MERSING: Pantai Pasir Lanun yang terletak kira-kira 35 kilometer dari pekan Mersing semakin menjadi tarikan pengunjung selepas tular di media sosial baru-baru ini, berikutan panorama indah dan suasananya yang mendamaikan.
Tinjauan Bernama mendapati orang ramai tidak melepaskan peluang untuk merakamkan gambar berlatarkan pemandangan alam semula jadi, meskipun terpaksa melalui lereng yang curam dan sempit serta hanya muat untuk sebuah kereta.
Justeru, terdapat kebimbangan dari aspek keselamatan susulan jumlah pengunjung yang semakin ramai, biarpun dilihat terdapat beberapa papan tanda amaran telah diletakkan di sekitar kawasan tersebut.
Seorang pengunjung, Fauzi Abd Manaf, 27, dari Pasir Gudang berkata dia yang datang bercuti di daerah ini bersama-sama rakannya, mengetahui mengenai lokasi itu yang tular di aplikasi TikTok.
"Memang cantik pemandangan di sini...mengimbau kenangan saya ketika berkunjung ke Bali, Indonesia dulu...tak sangka Mersing ada hidden gem (permata tersembunyi), mungkin pihak berkaitan boleh perhebat promosi untuk menarik kedatangan lebih ramai pengunjung.
"Bagaimanapun, pada masa sama perlu pertingkatkan ciri-ciri keselamatan seperti memasang penghadang memandangkan keadaan jalan yang curam dan hanya boleh dilalui oleh sebuah kereta pada satu-satu masa, " katanya ketika ditemui Bernama, di sini, hari ini.
Seorang penduduk Mersing, Nurul Hidarina Mohammed Azam, 33, turut tidak melepaskan peluang untuk membawa keluarga dan saudara-maranya dari Alor Gajah, Melaka, berkunjung ke pantai berkenaan.
"Sebagai individu yang gemarkan alam semula jadi dan mudah 'teracun' dengan perkara tular, pastinya saya tak lepaskan peluang keemasan untuk 'berOOTD' (Outfit of the Day) dengan keluarga tersayang berlatarkan panorama indah.
"Bagaimanapun, mungkin pihak berwajib boleh buat jalan sehala memandangkan ada dua laluan ke pantai ini bagi mengelakkan kenderaan bertembung dan berlakunya kesesakan, yang dikhuatiri berlaku insiden tidak diingini, " kata peniaga dalam talian itu.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Mersing Supt Abdul Razak Abdullah Sani menasihati semua pengunjung agar berhati-hati ketika merakamkan foto dan berwaspada dengan struktur tebing yang tinggi dan berisiko runtuh.
"Pandulah dengan berhati-hati dan bunyikan hon ketika melalui selekoh selain mengelakkan daripada meletakkan kenderaan di atas laluan jalan yang sempit, curam serta bukit sehingga membahayakan pengguna lain.
"Ini kerana jalan yang sempit akan menyukarkan pergerakan anggota keselamatan seperti polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia serta ambulans, sekiranya berlaku kecemasan," tegasnya.
Pantai Pasir Lanun yang sebelum ini kurang popular berbanding Pantai Air Papan dan Pantai Penyabong di sini, semakin menjadi tarikan pengunjung dari seluruh negeri termasuk konvoi bermotorsikal, malah ada yang mendakwa keindahan panorama pantai berkenaan setanding dengan negara luar.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Jun 10 2023
![Panorama Pantai Pasir Lanun pikat pengunjung, aspek keselamatan perlu dipertingkat Panorama Pantai Pasir Lanun pikat pengunjung, aspek keselamatan perlu dipertingkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/81686391932_PantaiPasirLanun.jpg)
Pantai Pasir Lanun yang sebelum ini kurang popular berbanding Pantai Air Papan dan Pantai Penyabong di sini, semakin menjadi tarikan pengunjung dari seluruh negeri. - Gambar/ IG manap.nor
Tumpuan Khamis – 13 Februari 2025
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan di Astro AWANI.
Seramai 139 nelayan terperangkap berjaya diselamatkan
Perkara itu disahkan oleh Pihak Perkhidmatan Kecemasan Rusia pada Rabu menerusi aplikasi telegram.
10 Berita Pilihan - (12 Februari 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.
Mesir umum visi bersepadu untuk pembangunan semula Gaza
Mesir menyuarakan hasrat membentangkan visi bersepadu bagi pembinaan semula Gaza demi memastikan kelangsungan rakyat Palestin di tanah air mereka.
Erdogan, Prabowo bincang isu Gaza, perkukuh pertahanan
Presiden Indonesia Prabowo Subianto, menerima kunjungan Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan, di Istana Presiden di Bogor pada Rabu.
PBB anggar AS53 bilion untuk bina semula Gaza
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan lebih 53 bilion dolar atau RM236.39 bilion ringgit bagi membina semula wilayah Gaza yang musnah akibat diserang tentera Israel. Ujar PBB, untuk tiga tahun pertama pembinaannya, kos yang dianggarkan mencecah 20 bilion dolar atau RM89.20 bilion.
Rakyat Palestin tidak sanggup lagi hadapi perang
Rakyat Palestin mengharapkan genjatan senjata yang dilaksana antara Hamas dan Israel diteruskan tanpa sengketa kerana mereka tidak lagi berdaya untuk berhadapan dengan perang. Suara hati rakyat Palestin itu disuarakan selepas berlaku ketegangan antara Hamas dan Israel dalam rundingan genjatan fasa pertama yang sepatutnya berakhir minggu lalu dan diteruskan dengan fasa kedua.
Trump laksana pemotongan berskala besar agensi kerajaan
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump melaksanakan pembuangan berskala besar melibatkan kakitangan agensi kerajaan negara itu, menerusi perintah eksekutif terbaharunya. Beliau yang optimis dengan misi untuk mencapai 'golden age of America' dalam masa yang sama mengarahkan setiap agensi persekutuan untuk bekerjasama rapat dengan Jabatan Kecekapan Kerajaan (DOGE) yang dipimpin oleh Elon Musk.
Alam sekitar: Malaysia komited dasar sifar plastik sekali guna
Malaysia tidak akan berganjak dengan dasar sendiri untuk membimbing orang awam tentang risiko penggunaan plastik sekali guna terhadap alam sekitar.
Dasar luar aktif, inklusif kunci Malaysia hadapi cabaran
Dasar luar Malaysia yang aktif, inklusif dan adaptif kunci bagi menghadapi cabaran ketidaktentuan global yang dibawa pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.
![Panorama Pantai Pasir Lanun pikat pengunjung, aspek keselamatan perlu dipertingkat Panorama Pantai Pasir Lanun pikat pengunjung, aspek keselamatan perlu dipertingkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-06/81686391932_PantaiPasirLanun.jpg)
Panorama Pantai Pasir Lanun pikat pengunjung, aspek keselamatan perlu dipertingkat
Pantai Pasir Lanun yang terletak kira-kira 35 kilometer dari pekan Mersing semakin menjadi tarikan pengunjung selepas tular di media sosial baru-baru ini.