Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) menumpaskan percubaan penyeludupan gading gajah bernilai RM7.2 juta, empat hari lalu.
Penemuan itu terbongkar apabila pihak kastam mengesan 17 kotak mencurigakan di Gudang Kargo Udara, Zon Bebas KLIA pada 1 Januari lalu.
Hasil pemeriksaan itu, kastam menemui lebih 846 kilogram gading gajah.
“Kita telah pun menyiasat dan menepati bahawa gading gajah ini diimport ke Malaysia melalui KLIA, Mas Kargo dan pengimportnya dikesan.
"Kita dapati semua dokumen-dokumen palsu siasatan didapati mengunakan dokumen-dokumen palsu yang sedang dibuat di pihak kastam.
"Ini adalah sesuatu aktiviti penyeludupan menyalahi undang-undang dilarang bawah perintah kastam, di bawah jadual satu bahagian tiga. Siasatan sedang dibuat setakat ini masih belum tangkapan dibuat,” katanya ketika sidang media di sini pada Rabu.
Kotak mengandungi gading gajah itu tiba melalui penerbangan Turkish Airlines dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kinshasa, Republik Demokratik Congo dan melalui transit di Lapangan Terbang Atatuk, Istanbul Turki sebelum tiba di KLIA.
Datuk Hamzah berkata rampasan itu adalah yang terbesar untuk tempoh 4 hari pertama tahun 2017.
Pihaknya juga akan terus mengetatkan kawalan dan pemeriksaan di KLIA bagi mengelak pintu masuk negara itu menjadi transit sindiket penyelupan antarabangsa.
Bagi tangkapan pada tahun 2016 sebanyak 9 kes dan kastam berjaya merampas 1 ribu 254 kilogram yang bernilai RM10 juta.
Astro Awani
Wed Jan 04 2017

Penemuan itu terbongkar apabila pihak kastam mengesan 17 kotak mencurigakan di Gudang Kargo Udara, Zon Bebas KLIA pada 1 Januari lalu. - Foto Bernama
![[KOLUMNIS] Ancaman media sosial: Fitnah, buli siber dan ketagihan [KOLUMNIS] Ancaman media sosial: Fitnah, buli siber dan ketagihan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2025-01/41735690196_TBmediasosial.jpg)
[KOLUMNIS] Ancaman media sosial: Fitnah, buli siber dan ketagihan
Ketagihan media sosial berkait dengan mekanisme ganjaran dopamine, menyebabkan pengguna menghabiskan masa berjam-jam dalam dunia maya.
KKM sambut baik larangan jual gula-gula bentuk vape di sekolah
Menteri Kesihatan menyambut baik langkah Kementerian Pendidikan (KPM) bagi larangan penjualan rokok gula-gula berbentuk peranti vape dan rokok di dalam kawasan sekolah.
[TERKINI] KPDN perkukuh SOP penyiasatan isu beras campuran
KPDN akan menggunakan kepakaran teknologi Pencapjarian DNA beras oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) untuk analisis sampel beras beras putih import (BPI) dengan beras putih tempatan (BPT).
Insiden di Golok bimbangkan rakyat Malaysia
Orang ramai masih takut memasuki Thailad menjejaskan peniaga Malaysia.
AWANI Ringkas: Kutipan cukai meningkat
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Polis siasat video tular individu pandu kereta secara berbahaya di Genting Highlands
Polis akan menjalankan operasi bersepadu di lokasi tersebut pada hujung minggu dan cuti umum.

Wear OS 5.1 dilancarkan untuk Pixel Watch
Wear OS 5.1 Dilancarkan Untuk Pixel Watch
Taklimat Harian Pejabat Perdana Menteri | 10 Mac 2025
Ikuti langsung Taklimat Harian Pejabat Perdana Menteri (PMO).
#AWANInews
#AWANInews
Brunei catat peningkatan jumlah pelancongan pada 2024
Brunei catat peningkatan pengunjung ke galeri budaya, perpustakaan dan tapak bersejarah dengan 8,655 pelawat direkodkan pada 2024, meningkat 70 peratus berbanding 2023.
Akta PSB_ Tidak akan memaksa pemilik untuk di usir - Tunku Nashrul
Setiausaha Akhbar Kanan kepada Perdana Menteri, Tunku Nashrul Abaidah berkata Perdana Menteri menyangkal dakwaan berkait isu Akta PSB yang akan dibentangkan di Parlimen. Tiada pemilik rumah atau tanah untuk diusir dan tidak mengubah peratusan Bumiputera atau mengubah komposisi etnik di sebuah kawasan. #AWANInews

Padah miliki gading gajah
Miliki gading gajah dan dijadikan sebagai perhiasan konon sebagai lambang kemegahan hanya memakan diri selepas ditahan dalam serbuan pihak berkuasa di Taman Gasing Indah, di sini, Selasa lalu.

Pesara kerajaan didakwa terlibat ubah wang haram
Md Nawi, yang juga bekas kerani sekolah, mengaku tidak bersalah sebaik semua pertuduhan dibacakan.

Polis tumpas sindiket pemburu haram, rampas bangkai harimau belang, kumbang, gading RM500,000
Susulan penemuan itu, seorang lelaki berusia 25 tahun ditahan oleh pasukan serbuan dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tanah Merah.

Siaran langsung 9,000 kg gading gajah RM55 juta dihancurkan esok di YouTube
Lembaga Taman Nasional (NParks) Singapura akan memusnahkan sembilan tan gading gajah bernilai S$18 juta (RM55.07 juta) sempena memperingati sambutan Hari Gajah Sedunia, esok.

Lelaki warga Indonesia mengaku salah miliki gading gajah
Hakim menetapkan 25 Februari depan bagi sebutan semula kes selepas tidak berpuas hati dengan tahap pemahaman Bahasa Melayu tertuduh.

Myanmar musnahkan gading, tanduk dan tulang hidupan liar bernilai lebih RM5 juta
Semua barangan rampasan itu dimusnahkan secara pembakaran, sebagai isyarat negara itu serius membanteras aktiviti penyeludupan hidupan liar.

Hong Kong haramkan penjualan gading gajah
Hong Kong meluluskan pindaan undang-undang untuk mengharamkan urusniaga jual beli gading gajah, tindakan tegas yang disifatkan satu talian hayat untuk haiwan berkenaan.

China musnahkan enam tan gading
Pelupusan gading bertujuan untuk mengikis imej negara berkenaan sebagai hab untuk perdagangan haram gading gajah Afrika.