DI SEBALIK kesibukan sosok tubuh seorang bergelar ‘sang saka biru’, individu yang diberi amanah menjaga keselamatan negara ini tidak melupakan jasa orang yang pernah berbakti kepadanya.
Meskipun sudah memegang jawatan tinggi dalam kerjaya, itu tidak menghalang Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Nik Ezanee Mohd Faisal untuk mengingati insan yang banyak berjasa kepadanya semasa beliau kecil.
Menerusi sebuah video yang dikongsi di laman Facebook Polis Daerah Petaling Jaya, Nik Ezanee dilihat datang menziarah rumah seorang warga emas berbangsa Cina yang lebih mesra dipanggil Auntie Ah Siong.
Menurut Nik Ezanee, Auntie Ah Siong merupakan individu yang sangat akrab dengannya suatu ketika dahulu.
Insan yang dikunjunginya itu, maklumnya, sering membelikan pau sewaktu beliau mengikut ibu bapanya pergi bekerja di kawasan kejiranan itu.
Dalam lawatannya itu, Nik Ezanee dilihat membawa satu beg plastik berisi pau dan sekotak pelitup muka bersamanya sebagai buah tangan kepada warga emas itu.
“Masa saya kecil-kecil dulu, dia selalu beli saya pau.
"Orang tua saya bekerja di kawasan ini, jadi saya selalu ikut mereka waktu ingin ke pejabat.
“Jadi sekarang ni saya boleh beli pau saya sendiri, saya nak beri balik dekat dia,” katanya menerusi video yang turut mendapat maklum balas positif daripada orang ramai.
Video berkenaan mendapat lebih 2 juta tontonan dan 55,000 like setakat semalam.
Pemilik akaun FB Nancy Ng berkata: “Salute & Respect u Sir! The aunty is so excited & happy to see you. You brighten up her day.”
Prema Pillai berkata: “How sweet and thoughtful. Good example. We need more people like you. God bless you and your team.”
Sepanjang pertemuan mereka yang singkat itu, kedua-duanya dilihat gembira berbual sambil mengimbau kembali kenangan bersama.
Lebih mencuit hati apabila warga emas itu sempat berkongsi beberapa keratan akhbar yang memaparkan wajah Nik Ezanee dan koleksi itu disimpan sehingga kini.
“Ah Siong ini memang saya kenal dari kecil lagi. Walaupun sudah berpuluh tahun, dia masih ingat saya. Alhamdulillah.
"Kita balik semula kepada apa yang diajar kepada kita, budaya kita, menghormati orang tua,” kata Nik Ezanee.
Najmi Syahiran Mamat
Fri Jun 19 2020
Nik Ezanee (gambar) menghulurkan buah tangan yang dibawanya kepada Ah Siong yang dikenali beliau sejak kecil lagi. - Gambar Facebook @Polis Daerah Petaling Jaya
Panama nafi pengecualian bayaran transit terusan
Panama menafikan dakwaan bahawa ia bersetuju mengetepikan bayaran bagi kapal kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menggunakan Terusan Panama.
Trump larang penyertaan golongan 'trans' dalam sukan wanita
Presiden ke-47 Amerika Syarikat, Donald Trump dalam perintah eksekutif terbaharunya melarang penyertaan golongan transgender dalam sukan yang ditetapkan untuk wanita. Beliau dalam kenyataan berkata, pentadbirannya akan mempertahankan 'tradisi' penyertaan hanya jantina asli yang dibenarkan dalam bidang sukan yang dikhaskan untuk golongan wanita.
Penunjuk perasaan bakar rumah keluarga bekas PM Sheikh Hasina
Ribuan penunjuk perasaan membakar rumah pemimpin pengasas Bangladesh ketika anak perempuannya yang juga bekas Perdana Menteri yang digulingkan, Sheikh Hasina dijadual berucap di media sosial.
Keindahan kosmos dari balai Paranal diancam cahaya
Langit luas, indah dengan kerdipan bintang, bagaikan hamparan kosmos yang menyelimuti bumi...
...membawa pengalaman hening malam yang cukup berbeza buat pencinta alam semesta
namun, cahaya urbanisasi, pembangunan manusia....
....mungkin satu masa nanti...membuatkan ''pesonanya hilang...''
...membawa pengalaman hening malam yang cukup berbeza buat pencinta alam semesta
namun, cahaya urbanisasi, pembangunan manusia....
....mungkin satu masa nanti...membuatkan ''pesonanya hilang...''
Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Sarawak menurun
Jumlah mangsa banjir di Sabah yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) terus meningkat manakala Sarawak mencatatkan penurunan setakat malam ini.
Di Sabah, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan jumlah mangsa banjir meningkat kepada 479 orang jam 8 malam, berbanding 322 orang jam 4 petang Khamis.
Di Sabah, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah memaklumkan jumlah mangsa banjir meningkat kepada 479 orang jam 8 malam, berbanding 322 orang jam 4 petang Khamis.
Malaysia cipta lebih 450 pekerjaan AI berkemahiran tinggi
Lebih 450 peluang pekerjaan kejuruteraan kecerdasan buatan (AI) berkemahiran tinggi akan diwujudkan di negara ini menerusi kerjasama antara Pejabat AI Kebangsaan (NAIO) dan Global AI Village (GAIV).
MyCC siasat 13 kes kartel tipuan bida libat nilai RM2.3 bil - Armizan
MyCC menggerakkan strategi khusus untuk meningkatkan penguatkuasaan terhadap satu daripada cabang aktiviti kartel sejak sekian lama, iaitu pakatan tipuan bida.
Atasi kegagalan CEO GLC urus operasi - PM Anwar
Pengauditan terhadap hampir 2,000 syarikat milik kerajaan menggunakan sistem e-SelfAudit berasaskan kecerdasan buatan (AI) bertujuan menangani beberapa kelemahan seperti kegagalan mengurus dan menyelia operasi syarikat serta kerugian yang berterusan.
Tiga lelaki didakwa terlibat rusuhan, miliki pisau
Lelaki terlibat rusuhan, mengaku bersalah, memiliki pisau dan didakwa di Mahkamah Majistret
Tujuh jalan sekitar Batu Caves ditutup bermula 9 hingga 14 Februari
Sempena perayaan Thaipusam yang akan disambut 11 Februari ini, tujuh jalan utama sekitar Batu Caves yang berada di bawah pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak akan ditutup bermula 8 Februari ini hingga 14 Februari.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, seramai 1,306 pegawai dan anggota polis akan diatur gerak menerusi Op Palu 2025 bagi memastikan kelancaran trafik.
Pernah dibeli pau sewaktu kecil, Ketua Polis PJ balas jasa jiran lama
Dalam lawatannya itu, beliau turut dilihat membawa pau dan pelitup muka bersamanya sebagai buah tangan kepada warga emas itu.