KUALA LUMPUR: Kemunculan Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim di khalayak ramai kini menjadi perhatian lebih-lebih lagi dengan penampilannya yang dilihat begitu sederhana.
Sejak pelantikan beliau pada Khamis lalu, apa sahaja yang dipakai atau digunakan oleh beliau semuanya menjadi tumpuan netizen.
Jom semak beberapa info menarik mengenai kemunculan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi bualan sejak lima hari lalu!
Pen Artline
Ketika istiadat angkat sumpah, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat membawa pen sendiri untuk menandatangan watikah pelantikan. Apa yang menarik perhatian apabila beliau tidak menggunakan pen ‘custom made’ malah menggunakan pen berjenama Artline berharga sekitar RM 2.80 di pasaran.
Situasi ini turut menarik perhatian pengarah urusan Mydin, Datuk Amer Ali Mydin yang turut mengadakan promosi jualan di seluruh pasar raya itu bermula 25 November hingga 4 Disember.
Capal
Menerusi satu ciapan di Twitter, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat menggayakan persalinan baju Melayu berwarna ungu, lengkap dengan samping dan songkok. Bukan itu sahaja, beliau turut menyarungkan sepasang capal ketika menghadiri mesyuarat bersama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali yang viral di media sosial. Segelintir netizen menulis bahawa martabat capal lebih tinggi berbanding kasut-kasut lain.
Cerakin
Sidang media beliau menjadi tumpuan selepas menggunakan perkataan 'cerakin' semasa sesi tersebut. Segolongan warga maya terus menggunakan enjin carian, Google untuk mengetahui maksud 'cerakin' yang disampaikan oleh Perdana Menteri semasa bercakap mengenai subsidi.
Menurut beliau, Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) diberi tempoh dua minggu untuk 'mencerakin' serta menelusuri implikasi berkaitan subsidi dan harga barangan. Ini kerana kesan subsidi kepada rakyat perlu diperhalusi dan perlu diberikan secara bersasar kerana subsidi diberikan sekarang turut dinikmati golongan kaya dan industri.
Tolak kereta percuma, ubah suai pejabat
Ahli Parlimen Tambun ini memberitahu tiada pembelian kereta rasmi baharu untuk kegunaannya dan sebarang ubah suai pejabatnya. Kata beliau, pembaziran boleh dielakkan di bawah pentadbirannya dan memaklumkan langkah itu sebagai mesej kepada ketua jabatan kerajaan yang lain untuk melakukan penjimatan.
“Jangan gunakan wang kerajaan untuk kemudahan kita,” katanya.
Faida Rahim
Tue Nov 29 2022
Jom semak beberapa info menarik mengenai kemunculan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi bualan sejak lima hari lalu!- Foto Facebook/Datuk Peter Anthony
Mangsa banjir di Sarawak menurun, Sabah kekal
Jumlah mangsa banjir di Sarawak terus menurun manakala di Sabah kekal setakat 8 malam Selasa.
10 Berita Pilihan - (4 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Tumpuan Rabu – 5 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
Argentina perintis hasilkan kuda guna teknik CRISPR-CAS9
Menurut Pengasas & Pengarah Saintifik Keiron, Gabriel Vichera, mereka mengambil gen daripada seekor kuda betina Argetina serta gen lain yang sudah disunting untuk meningkatkan kelajuan lima kuda tersebut tanpa menjejaskan ciri-ciri asal.
UK, EU bakal runding tingkat keselamatan dan perdagangan
London dan Brussels yakin dapat mencapai persetujuan meningkatkan kerjasama dalam keselamatan, penguatkuasaan perundangan dan penghapusan halangan perdagangan menjelang Mei.
Perunding Britain untuk Kesatuan Eropah (EU), Nick Thomas-Symonds berkata, hasrat itu berkemungkinan menjadi topik utama ketika pertemuan pemimpin kedua-dua negara bertemu.
Perunding Britain untuk Kesatuan Eropah (EU), Nick Thomas-Symonds berkata, hasrat itu berkemungkinan menjadi topik utama ketika pertemuan pemimpin kedua-dua negara bertemu.
Kazakhstan akan keluarkan laporan awal nahas penerbangan AZAL
Kementerian Pengangkutan Kazakhstan merancang untuk mengeluarkan hasil awal siasatan terhadap nahas penerbangan Azerbaijan Airlines (AZAL) berhampiran Aktau dalam beberapa hari lagi.
