
Dalam masa sama, jelas Emir Salim, apa yang utama juga ialah persinggahan TCH Kinaliada, di sini, sebagai meraikan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik kedua negara.
“Meraikan ulang tahun ke 60 hubungan diplomatik Turki-Malaysia, kunjungan ini antara bukti kesediaan dua negara dalam mengangkat kerjasama pelbagai bidang termasuk pendidikan, teknologi, sains, pertahanan dan banyak lagi ke tahap yang lebih baik dan lancar.
“Kunjungan ini merupakan usaha mengukuhkan hubungan dua hala Malaysia dan Turkiye yang telah dinaik taraf kepada Perkongsian Strategik Komprehensif (CSP),” kata beliau dalam sidang media di Cruise Terminal, di sini, pada Isnin.
Terdahulu, Emir Salim mengadakan kunjungan hormat ke atas TCG Kinaliada yang berlabuh di Cruise Terminal, Pelabuhan Klang.
Sebelum tiba di Pelabuhan Klang, TCG Kinaliada terlebih dahulu berlabuh di pelabuhan Chittagong, Bangladesh.
TCG Kinaliada yang menempatkan 110 krew tentera laut Turki melakukan kunjungan ke 24 pelabuhan merentasi 20 negara sepanjang 134 hari perjalanannya, meliputi 27,000 batu nautika ke Jepun.
Siap dibina pada 29 September 2019, TCG Kinaliada merupakan kapal keempat dihasilkan di bawah projek korvet kebangsaan Turki (MİLGEM) yang memulakan pelayaran dari Izmir pada 9 April lalu.
Pelayaran ini bagi meraikan ulang tahun ke-100 hubungan diplomatik Turki-Jepun serta memperingati ulang tahun ke-134 tenggelamnya kapal frigat Uthmaniyyah Ertuğrul akibat taufan ketika lawatan ke Jepun.
Selain Malaysia, Jepun dan Bangladesh, negara lain yang turut disinggah dalam laluan pelayaran TCG Kinaliada ialah, Arab Saudi, Djibouti, Somalia, Maldives, Indonesia, Thailand, China, Korea Selatan, Filipina,
Singapura, Sri Lanka, India, Oman, Qatar, Emiriah Arab Bersatu, Pakistan dan Jordan.
Faida Rahim
Mon May 13 2024

Malaysia menjadi negara ketujuh persinggahan kapal perang TCG Kinaliada F514 milik Turki.- Astro AWANI
Kabinet Arab Saudi sokong resolusi pembinaan semula Gaza
Agensi Berita Arab Saudi melaporkan bahawa dalam mesyuarat Kabinet di Riyadh pada Selasa, Kabinet menegaskan penolakan sidang kemuncak itu terhadap pemindahan paksa penduduk Palestin serta gesaannya untuk menamatkan krisis kemanusiaan akibat konflik yang berterusan.
Serangan dron Rusia membunuh seorang individu
Rakaman video yang dikeluarkan perkhidmatan kecemasan tempatan menunjukkan pasukan bomba sedang memadamkan api di kawasan perumahan.
AS bantah rancangan pembinaan semula Gaza oleh pemimpin Arab
Malah, White House mendakwa cadangan semasa pembinaan Gaza, tidak mengambil kira realiti bahawa wilayah tersebut kini tidak boleh didiami.

Wanita Jepun berusia 108 tahun diiktiraf tukang gunting rambut wanita tertua di dunia
Seorang wanita berusia 108 tahun dari timur Jepun secara rasmi diiktiraf pada Rabu oleh Guinness World Records sebagai tukang gunting rambut wanita tertua di dunia.
Queensland siap sedia hadapi taufan pertama dalam tempoh 51 tahun
Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese berkata kerajaan sedang menyediakan 250,000 beg pasir kepada kerajaan Queensland, selain 80,000 yang telah dihantar oleh tentera.
Colek sajian moreh di Masjid Raudah Sakinah
Penyediaan moreh bukannya suatu kemestian sebaliknya amalan itu bertujuan memupuk semangat maufakat selain membuat amal kebajikan sesama umat Islam.
Pelajar cemerlang B40 terima biasiswa perubatan
Seorang pelajar cemerlang kumpulan berpendapatan rendah terharu selepas menerima biasiswa penuh daripada Universiti Perdana.
PRK Ayer Kuning: PH berperanan sebagai pendukung, pastikan kemenangan BN
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, siasatan menyeluruh berhubung kematian individu terbabit masih dikendalikan oleh pihak berkuasa, ketika ini.
Pakatan Harapan (PH) Perak akan memainkan peranan sebagai pendukung kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning nanti.
Pakatan Harapan (PH) Perak akan memainkan peranan sebagai pendukung kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning nanti.
Saya hanya dedahkan perkara sebenar dalam 1MDB - Che Lodin
Tan Sri Che Lodin Wok Kamaruddin memberitahu Mahkamah Tinggi pada Rabu tujuan beliau memberi keterangan kerana mahu dedah perkara sebenar berlaku dalam syarikat pelaburan strategik negara itu.
Amzar tarik balik kenyataan fitnah terhadap Anwar
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Ahmad Amzad Hashim mengambil keputusan menghentikan pertikaian peribadi mereka di prosiding Mahkamah Tinggi Malaya di Kuala Terengganu.

Kapal perang TCG Kinaliada milik Turki singgah Malaysia
Dalam pelayaran ke Jepun, Malaysia menjadi negara ketujuh yang menjadi persinggahan TCG Kinaliada.