Menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang akan bermula dalam tempoh sebulan lagi, Perikatan Nasional (PN) perlu bekerja lebih keras untuk mempromosi logo baharu gabungan itu, di kalangan pengundi.
Pensyarah Kanan (Dasar Awam) UiTM Sabah, Dr Firdausi Suffian berkata, penggunaan logo itu perlu diteliti memandangkan ia tidak pernah digunakan dalam pilihan raya sebelum ini, termasuk Pilihan Raya Umum pada 2018.
Namun, jelasnya lagi, keadaan itu boleh diimbangi sekiranya PN menggunakan percaturan politik yang betul, termasuk calon yang mempunyai kredibiliti, serta manifesto yang mampu menarik undi.
Sebagai contoh, ujar Firdausi, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal juga membawa logo baharu iaitu lambang Parti Warisan Sabah, namun masih berjaya mendapat kepercayaan majoriti rakyat negeri itu.
“Kita ambil contoh Datuk Seri Shafie, walaupun beliau dahulu adalah alumni UMNO, dan apabila beliau bertanding sebagai Warisan, orang memang undi melihat pada kewibawaan calon itu.
“Sama juga dengan kalau kita tengok Datuk Jeffrey (Presiden Parti Solidariti Tanah Airku Datuk Dr Jeffrey Gapari Kitingan), walaupun dia telah bertukar parti dengan begitu banyak, tetapi dia tetap menang walaupun di bawah tiket berbeza, di parti yang berbeza,” katanya lagi.
Firdausi berkata demikian ketika mengulas mengenai lawatan dua hari Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Sabah, serta pelancaran logo PN yang disempurnakan hari ini.
Sebelum ini UMNO bertekad tidak akan menyertai PN, manakala MIC turut membuat keputusan menarik diri dari gabungan parti itu.
Dalam pada itu, Firdausi berkata, jika parti itu meletak calon yang mempunyai dua kriteria iaitu berkebolehan atau capable, dan mampu menang (winnable), maka sudah pasti ia mempunyai peluang lebih cerah.
"Ia bergantung kepada konteks. Jadi dalam situasi yang sekarang ini di PRN akan datang ini, saya rasa paling utama mereka kena-kena fikirkan calon dan jentera mereka, bagaimana untuk mendapat undi yang lebih. Jadi faktor calon ini amat penting.
“Sekiranya letak calon yang salah, nanti ada jentera yang sabotaj, dia akan kembali lagi isu yang dahulu. Jadi inilah perkara paling penting yang saya rasa mereka harus lihat,” katanya lagi.
Firdaus Azil
Sat Aug 29 2020

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada majlis pelancaran logo Perikatan Nasional. - Foto ihsan Bersatu Sabah
Majlis berbuka puasa bersama Perdana Menteri
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meneruskan rutin berbuka puasa bersama rakyat.
Kali ini lokasi pilihan ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya. Butiran lanjut kita bersama wartawan Firdaus Azil di lokasi.
Kali ini lokasi pilihan ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya. Butiran lanjut kita bersama wartawan Firdaus Azil di lokasi.
Berbuka puasa sambil menyelusuri sungai Terengganu
Meyaksikan keindahan alam sambil berbuka puasa, pengalaman yang jarang dimiliki.
LG Malaysia perkenal DUALCOOL AI, transformasi HVAC ke arah teknologi pintar
LG Malaysia mengorak langkah baharu dalam industri pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara (HVAC) dengan memperkenalkan DUALCOOL™ AI, penyaman udara pintar berasaskan kecerdasan buatan (AI) yang menawarkan kecekapan tenaga, keselesaan optimum dan pengalaman pengguna yang lebih intuitif.
AWANI SABAH+ Ekslusif Bersama Datuk Seri Hajiji Noor, Ketua Menteri Sabah
Temubual eksklusif AWANI SABAH+ bersama Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor melihat kepada bagaimana beliau membawa visi dunia ke negeri di bawah bayu, selain merealisasikan impian demi kesejahteraan rakyat. Dan semua itu diterjemahkan menerusi inisiatif hala tuju Sabah Maju Jaya.
Lapor serangan seksual: Mangsa OKU perlu lebih sokongan, bantuan - CPS KL
Badan bukan kerajaan Children’s Protection Society (CPS) Kuala Lumpur, bersama Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia (MAB) tampil menganjurkan majlis berbuka puasa meraikan golongan OKU penglihatan dan anak-anak keluarga B40 semalam, yang turut diberi pengisian tentang kesedaran terhadap peningkatan kes serangan seksual.
KKM semak penafian APHM, bayar guna insuran lebih rendah
Kementerian Kesihatan akan menyemak kenyataan Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) berhubung dakwaan tiada perbezaan ketara dalam kos antara pesakit berinsurans dan pesakit yang membayar sendiri.
Kertas cadangan C4P dibentangkan kepada JPA Mei ini
Kertas cadangan untuk memberi autonomi tambahan kepada Cawangan Perkhidmatan Penolong Pegawai Perubatan (C4P) kini di peringkat akhir dan dijangka dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada Mei ini.

Pejalan kaki warga emas maut dilanggar di Miri
Seorang wanita warga emas maut dalam kemalangan di Jalan Airport, Miri, bahagian utara Sarawak malam tadi.
Consider This: Congestion Pricing (Part 1) — What Will Make Traffic Finally Move?
Kuala Lumpur’s worsening traffic congestion is costing Malaysia RM20 billion annually, according to a 2020 Prasarana study. Now, the government is considering a congestion charge—a fee imposed on vehicles using certain roads at peak hours—it’s expected to reduce traffic by an estimated 20%. But will it work? How will it be implemented? And will it place an unfair burden on road users? On this episode of #ConsiderThis Melisa Idris speaks with Dr Hizal Hanis Hashim, Head of Corporate Communications and Knowledge Management at the Malaysian Institute for Road Safety Research (MIROS).

PRK DUN Ayer Kuning: Calon BN disenarai pendek - Ahmad Zahid
Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Kuning, April ini telah disenarai pendek dan akan diumumkan seminggu sebelum tarikh penamaan calon.

Sabah Memilih: Perikatan Nasional perlu kerja keras promosi logo parti
Penggunaan logo Perikatan Nasional perlu diteliti memandangakan ia tidak pernah digunakan dalam pilihan raya sebelum ini, termasuk PRU 2018.

Selesaikan segera politik Sabah, fokus kepada ekonomi rakyat
Kemelut politik Sabah perlu diselesaikan segera bagi memberi fokus kepada pembangunan ekonomi rakyat di negeri itu.