Lima orang ditembak dalam insiden di sekolah Sweden - Polis
Lima individu ditembak di sebuah sekolah di selatan Sweden, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) memetik kenyataan polis pada Selasa.
Mesir hantar jentera berat ke Gaza bersihkan sisa runtuhan
Sebuah konvoi jentera berat dan jentolak yang membawa bendera Mesir bergerak dari Rafah, Mesir menuju ke Gaza pada Selasa dipercayai bagi memulakan proses pembersihan runtuhan.
Dengan gencatan senjata di Gaza, rakyat Palestin memohon bantuan kecemasan mencecah berbilion dolar selepas bandar mereka musnah akibat serangan udara Israel.
Dengan gencatan senjata di Gaza, rakyat Palestin memohon bantuan kecemasan mencecah berbilion dolar selepas bandar mereka musnah akibat serangan udara Israel.
Tebusan Hamas warga Thailand kembali ke pangkuan keluarga
Empat daripada lima tebusan Thailand yang dibebaskan selepas 15 bulan dalam tawanan di Gaza bertemu dengan ahli keluarga mereka pada Selasa di Pusat Perubatan Shamir, Israel.
Kesemua pekerja ladang itu dibebaskan pada Khamis sebagai sebahagian daripada pusingan ketiga pertukaran tahanan bawah perjanjian gencatan senjata di Gaza.
Kesemua pekerja ladang itu dibebaskan pada Khamis sebagai sebahagian daripada pusingan ketiga pertukaran tahanan bawah perjanjian gencatan senjata di Gaza.
Govtech dijangka dilancarkan pada suku pertama 2025 – Gobind
Menteri Digital, Gobind Singh Deo berkata dasar untuk mendigitalkan penyampaian perkhidmatan kerajaan atau GovTech kini dalam proses penilaian semula dan ijangka akan dimuktamadkan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.
Pembantu tukang jahit didenda RM4,000 hina Agong
Hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail turut memerintahkan tertuduh, Norli Mohamed Yusof, 53, dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda.
Kertas siasatan kes guru pukul murid telah lengkap
Polis telah melengkapkan kertas siasatan berhubung dakwaan seorang murid sebuah sekolah rendah di Bagan Serai mengalami kecederaan akibat dipukul guru seperti yang tular di media sosial.
Permainan gelongsor air kaca di i-City tiada kelulusan MBSA
Permainan gelongsor air kaca di i-City yang tular apabila pelampung tiba-tiba terjatuh dan menimpa pengunjung baru-baru ini masih belum mendapat kelulusan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).
Lelaki ugut pelawak popular dan keluarganya didakwa di mahkamah esok
Seorang lelaki yang disyaki mengugut pelawak popular dan keluarganya baru-baru ini akan didakwa di mahkamah, esok.
Isu jenaka "ham": Polis sambung reman lelaki disyaki ugut pelawak, keluarga
Tempoh reman seorang lelaki yang ditahan selepas disyaki mengugut pelawak popular dan keluarganya, disambung tiga hari hingga Jumaat ini.
Siasatan kes kemalangan dua beradik maut di Ipoh masih berjalan - Polis
Polis sudah memperoleh bukti menerusi rakaman kamera papan pemuka berhubung insiden dua beradik maut dalam kemalangan membabitkan sebuah motosikal dan MPV di Jalan Pasir Puteh.
KPDN Johor puji tindakan pantas halang penyelewengan RON95
KPDN memuji tindakan pantas seorang pekerja sebuah stesen minyak di Taman Pelangi, Johor Bahru kerana menghalang pemilik kenderaan berpendaftaran asing daripada mengisi petrol RON95.
Program komedi berdiri Harith Iskander di DFP malam esok batal
Program komedi berdiri membabitkan Harith Iskander yang akan berlangsung di pentas Dewan Filharmonik Petronas (DFP) pada malam esok, dibatalkan.
Polis rujuk kertas siasatan dakwaan ibu anaknya dipukul guru
Polis merujuk kertas siasatan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk arahan selanjutnya berhubung dakwaan seorang murid sebuah sekolah rendah dipukul guru.
Kejadian pukul OKU bukan di pasar tani seliaan FAMA
FAMA Terengganu menjelaskan bahawa kejadian pukul seorang lelaki OKU yang tular baru-baru ini, tidak berlaku di pasar tani seliaan agensi itu.