Rakyat diminta supaya menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan berhubung kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana ia melibatkan maruah negara dan bukan parti politik yang memerintah.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim berkata negara mempunyai sistem perundangan yang telus bagi menyiasat pihak yang terbabit dalam isu berkenaan.
"Bersekongkol dengan musuh tidak menjadikan kita sebagai hero," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Kota Melaka, di sini pada Sabtu.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan bekas eksekutif PetroSaudi International Ltd. (PetroSaudi), Andre Justo Xavier, yang kini ditahan oleh polis Thailand atas dakwaan cuba memeras ugut bekas majikannya.
Dalam temu bual eksklusif dengan akhbar Straits Times dari Singapura di penjara Thailand baru-baru ini, Justo mendakwa dia bersetuju menjual maklumat sulit yang dicuri daripada bekas majikannya kepada pengendali laman Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan seorang ahli perniagaan Malaysia yang merancang meminda maklumat berkenaan sebagai cubaan menjatuhkan kerajaan Malaysia.
Mengulas lanjut, Razali berkata pendedahan Justo itu perlu diterima oleh rakyat sementara menunggu siasatan lanjut dijalankan oleh pihak berkuasa terhadap 1MDB.
"Pendedahan ini diharap tidak akan dikatakan sebagai sandiwara," katanya.
Pada majlis itu, Razali turut menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Puteri UMNO Malaysia dengan Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM) bagi program Transformasi Pemikiran Islam (Trapi).
Ia bertujuan memantapkan pemahaman ahli Puteri terhadap beberapa isu kenegaraan dan isu semasa.
Memorandum itu ditandatangani oleh Ketua Penerangan Puteri UMNO, Haryaty Hamdzah dan Ketua Pegawai Eksekutif IKSIM, Profesor Datuk Mohamad Naser Disa.
Bernama
Sat Jul 25 2015
RAZALI: Negara mempunyai sistem perundangan yang telus bagi menyiasat pihak yang terbabit dalam isu berkenaan. - Foto Astro AWANI/SHAHIR OMAR
Marcelo, bekas bintang Real Madrid umum bersara daripada bola sepak
Bekas bintang Real Madrid, Marcelo yang berusia 36 tahun mengumumkan persaraannya daripada bola sepak.
PGA tumpaskan penyeludupan tanaman hiasan bernilai RM1.25 juta di Rantau Panjang
Lori yang dipandu oleh seorang lelaki dalam keadaan mencurigakan sekitar 12.20 tengah malam ketika menjalankan tugas dalam Op Taring Wawasan Kelantan.
Martinez mungkin terlepas baki saingan musim ini
Pemain Argentina itu mengalami kecederaan ketika perlawanan menentang Crystal Palace di Stadium Old Trafford pada Ahad lalu.
MotoGP: Morbidelli catat masa terpantas pada hari kedua ujian di Sepang
Morbidelli, pelumba pasukan Pertamina Enduro VR46 Racing Team, mencatat masa 1 minit dan 57.210 saat pada pusingan ke-18 semalam.
Hujan lebat banjiri khemah di selatan Gaza, menambah derita rakyat Palestin
Golongan yang terpaksa berpindah kini berdepan dengan keadaan yang sangat mencabar akibat kesejukan dan angin kencang.
Jumlah kematian di Gaza hampiri 47,600 manakala 28 lagi mayat ditemukan daripada runtuhan
Menurut kementerian, jumlah korban termasuk seorang yang meninggal dunia akibat kecederaan dan dua lagi ditembak mati oleh tentera Israel.
Rakyat Jepun diperdaya dengan jumlah rekod penipuan di media sosial pada 2024
Penipu mencuri kira-kira 126.8 bilion yen (US$833 juta), meningkat 81.3 bilion yen berbanding 2023.
Dunia alami cuaca paling panas pada Januari 2025
Dunia mengalami Januari paling panas dalam rekod, meneruskan trend suhu global yang melampau.
Amarjit dipilih presiden ACC, lakar sejarah unik dalam keluarga
Amarjit menewaskan Presiden Majlis Olimpik Indonesia Raja Sapta Oktohari dengan keputusan 24-17 undian.
Malaysia cipta lebih 450 pekerjaan AI berkemahiran tinggi menerusi kerjasama NAIO-GAIV
Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata hasrat berkenaan disasarkan untuk dicapai dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.
Himpunan lebih besar akan digerakkan - Bersih
Kerajaan MADANI digesa bertindak bagi melaksanakan janji reformasi terutamanya tiga tuntutan yang diminta.
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Jumaat, 24 Januari 2025.
Kes 1MDB: Najib akui pengalamannya dalam korporat minimum, sebelum sertai politik
Najib memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa pengalamannya dalam tadbir urus korporat adalah minimum, sebelum beliau memulakan kerjaya politiknya.
Panggilan kepada Putera Mahkota UAE untuk dokumenkan pinjaman Riza Aziz - Najib
Najib berkata panggilan telefon itu bertujuan untuk mendokumenkan pinjaman yang diperoleh anak tirinya Riza Aziz daripada Aabar Investments PJS.
Mahkamah Rayuan tetapkan 2 Julai untuk dengar rayuan Najib saman Tommy Thomas
Mahkamah Rayuan menetapkan 2 Julai ini untuk mendengar rayuan Datuk Seri Najib Tun Razak bagi mengembalikan semula saman RM1.9 juta terhadap bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas.
Najib guna panggilan telefon untuk pengaruh 1MDB jalin usaha sama dengan PSI - Pendakwaan
Pihak pendakwaan dalam perbicaraan Najib di Mahkamah Tinggi mendakwa bekas Perdana Menteri itu menggunakan panggilan telefon untuk memberi tekanan kepada 1MDB supaua membentuk usaha sama dengan PSI.
Najib mengaku bersemuka, tidak selesa gaya hidup mewah Jho Low
Semasa pemeriksaan balas oleh Mohamad Mustaffa, Najib berkata beliau tidak selesa dengan gaya hidup Jho Low dan bersemuka dengannya berhubung perkara itu.
Najib mengaku guna bantuan Jho Low
Najib mengaku di Mahkamah Tinggi bahawa beliau bergantung kepada Jho Low untuk membantu pegawai khasnya meninjau projek berpotensi menjana kekayaan.
Saya telah bertemu Jho Low di Abu Dhabi sebelum sertai 1MDB - Arul Kanda
Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy memberitahu beliau bertemu Jho Low di Abu Dhabi, empat tahun sebelum pelantikannya ke dalam syarikat itu.
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 14 Januari 2025.